• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ:
    Rakousko mělo včera celý den net export

    Bez-n-zvu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hneda a zluta jsou importy, exporty se v tom grafu nezobrazuji bohuzel. Ta barva zavisi od karbonoveho prumeru elektriny toho souseda co do Rakouska exportoval
    Jinak app.electricitymaps.com
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PETER_PAN: to bude asi export a import ne?

    Čistá výroba byla tohle

    IMG-20240502-085228
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Nemas k tomu vysvetlivky tech barev? Zelena je paleni biomasy, dalsich par jich je oznacenych, ale co je zluta a hneda nevim.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Skoda ze nemame tuhle moznost (celou dobu vyvoz 1,5-2,5GW, takze importy sly zase o dum dal)

    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: na ty se vztahuje ta cifra, princip platí na všechny
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAN_SPRCHA: ale z tech ~3,5GW solaru se tohle vztahuje jen na 2GW z let 2009-2013
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: aj, blbě jsem to napsal.

    Myslel jsem to taky že když má výrobce garantovaných 14 kč a cena na spotu je -2 tak se vyrábí pořád zákazník pořád platí 14 a výrobce dostane 12. Tedy zákazník to dotuje pořád a výrobce nebude soláry odpojovat protože za ně pořád dostává peníze.
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Tohle ale neni pravda, viz §11, odst. 4 zakona POZE, jinymi slovy, do nuly to jde za spotrebitelem, z nuly do zaporna to jde za vyrobcem.

    A jen tak mimochodem, vydaje na POZE budou za letosek velmi neprijemnym prekvapenim a to vse jen proto, ze ERU neni schopen vytahnout hlavu z prdele.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    XCIDER: tak OZE mají povětšinou garantované výkupní cenu takže rozdíl mezi zápornou cenou na spotu a garantovanou výkupní zaplatí defacto zákazník.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    PAN_SPRCHA: aha, ok... priznam se ze se v te skladbe plateb za EE moc nevyznam. predpokladam teda, ze ta (spotova+regulovana) nikdy pod nulu nejde?
    Z druhe strany (vyrobce) totiz nedava smysl, abych poustel do site proud a jeste za to platil, to je jednodussi solary odpojit, popr. tu elektrinu "likvidovat" sam, pokud mam zdroj ktery nejde hned zastavit
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    XCIDER: ehm......to ti moc nevychází. Ta spotová cena musí být alespoň -3 abys vůbec +- pokryl regulovanou část ceny a začalo to to vydělávat.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    FORELLI: kdyz vidim ty zaporny ceny, premyslim, co vlastne brani tomu postavit si nekde pobliz rozvodny poradny elektricky primotop, "nakupovat" za spotovy ceny a pri zaporny sazbe to zapinat... :)
    PES
    PES --- ---
    FORELLI: jo, to jsem říkal (bohužel marně) známé s FVE na střeše (polo-hospodářský areál + bydlení), že krutě podcenila a podceňuje potřebu MaR (měření a regulace) a chytrého řízení...
    ... protože jí úplně chybí nějaké řízení podle cen spotu a zbytek areálu nemá také nijak ovládaný. Přitom tam by teď bylo nanejvýš důležité mít z cen spotu den předem + odhadu výroby FVE pro jejich lokalitu naplánované zda nabíjet domovní baterii + naplánovat zapínání spotřeby (bojlery na vodu, těch mají několik), naplánovat energeticky náročnější spotřebiče (doma indukční sporák a el.troubu, pračku, myčku, sušičku atd.) a v areálu další věci (např. několik zařízení s poměrně silnými elektromotory na pohon) a pokud ještě přidá EV (auto), tak tuplem plánování nabíjení (navíc ke spotu ještě s ohledem na kalendář cest).
    Pokud by to všechno dala dohromady (i kdyby jen do HomaAssistenta), tak by mohla dost slušně na záporných cenách ušetřit (tedy vlastně "vydělat").
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Dnes hraje svoji roli částečně i vítr, ale ano bude to stále častější. Já mám baterku a osobně mi nevadí vypnout přetoky do DS, o těch pár kurun (mám výkup cca 1,20 fix) opravdu nezchudnu
    PES
    PES --- ---
    FORELLI: Jo. A takhle to bude vypadat stále častěji (slunečný volný den).

    A proto si "velcí kluci" už zkouší prolobovat "rozdílové smlouvy" pro zajištěné napakování se i při nadbytku výkonu (tj. odpojení z dodávky), ale všem malým zůstanou oči pro pláč (od záporna neprodají, tedy budou raději vypínat, a bez stále relativně drahé baterie pro noc popř. i nějaký ten špatný den, kdy bude cena na spotu velká, se prostě neobejdou a návratnost jejich malých systémů bude v nedohlednu)

    Spotová cena energie 01.05.2024 - Spotovka.cz
    https://spotovka.cz/spotova-cena-energie-01-05-2024/

    HODINA / CENA (Kč/kWh)
    01 / 1.61
    02 / 1.35
    03 / 1.24
    04 / 1.10
    05 / 1.17
    06 / 1.11
    07 / 1.05
    08 / 0.74
    09 / 0.24
    10 / 0.00
    11 / -0.03
    12 / -0.94
    13 / -2.15
    14 / -2.76
    15 / -2.76
    16 / -1.88
    17 / -0.49
    18 / -0.03
    19 / 0.38
    20 / 1.26
    21 / 1.19
    22 / 0.77
    23 / 0.72
    24 / 0.61

    INFORMACE CENA (Kč/kWh)
    BASE LOAD 0.15
    PEAK LOAD -0.76
    OFFPEAK LOAD 1.06
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Dnešní spot

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A cenu se nejspis dozvime pristi brezen kdyz se podepise smlouva (pokud k tomu dojde)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Mimoděk jsem si vzpomněl na proslovy nějakýho starýho pána narozeného v Československu v padesátých: "Problém nikdy není něco vyrobit, ale prodat." :-)

    Blbostí se vyrábí čím dál víc, zatímco každá nová věc je budoucí odpad, jehož likvidace stojí taky energii.

    Pozoruju tu debatu poměrně dlouho a nabyl jsem dojmu, že tahle planeta už víc nedá. Tahle tranzice je poslední šance. Později už to nepůjde. Kdo to pochopil včas, přejde na OZE a přizpůsobí se zákonům o zachování energie, ten přežije.

    Veškerá nevyužitá energie vysosaná z hornin pro průmyslové revoluce nyní visí v atmosféře.

    Nicméně ta myšlenka baseload v JE a dorovnávat třeba plynem je krátkodobě smysluplné řešení.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CHOSIE: Tak vidis. Jenom lenost ti brani. Jdi prikladem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam