• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    TUHO
    TUHO --- ---
    ‘No miracles needed’: Prof Mark Jacobson on how wind, sun and water can power the world | Energy | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/jan/23/no-miracles-needed-prof-mark-jacobson-on-how-wind-sun-and-water-can-power-the-world?CMP=share_btn_tw
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Energy storage bidding price -50% YoY v Cine

    The Energy Storage Market is Booming: Anticipated Surge in Growth Rates- EnergyTrend
    https://m.energytrend.com/research/20230731-34432.html

    The Global Energy Storage Market Demand Report by TrendForce predicts a substantial surge in new installed capacity for global energy storage, reaching an impressive 43.43GW/95.73GWh in 2023. This anticipated growth represents year-on-year increases of 90.4% and 111.7%.

    ...

    Based on TrendForce data for 2023, the U.S. energy storage market is poised for significant growth. The positive trend in PV installation capacity and the implementation of the ITC tax credit, which now includes independent energy storage, are expected to fuel a continued increase in energy storage installations. Projections indicate that the new installed capacity is set to reach approximately 11.98GW/30.07GWh in 2023.
    In Europe, the installed capacity is also expected to experience growth, driven by the continued promotion of subsidy policies for PV storage installations. Household storage yields remain high, and it is estimated that the added new energy storage installed capacity could reach around 8.47GW/15.69GWh in 2023. The global energy storage market is currently in a phase of rapid expansion, with electrochemical energy storage emerging as a leading contributor to this growth. This trend is expected to persist, making electrochemical energy storage the primary incremental contributor in the future. China, the United States, and Europe continue to stand as the main global markets in the new energy storage sector.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Maroko jsou docela v pohode typci, ted jsme tam dodali software. Alzirani jsou uplne jini, takovi mnohem linejsi, zvykli na bohatstvi z plynu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: tech statu bude vic, zas tak jednoduchy to nebude. Navic se vodik muze (oproti rope apod.) vyrabet i na zapade. Nerikam, ze jde o dokonaly reseni, ale je o uroven lepsi a s vyrazne mene riziky nez to soucasny.

    Jestli mas nejaky idealni reseni, sem s nim
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Tak proč jim nedat páku na vydírání, že? Vodík nebude nebo...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: lepsi investovat tam, odkud proudi uprchlici, nez tam kde penize zneuzivaj k vyvolavani konfliktu a proudeni uprchliku :)
    PES
    PES --- ---
    Takže z ruské závislosti půjde Germanistán do (severo) africké...
    Závod o vodík. V zeleném Německu má nahradit jádro, dovážet se bude z Afriky - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-vodik.A230727_081041_zahranicni_safaj

    Dovoz vodíku: v hlavní roli Maroko

    Německá vláda při revizi své národní vodíkové strategie, kterou právě představila, dává využití vodíku v průmyslu a přechodu k obnovitelným zdrojům energie mnohem větší roli, než se dosud předpokládalo. Komplikuje to ovšem fakt, že jej bude muset až ze sedmdesáti procent dovážet, a to mimo jiné z Afriky a rozvojových zemí.

    Zatímco se tak Německo postupně snaží zbavit závislosti ohledně nerostných surovin na Rusku, získává závislost na důležitých dodávkách z jiných částí světa. Spolkové ministerstvo pro rozvojovou spolupráci (BMZ) již zahájilo spolupráci zejména s Marokem, a dále s Brazílií, Tuniskem, Alžírskem, Namibií a Jihoafrickou republikou. V Maroku má být v roce 2026 uvedena do provozu první africká velkokapacitní továrna na ekologický vodík, v Namibii se Německo snaží přispět k rozvoji větrné energie.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: je to na prd, protože v tom všeobjímajícím dirigismu se posléze prakticky nedá či nevyplatí dělat vůbec nic...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: kdysi davno byly zakony stylem co neni zakazano je dovoleno, ted je to uz obracene
    Na neco je to asi dobry, na neco naprd, nenadelas nic
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: tyhle legislativní stráfy fakt nechápu, proč se musíme ubyrokratizovat. Co je na tomhle tak složité - o stavbě nad agro si musí rozhodnout zemědělec, jediná rozumná podmínky (legislativní) je, aby to neznehodnotilo půdu (s nutností vrátit do původního stavu po demontáži). Připojení je věc opět investora (zemědělce či někoho, kdo si to s tím zemědělcem domluví) a energetické soustavy...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak schvalne, budem posledni?

    Croatia adopts legal framework for agrivoltaics – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/07/28/croatia-adopts-legal-framework-for-agrivoltaics/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    The Hydrogen Stream: Germany to use hydrogen ‘in all sectors’ – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/07/28/the-hydrogen-stream-germany-to-use-hydrogen-in-all-sectors/

    BloombergNEF has reported that the levelized cost of hydrogen (LCOH2) has increased slightly this year due to inflation and higher financing costs. However, it says that green hydrogen (H2) will become competitive with existing gray H2 plants operating at marginal cost in five markets by 2030. The analysts say that green hydrogen will be cheaper than new blue H2 by 2028 using Chinese alkaline electrolyzers and by 2033 using Western alkaline electrolyzers, undercutting blue H2 by one to three years earlier in all modeled markets.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: To je prd proti tomu když chytne taková JE...
    PES
    PES --- ---
    Elektromibilita - Chytlo to už ve středu, ale dodnes to nedokázali dostat pod kontrolu (a to jsou na moři, voda všude kolem, ale nejspíš akorát "ke dnu")

    U Nizozemska třetí den hoří loď se sty elektroaut, nelze ji kvůli nim uhasit - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nizozemsko-trajekt-elektroautomobil-pozar-ekologicka-katastrofa.A230728_111601_zahranicni_tbr
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK:

    1) to je prece nesmysl koukat se 100 let zpet, pri konecnem mnozstvi. To vubec nic nevypovida o budoucnosti a uz vubec to nezahrnuje predikci cen pri soucasny poptavce.

    2) zavadeni OZE ale prece nezvysuje cenu fosilni energie, melo by tomu byt naopak, protoze jde o substituty. A to je cela message meho prvnihi prispevku. Fosil zdrazuje (=zabiji tvymi slovy), takze investice do OZE v tuhle chvili davaji nejvetsi smysl, abychom tu zabijackou apokalypsu zmirnili

    3) najednou koukas za 10 let :)) pouzivani elektromobilu z aliexpressu se solarnimi panely z aliexpressu uz ale v africe dokaze 'zachranovat zivoty' dle tve ekonomicke uvahy uz ted

    4) australie je na 36,5% renewables elektricke energie rocne a nahrazuje v tonhle energetickem mixu nerentabilni uhelky rovnou bateriema v radu stovek MWh. 70% jejich fosilu jde na vyvoz, neni lokalne konzumovany.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: 1) Jak dlouhy jeste chces obdobi, 100 let nestaci?
    2) Snizovani chudoby
    3) Nevim, existuji protichudne vypocty, uvidime za par desitek let.
    4) Australie je ropny stat, ktery jede na fosilu, pro ne muzou byt OZE drahy jakkoli (stejne jako treba pro Saudskou Arabii nebo Katar).

    atd.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: vzdyt si nedavno sam uznal, ze solar se zaplati (za urciteho energetickeho mixu a za soucasnych technologii a vyrobnich nakladu, ktere se budou menit) - NYRLEM

    A to jsme se bavili o CR. Kdyz se podivas na ceny za ktere je solarni energie generovana jinde, mas jasnej business case, bez oligopolu, politiky, korupce, decentralizovanej v jakykoliv komunite, sustainable na long run, nezpusobujici zadny umrti, naopak, snizujici cenu za energie vyraznym zpusobem.

    Treba PPA 0,0104$/kWh = 0,2288 kc / kWh

    https://taiyangnews.info/markets/world-record-low-solar-bid-of-0-0104kwh-in-saudi-arabia/

    Takze se radeji pred dalsim pokracovanim prinosne diskuze zeptam - co presne oba rozporujete? Pac pokud jde o puvodni prispevek, na ktery Makrousek demagogicky reagoval, uz jsme uplne mimo misu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK:

    1) do kdy ta cena bude klesat a dokdy nemusime resit alternativu?

    2) jaky ma spalovani fosilu dopady, ktere v cene nejsou zapocitane, at uz geopoliticke s nasledky umrti, nebo environmentalni s nasledky umrti?

    3) jezdit na elektriku/elektromobilem je drazsi?

    4) jaky presne ma OZE prime dopady na zdrazovani, napr. v australii?

    Atd.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SHEFIK: Jenze s zivotnosti 10-20 let se o zadne dlouhodobe investice nejedna, to tu prave jen sermujes dojmy. Jedine, v co doufas a neni vubec jiste, ze se to v LT povede, je snizeni investicnich nakladu kvuli usporam z rozsahu a vyvoji na poli technologii. Pri stavajicich technologiich se jedna o ciste zdrazeni, coz muzes videt na slozence.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: V dnesnich cenach stal benzin v roce 1930 3 dolary 60 centu. Dnes stoji 3 dolary 22 centu. Jeste nejake otazky?

    Gas Price History: List of Prices by Year
    https://www.creditdonkey.com/gas-price-history.html

    $1 in 1930 → 2023 | Inflation Calculator
    https://www.in2013dollars.com/us/inflation/1930?amount=1#:~:text=Value%20of%20%241%20from%201930,cumulative%20price%20increase%20of%201%2C727.00%25.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam