• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    Taky už máte pocit,že spíš než zábavá je to sebedestrukce a víc než relax je to faux pass,podělte se o své zkušenosti,jak zapásíte,prohráváte a vyhrávete s falešným přítelem Alkoholem... Existuje pouze jedna cesta, jak lidi milovat, a tou je milovat je takové, jací jsou. A nádherné je na tom to, že když je mliujete jací jsou, tak se začnou měnit. Ne podle vašich představ - začnou se měnit podle své vlastní reality. Když je milujete, promění je to. Ne přesvědčí - promění. Obnoví se, dosáhnou k novým výšinám bytí. Dojde k tomu, ale v jejich bytí a podle jejich vlastní přirozenosti.Pomáhejte lidem, aby byli přirození, pomáhejte lidem, aby byli svobodní, pomáhejte lidem, aby byli sami sebou, a nikdy se nepokoušejte nikoho nutit, tahat a tlačit a manipulovat... http://psychologie.cz/az-do-dna/
    rozbalit záhlaví
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    HONZA09: V klidu, už jsem si našel spřízněnou alkoholickou duši. Vrstevník a je tu jen o pár dní déle. A kouří. Vlastně tady skoro všichni kouří.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HUGH_BOYLAN: Tak si dávej bacha ať Tě tam ještě nenaučej fetovat. :)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Tak jsem tu už 5 hodin. Překvapilo mne, kolik je tu mladých skoro dětí. Většinou piko teda.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    HONZA09: pche, heroes... to jsem si takhle hrdě sumíroval první dva střízlivé roky a kolegyně z divadla to shrnula: Vidíš, a my to normálně žijem!

A k tomu kontrolovanému pití - pokud jste se někdy dostali do fáze pití problematického, tak to ani nezkoušejte. Jak se chcete s alkoholem uvolnit, když jej potřebujete kontrolovat, a to totálně? Protože jak dáte jednu přes míru, snadno spadnete dolů. Jako sice se zvednete a oklepete (snad), ale za ty výčitky a pošramocenou sebedůvěru to nestojí.

Zároveň ale, když ujedete, tak nad sebou nelámejte hůl a jeďte nanovo (zdravím offnyx Honzu, který se po relapsu rozhod "jsem hovado, tak se uchlastám" a dalo práci mu to vyvrátit, blbovi jednomu sebestřednýmu), žádná trága, ono se to panoptikum zvané život stejně netočí kolem vás
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    NAMATHUR:

Not All Heroes Wear Capes
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    OPERAHYPNO: za tři měsíce deset let od konce oken a probouzení se ve chcankách (doslova) a sračkách (obrazně)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    OPERAHYPNO: jo je to pičovina :)
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    je to taková zvláštní struktura těch formulací - závislost - můj život/jeho kvalita/možnost závisí na braní nějaké látky - tuhle vazbu zbourám, tedy zbavím se fyzické, psychické i sociální závislosti na té látce. Kdežto alkoholismus je nestandardní vztah k té látce ať podmíněn opět fyzicky/psychicky/sociálně, který se stává tendencí vedoucí k vzniku závislosti. Tedy bych asi klidně tvrdil: Zbavil jsem se závislosti na alkoholu - vazba na tu látku je vyřazena z mého života v něakém horizontu, ale predispozice vzniku tý zásvislosti zůstátá - jsem alkoholik. cituju sebe a možná je to píčovina, ale tak nějak to + - asi chápu
    VOY
    VOY --- ---
    FRDK: Rozumím tomu. Poukazuji na to že zpovídaná to nejspíš chápe, ale ne nutně ten co psal tu anotaci. Ostatně divil bych se kdyby někdo kdo několikrát byl v léčebně a jeho problémy se táhnou napříč dekadami nechápal v hrubých rysech svojí situaci.
    FRDK
    FRDK --- ---
    KBN: Hehe, pobavils.
    To je oblíbená průpovídka terapeutů, kterou často slýchám, když zvědomují probematiku alkoholismu těm, kteří si to ještě nepřiznali: Závislost není chřipka.

Zároveň jsem si vzpomněl na repliku syrového filmu imo nejlepšího současného polského režiséra Smarzowského (podle výborné novely Jerzyho Pilcha), když ústy hlavní postavy říká: „Nie piję, jestem alkoholikiem.“ To byl před lety jeden z okamžiků, které mi postupně otvíraly oči v uvědomování si, že problém může být větší, než se mi jevilo.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    KBN: ne, ty jsi úplně krásná ukázka produktu, o kterém níže mluvím
    KBN
    KBN --- ---
    A když se vyléčím z chřipky tak jsem co? Pozastavený nemocný?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    VOY: jasně, ale přesně takovéhle formulace pak vlastně mezi lid nepolíbený zkušeností nebo předchozí edukací vnáší nezdravě mylnou představu o fungování závislosti a jejich "léčbě", proto na to upozorňuju. Tohle je natolik výrazná vlastnost závisloti a zároveň natolik neznámá/nepochopená u spousty lidí, že je potřeba o ní informovat. A hlavně - když už někdo vyrábí podcast o zkušenostech, který může mít dobrý dosah, tak na tyhle řeči by si měl dá KURVA pozor.
    FRDK
    FRDK --- ---
    VOY: Prášek asi spíš poukazuje na to, že závislost není vyléčitelná. Pojem 'vyléčený alkoholik' je protimluv..
    Správně je abstinující alkoholik.
    VOY
    VOY --- ---
    PRAASHEK: měla už předtím za sebou nějakou epizodu s pikem a nebylo poprvé co v té léčebně byla. Takže to podle mě znamená prostě teď aktuálně na ničem nejedu, ale předtím byla 6 let dlouhá epizoda.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    VOY: byla šest let závislá. Takže už umřela? Nebo jak si mám vysvětlit ten minulý čas?
    VOY
    VOY --- ---
    Zajímavá podcastova epizoda na zdejší téma:

Strašně jsem se bála, co se s dcerou stane, když odejdu na protialkoholní léčbu, říká Olga — Houpačky — Overcast
    https://overcast.fm/+AASwH3wNraI

„Byla jsem sama v cizím městě s dvouletou dcerou, o kterou jsem se soudila s jejím otcem. Byl to obrovský stres a já si začala doma večer otevírat lahvinku. Šlo o to utlumit se, uspat. Těšila jsem se, až vypnu, až tady nebudu,“ vzpomíná Olga, která byla šest let závislá na alkoholu.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    VOY: Mám posledních deset až patnáct let malé fobie z moc lidí na jednom místě. A vzhledem k tomu, že jsem hrál ve dvou kapelách a musel absolvovat akce, kde bylo na můj vkus moc koncentrovaných účastníků nájezdu, tak jsem to musel přepíjet. Prostě sociofobie protínající se s agorafobií a klaustrofobií, když se na tebe v davu začnou mačkat lidé a ty nemáš kolem sebe čtvereční metr životního prostoru. To se mi občas zastavil i dech na chvilku. Bez pěti piv v sobě jsem nebyl schopen vylézt na pódium.
    VOY
    VOY --- ---
    MISANTROOP: Jasne, protoze to pravy umeni by bylo lejt jako duha a jeste k tomu byt hubenej. Nechlastat a nebyt morbidne obezni to dokaze kazdy chudak :-D.

Ja to teda mam tak, ze nepiti pro me obycejne znamena kratsi ucast na akcich. Tam kde by me nejspis udrzelo nejaky dalsi pivo nebo dve tak si strizlivej proste reknu uz jsem unavenej, kaslu na to a jedu domu. Nicmene mi prijde, ze to jaksi lepe reflektuje realitu zabavnosti akci s pokrocilou hodinou. Opravdu malokdy se ty nejlepsi a nejhodnotnejsi udalosti odehrajou nekdy po pulnoci kdyz uz maji vsichni na uctu namalovany plot.
    MISANTROOP
    MISANTROOP --- ---
    FRDK: Ta dynamika skupiny je složitá záležitost. Ale mám zkusenosti, že když prostě před mejdanem razantně všem oznámíš, že nepiješ (a je to neměnný fakt), tak to vlastně vsichni přítomní poklidně přijmou. Samozřejmě tam proběhnou nějaké poznámky, ze "jedno tě nezabije", ale bude to na úrovni vtipu, že "jsi pořád stejně škaredý jako na střední" a nebude to nikdo tlačit na sílu.
    Horší je, že se dá i mejdan, kde se dost pije, ustát na nealku, ale je to dost vyčerpávající. Protože musíš nasadit mimikry a trochu splynout s davem. Což znamená hlavně trpělivost.
    V sobotu jsem se zúčastnil po nějaké době takového mejdanu a pobavila mě věta: "ty vole, tak ty jsi hubený a já tlustej. Ale to se ti to drží vaha, když nechlastáš".
    FRDK
    FRDK --- ---
    Děkuju za odezvy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam