FRDK: Tak si dobrej, že si ty dvě napití nějak dokázal integrovat a zastavit, je minimum lidí, co vydrží abstinovat celej život bez upadnutí, takže minimálně stejně důležitý jako vědět, jak abstinovat je vědět, jak se zastavit a nezapíjet dál ten pocit viny a tak se nořit dál a dál do té spirály až člověku nezbývá zase nic jiného, než léčebna nebo podobné řešení (ať už z finančních nebo tělesných důvodů), cestou k tomu pak většinou zničí všechno, co do té doby vybudoval žejo.
Jinak ty dva hlasy to je klasika no, když člověk překoná to impulzivní napití, před čimž se dá chránit asi jenom vyhýbání se rizikovym místům a lidem (a někdo je víc náchylnej tak, že najednou sedí u prázdný sklenice a prakticky neví, jak se tam dostal a někdo neni - já třeba s timhle moc problém nemám), tak pak dojde na to přemýšlení a zvažování a pokud se chce člověk oblbnout, musí si vytvořit nějakej myšlenkovej zmetek - racionalizaci, proč je to napití vlastně v pohodě. Taky často řikaj, že hodně lidí většinou zrecidivuje mnohem dřív, než se reálně napije, začně to v hlavě pomalu omílat a uvažovat, že by to zkusili, začně si to připouštět (můj případ). Já už si třeba neřikám, že nesmim pít, řikám si, že můžu, akorát musim přijmout následky a je pro mně pak paradoxně lehčí se nenapít. Asi už bych se napil, kdybych si vždycky nevzpomněl, jak mi bude druhej den blbě a celý to vlastně za to nestojí, u ostatních závislostí, se kterýma dokážu nějak žít mi to tak bohužel nefunguje, měl jsem problémy třeba s phenibutem apod. Co se doživotnosti týče tak to tak je, ale asi ne jenom se závislostí, jak se člověk něco naučí/zažije, tak to nejde vymazat a nedá se být stejný jako dřív, mozek tak prostě nefunguje.
TEKKIT: Mně to od jisté doby nevadí, psát sem i osobní věci, tak trochu po vzoru anonymních alkoholiků mi pomáhá to nějak ventilovat, ale na Facebook bych to asi nepsal no. Mně v tomhle docela pomohla ta léčebna, protože jsem slyšel, že podobné myšlenkové pochody a pocity má právě skoro každý, ale většina se za to stydí a tudíž o tom nekomunikuje a tim se přilévá alkohol do hrnce.