• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XSIQuantified self - Datasexuálové na Nyxu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    pouzivate nekdo nejaky sledovac nalady? at uz online nebo na mobilu? ja bych neco chtela zkusit, ale chtela bych neco velmi jednoducheho... i to track your happiness trvalo dlouho a bylo pak uz spis otravne
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Driv jsem si psala kolik jsem ujela, prumerku, dojezd, max rychlost. Par let me to bavilo, ale kdyz clovek jezdi 220 dni v roce, tak to bavit prestane. Ted si merim maximalne tepovku, abych vedela jestli to moc neprepaluju.
    Vylety jsou mnohem zabavnejsi jezdit po pameti/naslepo nez po gps a tachometr pouzivam akorat jako ukazatel vymeny retezu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NYX: popravdě, já si cykloturistiku začal doopravdy užívat, až když jsem tachometr s počítadlem průměrné rychlosti apod. ztratil :-) (těch pár čísel jsem si pamatoval z hlavy, takže i bez pokročilých funkcí jsem viděl, pokud to např. s průměrnou rychlostí šlo z kopce... tedy myslím i na rovině, že to šlo z kopce :-) )

    trochu mi štve, že jsem tím ztratil i celkový odometr, ale jinak je to teď naprostá pohoda. plánování trasy, včetně její délky, mi vyřeší GPS v mobilu, když potřebuju třeba vědět, jestli někam stihnu dorazit - a najednou jezdím intuitivně, podle skutečných možností mého organismu, a cítím se na výletech skvěle. zatímco dřív jsem byl schopný se strhat, abych vytáhl průměrnou rychlost na nějakou hodnotu, kde jsem já chtěl mít.

    teď jsem se dostal do fáze, kdy vnímá kolo daleko víc jako přijatelnou formu "hedonismu", než jako sport... jako připouštím, že je to asi i věkem... ale více by mi zajímalo třeba archivování všech GPS souřadnic, které jsem projel a generování nějaké "globální mapy propustnosti krajiny" (samozřejmě komunitně, s ostatními) - než hlídání, jak se (ne)překonávám (a naopak postupně upadám)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: To je jenom tvoje věc jak si označíš proměnný, klidně si kóduj špeky jako čtení knih.
    Mmch:
    V televizi se rozhodli, že natočí film o lidech co žijí v horách. Vydali se tedy do hor a našli tam baču. Požádali ho tedy, aby jim popsal, jak vypadá jeden jeho obyčejný den.
    "Tož, ráno vstanu. Vypiju flašu. Nasnídám se. Vypiju další flašu. Vyženu ovce na pastvu. Tam vypiju tak tri flaše."
    V tom ho režisér zastaví:
    "Podívejte, takhle by to nešlo. To my do ty televize nemůžeme dát, že vy takhle pořád chlastáte. Víte co!? Radši místo toho říkejte, že čtete."
    "Tož dobře", na to bača.
    "Tož ráno vstanu. Přečtu si knihu. Nasnídám se. Přečtu si další knihu. Vyženu ovce na pastvu. Tam přečtu tak tři knihy. Pak jdu domů. Navečeřím se. Přečtu si další knihu. No a pak jdu ke kámošu, ten má tiskárnu a tisknem knihy až do rána."
    TIGU
    TIGU --- ---
    Já používám runtastic na horské kolo - také to zaznamenává spálené kalorie, trasu, rychlost v závislosti na čase a podobně. Navíc se dají přikoupit dva další HW moduly, které sledují kadenci šlapání, tep, dechovou frekvenci a podobně.

    Jinak mám i sleep cycle, který monitoruje spánkové cykly na základě pohybových senzorů v telefonu. Slouží primárně k buzení v době, kdy nespíte tvrdě, ale zaznamenává i statistiky (včetně grafu). Nová verze navíc doplňuje i možnost poznámek o vypitých kávách, jezení těžkých jídel a stresových dnech. Nově jsou zde i dlouhodobé statistiky, které ukazují, který den v týdnu spíte nejlépe a podobně.

    Obojí formou app pro štrůdlfoun (iPhone)
    NYX
    NYX --- ---
    ja pouzivam na kolo Stravu, libi se mi tam hlavne segmenty, kde ma clovek zebricek pro dany segment a muze se srovnavat, pripadne prekonavat sam sebe.

    a jednou za cas hazim vsechno jidlo do cronometru at mam prehled, kolik ceho do sebe tak dostavam a jestli to nechce nejak upravit.
    XSI
    XSI --- ---
    K tomu běhání, já používám Endomondo a potom web Dailymile - obojí dělá docela hezké statistiky (na základě uběhnuté vzdálenosti, počtu spálených kaorií (po zadání výšky a váhy) apod. třeba počet "spálených" koblih, televizí, které by člověk svým během udržel v chodu, počet oběhnutí zeměkoule atp.), Dailymile je navíc pěkně komunitní a je tam docela dost lidí z ČR. Na Endomondu (mobilní aplikace - pro Android, Symbian a určitě i další) mě navíc baví, že zaznamenává výškový profil trasy a když poslouchám při běhu hudbu, tak i které songy mi k danému běhu zrovna hrály.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    XCHAOS: ne, to byla specializovana aplikace, fotky zustaly v ni... hodnotils ostatni a oni za to hodnotili tebe... pak ti to dalo ruzny pekny grafy jako kdy a kde jis zdrave a kdy ne... ale delala jsem to jen par tydnu, na to to pouzivat furt to zabiralo moc casu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRONEMA: tak takhle vznikají ty fotky jídla na Facebooku? :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    existuje i nejaky takovyhle merici naramek, jawbone up, neco takoveho by me fakt bavilo nosit, akorat za to ted nechci utracet penize...

    jinak ja se citim datasexualem a zkousela jsem ruzne aplikace treba https://www.trackyourhappiness.org , vahu od withigins, aplikaci do iphone kde si fotite jidlo a ostatni hodnoti jeho zdravost, sleepcycle a samozrejme jsem behala s ismoothrunem a runkeeperem atd... tohle me proste bavi a doufam ze se tu objevi dalsi zabavne tipy :)

    btw momentalne zkousim http://healthmonth.com/profile/Fronema coz taky trochu souvisi tak kdybyste se chtelnekdo pridat a zpratelit :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jako já si dovedu představit, že bych si logoval hodiny spánku (a případně jestli se mi jednoznačně, nezpochybnitelně zdály sny). a pak bych si asi logoval alkohol (ty piva a tak). oboje dvoje má dobrý důvod: čas od času chci "prokalit" noc, což ale po třicítce už není zcela samozřejmé a nemělo by se to dělat moc často. takže víceméně, hlídat svojí celkovou průměrnou denní dávku alkoholu a současně průměrný denní počet "odespaných" hodin by mohlo dávat dobrý smysl - první číslo by nemělo narůstat, druhé by nemělo klesat (ale zatím si toto hlídám jednoduchým mechanismem "ohlížení se několik dnů dozadu")

    dále bych potřeboval logovat hodiny strávené u počítače - to by mohl popravdě můj notebook logovat sám, jde prostě o jeho kumulovaný uptime :) když toto naroste nad určitou maximální denní dávku, má to dost špatný vliv na téměř všechno.

    kofein je u mě jednoznačně konstanta (+/- dvě kafe a jeden čaj denně), to je monotónní, tam není už co řešit.
    XSI
    XSI --- ---
    Čerstvý článek - rozhovor v češtině o nástroji FitBit (k němu pěkné video (a taky trochu o motivaci k "měření se" apod.:
    Technologie odkrývá údaje, které lidé chtěli znát odpradávna


    "Fitbit je velice šikovný nástroj, měřící ty nejzákladnější údaje (mimo počtu kroků i spálené kalorie, intenzitu pohybu, nastoupaná patra a kvalitu spánku) a podává je přehlednou, moderní a hezkou formou."

    Zaujala mě na tom ta kombinace měření pohybových aktivit a zárověň spánku...
    + podle videa se dá stáhnout iPhone app kam se dá zaznamenávat jídlo, to už je celkem komplexní nástroj
    NYX
    NYX --- ---
    MUI: cronometr umi tohle vsechno krome spanku, ale neumi s tim delat nic moc uzitecneho, hledat vztahy apod.
    XSI
    XSI --- ---
    Formulář - na co přesně?
    Existuje spousta různých aplikací na různé věci...
    JERRYX
    JERRYX --- ---
    kamard ma v excelu udelany grafy vypitych piv a sexu, zajimave sledovat ty krivky :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "record work, sleep, exercise, diet, mood, sweat, caffeine, memories, social habits"

    z toho je vidět, že je to klub závisláků na kofeinu... kdyby např. hulili špeky, ani je nenapadne něco si zaznamenávat a sdílet - budou paranoidní a budou se ta čísla snažit tajit :-)
    XSI
    XSI --- ---
    V češtině se toho zatím o QS zřejmě nijak moc nenapsalo, pro začátek teda aspoň "problematiku" hezky shrnující článek v angličtině: The Quantified Self meets The Urban Datasexual
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam