• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    KONZUM23
    KONZUM23 --- ---
    tl;dr / píšu to na jeden zátah bez jakékoliv korektury čeho a tuším že to tomu i odpovídá/

    Zdravím, chci se podělit o svojí story, případně si rád přečtu komentáře a názory.
    To, že moje pití je patologické sem si uvědomil před několika lety. Je mi 28 a piju od mládí (cca od 14 let) začínal sem na nejlevnějším alkoholu na krabičácích, plastovejch 2l vínech a výčepním pivu. Alkohol mi nikdy nedělal tolik co jiným vrstevníkům nebo lidem ze společnosti do které sem chodil. Vlivem této rezistence sem začal už tehdy konzumovat litry nejlevnějšího chlastu, samozřejmě sem do toho hulil trávu (tu hulím dodnes) a občas si k tomu loupnul nějaký to smážo. Těch cca deset let sem prožil bez problémů, vychodil sem školu, měl několik vztahů, hrál v kapelách, našel si trvalé zaměstnání a dělal co mě bavilo. kolem 24 roku mého života sem začal pociťovat, že mé pití je trochu problém. Nejen, že moje finanční situace byla žalostná, ale začaly se dostavovat první problémy - pozdní příchody do zaměstnání, práce pod vlivem, záměrné ukončení vztahu, protože mi bránila v tom chlastat si jak chci, úrazy pod vlivem. V tomhle období už mi bylo špatně i fyzicky občas, ale jel sem v podstatě model polovina tejdne pod vlivem polovina kocovina. Začal sem konzumovat kvanta tvrdého (vodka s energy drinky), za jeden rok sem měl 3 úrazy, které se staly protože sem pod vlivem. stal sem se velice asociálním, i přesto že takový od přírody nejsem. nechtělo se mi střízlivět proto abych jel třeba za rodinou atd. z kalby sem chodil rovnou do práce. V té době se mi narodil syn a já už několiik let věděl, že mám problém. konzultoval sem ho se ženou, moje žena je v tomhle skvělá, samozřejmě jí moc trápilo, že piju a mě to trápilo taky, ale nedalo se vyskočit z vlaku. Činnosti, kterým se věnuji dost úzce souvisejí s konzumací alkoholu - hudební tvůrčí činost - o víkendu konzerty a pití. v týdnu zkoušky s kapelama, pití společnosti které sem navštěvoval do jedné holdovali masivní konzumaci alkoholu, začal sem se zajímat o pivní druhy, začal sem chodit mezi domovarníky a vařit doma pivo.
    letos v létě sem se dostal do stadia, kdy sem si řekl, že už dost. přibral sem na váze, měl sem 97 kg, fyzicky se cítil na padesát a nejvíc mě vyděsilo, jakožto člověka maximálně racionálně uvažujícího, že sem párkrát v noci nemohl po kalbě usnout a slyšel v hlavě hlasy.
    řekl sem si že si udělám takovou pauzu a cca 10 dní sem zkusil nepít (jen sem hulil trávu), po týdnu sem skočil s kamarádem na pár piv - cítil sem se dobře, ubezpečoval sem se že když sem to vydržel týden nebude to tak hrozný, když sem to zvládl týden a udělalo se mi trochu líp. Z hospody sem se vrátil a nekontrolovatelně sem se pozvracel. ustlal si na zemi na matraci, kde sem se v křečích válel 4 dny. myslel sem si, že mám oddělanej žlučník (k alkoholu sme totiž v posledních letech přibral i maximálně nezdravé stravování). po 4 dnech sem šel k doktorovi, který mě ihned poslal na chyrurgické vyšetření, které ukázalo, že to není žlučník, ale byl to akutní dietickej problém a že mám na levé ledvině, nějaký výrůstek a jsem jinak zdravý jako rybička a játra mám jako desetiletý dítě.
    navzdory tomu sem se cítil fyzicky hrozně, a jelikož mě poslali na další vyšetření s výrůstkem tak sem se rozhodl od toho dne přestat pít.
    Vše sem dělal jako dřív, akorát aboslutně alkohol-free (jo rozhulil sem se, ale to nevnímám a nikdy sem nevnímal jako problém). najednou sem zažil některý věci poprvé, třeba střízlivej koncert. střízlivou party s přáteli atd. obnovil sem některé své další činnosti a zájmy, které sem vždycky dělal polovičatě nebo opilej. Zhruba v polovině abstinence mě urolog řekl že mám na ledvině nález a že to vypadá zhoubně, protože vyrostl v rámci posledních 4 let. od tý chvíle, až do výsledků všech vyšetření, sme žil v neustálem napětí a stresu, ale přirozeně sem nepil, z pitím sem se rozloučil, protože sem celou situaci vnímal velice skepticky v ohledu na moje vyhlídky do budoucna.
    nakonec se ukázalo že můj výrůstek zhoubný není,je to tukovo-cévní cista. Po tomto zjištění ze mě opadl všechen stres a vědom si uplného zdraví a toho že sem dokázal nepít 4 měsíce sem odkráčel první cestou na pivo.
    Ten večer sem si dal jen asi 5 piv, rezistence šla hodně do kopru, pozvracel sem se a hned na ulici na zemi slyšel zase hlasy. no nic, řekl sem si že to tak asi má bejt, že prostě po 4 měsících to byl asi moc velkej nápor. doma se z toho vyspal, druhej den měl menší kocovinu, jenže ten další den sem měl neutuchající touhu se ožrat. a tak sem se ožral, ale řekl sem si, ok potřebuješ to oslavit, budeš pít jen desítku. už mi špatně nebylo ba naopak a chuť se vrátila i po tomhle večeru a v pátek už sem si dal i vodku s redbullem (po tom sem teda zvracel krev) o víkendu sem popíjel doma a včera se zjebal pivníma speciálama.
    no v podstatě se to behěm týdne vrátilo do starejch kolejí. dneska mám kocovinu, ale sem furt odhodlanej s tim seknout. říkám si, 4 měsíce je asi krátká doba. bojim se že ve středu přijde neodvratná chuť se vymocnit. no a to je tak všechno k mojí současné situaci s alkoholem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ASCORB: s tema papiramabje to pruser i u neirologickejch pacientu. Mam tatu pk mrtvico a je u nej jen pulka chlapa, s gulaswm vhlave. Ale ze by dopravnimu odboru kdokoli z ambulantni pece, luzkovy pece az po druhou fazi rehabilitace navrh prosetreni schopnosti ridit... To ne.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    ASCORB: Teoreticky jo, ale záleží na doktorovi asi. Každopádně vždycky můžeš říct, že ho nemáš a oni to vlastně nemají jak ověřit. Jak jsem psal, mě to dokonce sami poradili, když jsem nastupoval, protože jak si slyšel, je to fakt nedomyšlený a akorát to způsobuje problémy těm poctivým, co se nahlásí.
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    WOTAR: No ja slysel, ze ti ho muzou zabavit i pri ambulantni lecbe, kdyz se dozvi treba tvoje prakticka lekarka, ze se lecis, nebo kdyz jdes k psychiatrovi ( to je taky MUDr. ). To mi alespon rikala ta adiktolozka. A ze tlacej na to, aby se to zmenilo. Ze tim trestaj lidi, co s sebou chteji neco delat a ti co na to jebou ridi vesele dal.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    ASCORB: Řidičák je nejlepší si s sebou vůbec nevzít a pak Ti ho nemůžou zabavit, když ho u Tebe najdou, tak musí. Když mě táta přivez na detox, řikali ať mu řidičák dám a jakoby řeknu, že ho nemám, ušetříš si tak spoustu problémů. Kamarád pak docela dlouho čekal, než mu ho vrátili zpátky, musel dokazovat abstinenci apod., může z toho být fatk voser. Přitom když ho zatajíš, tak v léčebně některý spolupacienti normálně jezdili autem, který měli někde ve městě zaparkovaný, když šli na dovolenku...
    COPS192
    COPS192 --- ---
    ASCORB: alkacum a toxikum co nastoupej lecbu tak ridicak seberou, ale po lecbe a testech zase ti ridicak zase vratej... nebo tak to myslim je (ja sem ridicak neresil, neridim)... pokud chodis ambulantne na adiktologii nebo psychiatrii, tam asi ridicak nikoho nezajima (pokud neprijedes v crashi se 3 promile karou s duchodcem v podbehu na terapii:)))
    ASCORB
    ASCORB --- ---
    COPS192: A co ridicak? Jak je to s tim? Moje adiktolozka rikala, ze to beznej doktor nahlasi a odeberou ti ho. Ona ale ze je psycholog, tak ze nic takoveho nehrozi...
    COPS192
    COPS192 --- ---
    KEB: v bohnicich normal na neschopenku na 90 dnu bez problemu a jeste se te zeptaj, jestli na neschopenku chces razitko z bohnic, nebo od obvodaka... i tam chapou, ze razitko blazince, nebo stigma alkoholika nemusi cloveku prospet v osobnim zivote... kdyz nechces, prakticky nikdo se nemusi dozvedet, ze ses na leceni...
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    PISTA8632: Jak se člověk dostane za určitou hranici, tzn. stane se "pravým alkáčem", tak to většinou bez léčebny fakt nejde, ale z mého pohledu je to často proto, že si člověk neuvědomuje v plné šíři v jakym průseru je - buď to zlehčuje nebo to úplně popírá. Já se léčil taky v Kroměříži a na prvoléčbě nebyl snad nikdo, kdo by tam byl zcela dobrovolně, každýho vícečiméně dotlačily okolnosti (materiální i zdravotní) a rodina. Taky teda znám lidi, co to zvládli ambulatně jenom s detoxem, ale ty si to jednak uvědomovali a zcela přiznávali a brali antabus. Jinak na sobě i jiných pozoruju, že když člověk zrecne, často ze začátku vytváří myšlenkový zmetky, že to má pod kontrolou a neni to ještě tak hrozný a s tim možná dokáže žít apod., v mym případě to je hlavně strategie jak se vypořádávat s tim obrovskym pocitem viny, která tam potom je a kvůli který aspoň já pak ještě pokračuju a zastavim se často pozdějc, než bych mohl.
    FRDK: Je to nakonec na Tvym rozhodnutí (pokud by to nedošlo do nějakýho fyzickýho crashe), ale asi ze zkušenosti víš, že čim dýl to potáhneš, tim hůř Ti bude a tim víc toho posereš (v práci například). Tak jako tak bych si to pokud možno nevyčítal a nechlastal kvůli tomu dal a až to půjde, tak zkusil přestat nebo si řekl o pomoc, třeba na AA si někdy chodil, pokud nechceš do ústavu zatim?
    Jinak s tim kouřenim je to klasika, v léčebně taky nedoporučovali přestávat kouřit pokud člověk bojuje s nečim jinym, když si toho na sebe člověk naloží moc, mozek se zvencne a je větší šance na recidivu.
    Každopádně se drž a hodně štěstí! Myslim, že neni tak podstatný, že člověk upadne, ale že dokáže znovu a znovu vstát (a většinou líp, než minule).
    KEB
    KEB --- ---
    FRDK: ...your choice baby boy! Každopádně by to mělo teoreticky být na neschopenku, což je zajímavá možnost. Jinak co se týče práce, tak pokud není šéf úplnej kretén, tak to v pohodě vezme. Vždycky je lepší alkáč, co má snahu se sebou něco udělat, než alkáč kterej smrdí průserem, když nevíš, co ti nalitej vyvede. Volba je na tobě, tak hodně štěstí.

    PISTA8632: kamoš, co byl na léčení v Kroměříži a je už hooodně let suchej jak sahara, by se pod tvá slova bez záváhání podepsal.
    PISTA8632
    PISTA8632 --- ---
    FRDK:
    "Navíc už vím, že vůli na to to ukočírovat mám..."

    Já docela chápu, že si to člověk myslí, myslel jsem si to taky, ale ten sešup, (když se to nepovede) je hrozně rychlej.
    Já jsem si taky říkal: Mne nikdo do blázince nedostane, já to zvládnu, bude to těžký, ale zvládnu.
    Dneska, kdybych věděl, že mi hrozí recidiva, bych neváhal ani minutu a vyhledal odbornou pomoc. Co si budeme namlouvat, těžkej alkáč to sám v 99 procentech ( vymyšlený, nepotvrzený číslo, ale myslím že sedí) SÁM NEDÁ! Protože jenom v nějaký léčebně, odříznutej od okolí, v kterém ťaví, má šanci. Jak tak sleduju ty diskuze tady, určitě mi to "vyléčení kolegové" potvrdí, že je ze sraček dostala až odborná pomoc. A věř mi, že to, že jsi to napsal sem, je to nejlepší, cos mohl udělat. Protože jsi si sám PŘIZNAL, že není něco v pořádku. Já to měl taky tak a radu (absolventa léčebny v Červeném dvoře), abych se netrápil s marnými pokusy o samoléčbu poslechl a dnes jsem, myslím, po osmi letech, z nejhoršího venku.
    Můžeš nás (sledující) poslechnout nebo nemusíš. Ale alespoň o tom trochu přemýšlej. Jenom to, že někteří z nás to zvládli a snaží se ti poradit.
    Proč to píšu? Protože stejně jako COPS192 z toho nemám dobrý pocit... Taky přeju hodně štěstí!
    COPS192
    COPS192 --- ---
    FRDK: vubec z toho jak to popisujes nemam dobry pocit... hodne stesti...
    FRDK
    FRDK --- ---
    XINDL:
    KEB:
    COPS192:
    Mno, nebudu hned dělat radikální rozhodnutí, trochu se mi to v posledních týdnech (tu pár pivek v hospodě, tu láhev či dvě vína doma) a hlavně v posledních dnech vymklo z otěží, ale do léčebny hned nepoběžím, jeden z hlavních cílů je nepřijít o práci a tímto bych dost zariskoval a taky si nemyslím, že jsem v tom stádiu, kdy by to bylo nutné. Navíc už vím, že vůli na to to ukočírovat mám, jen se zas musím zvetit.
    Kdyby bylo nejhůř, nejdřív zkusím znovu toho lékaře, u kterého jsem si nechal otevřená vrátka a ten tianeptin posledně mi subjektivně docela pomohl. Ale snad nebude potřeba.
    Skutečnost je taková, že jsem se v uplynulých týdnech jinde chytil pod krkem, taky jsem přestal kouřit (zrovna před chvílí jsem zjistil, že za ty dva měsíce mám osm kilo nahoře), tak se dalo čekat, že to zas někde povolí. Nebo si to tak alespoň sám před sebou omlouvám, jelikož důvod se vždycky najde, žeáno...
    Předevčírem jsem zrovna finišoval s lahví portského (to jsem vždycky miloval), bylo to už vlastně pátý den v řadě a cítil jsem potřebu se tady k tomu přiznat.
    Každopádně díky za reakce.
    COPS192
    COPS192 --- ---
    FRDK: Nevim jestli si uz prosel nekdy lecbou, nebo jestli sis jen sam vytycil suchou cestu (premluvil si se k nepiti)...
    jestli mas uz lecbu za sebou a zrecnul jsi, mas to mnohem jednodussi, vis co mas v takovych chvilich delat, zastavit a okamzite mazej na adiktologii (k psychiatrovi/psychologovi apod.)... vis ze je to jedina cesta zpatky.
    Jestli si sesel z "vlastni" cesty, bude to tim, ze vubec nevis kam ses vydal... samozrejme ze cesta je zase jen jedina a porad ta sama - nech si pomoci od odborniku / cim drive tim lepe!!!

    btw. 1429 dnu strizlivej jen diky tomu, co jsem v lecebne pochytil... jinak bych byl davno na prkne...
    KEB
    KEB --- ---
    FRDK: chlape neblbni a poslechni tadyhle XINDL: pokud to nedáš bez, tak kup flašku na cestu a nahrň se do nejbližší cvokárny, ať tě tam zavřou a srovnaj. Každej dalš íden to bude jen horší a horší.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    SDN33: v mém případě znamená "jít na pivo" bohužel totéž co "chlastat". Lidem kteří dokážou na určité hladině "zastropovat" upřímně závidím - to mi imponuje daleko více, než abstinence...

    Myšleno tak, že jít do hospody na fotbal a dát si tři pivka mi přijde daleko lepší než tam cumlat nealko a poslouchat ty kecy:)) Jenže já jsem bohužel učebnicový příklad tzv. excesivního pijáka...jak k tomu sednu, tak nevím kdy to stačilo:/
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    SDN33: IMHO jít na pivo znamená, že to neovlivňuje negativně tvůj život (práce, peníze, vztahy, zdraví...).
    SDN33
    SDN33 --- ---
    VYHULENY_UFO: já nevím..jít na pivo znamená, že nepijes kořky a tak u sestyho se zastropujes třeba.. To že chlastas, je subjektivně podle myho to, ze se téměř denně snazis dosáhnout potřebného stavu (až nepotrebneho) jakýmkoli způsobem..

    Jo to ze neumím přestat uz se mi taky semtam děje, proto to zase stacim zpět
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SDN33: co to znamena jit na pivo? ja kdyz jdu na pivo, tak proste jdu pit. neumim jit na jedno.

    (ale alkohol neni muj problem, my riziko jsou nealkoholovy drogy)
    SDN33
    SDN33 --- ---
    VYHULENY_UFO: no dobrý.. s tím se dá souhlasit.. snad jen rozlišit mezi chlastat a jít na pivo? To vnímá asi každej jinak. Myslel jsem, ze tu bylo řečeno, že po 30 uz jedině suchá cesta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam