• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    Taky máte doma někdy vymalováno testosteronem, připadáte si jako kulisa v nekončícím seriálu Tom a Jerry a máte - oproti svým dřívějším představám i korektnosti termínu queer - jasno v tom, že kluci a holky jsou jinej živočišnej druh?

Pokud máte nějaký tip nebo trik, jak se s tím s lehkostí popasovat, nebo se jen rádi vypíšete s (občas ne zcela) lehký skutečnosti, tak jste tu více než vítáni.

doporučená četba:
    Sourozenci bez rivality
    Výchova bez poražených
    Jak žít a nezbláznit se
    Výchova kluků
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    XICHT: Vida - to není špatný nápad. Pokud tedy najdu u něj v pokoji místo, kam tu tašku s tříděným odpadem odložit ;-)
    XICHT
    XICHT --- ---
    WERKA: to je o mne :D. kdyz jsme doma meli vynest odpadky HNED!, presunuly se jen do meho pokoje s tim, ze tam pockaji, az se mi bude chtit
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SEVERINE: ajaj, tak soudcování ti nezávidím.
    jsem šťastná, že moji kluci jsou od sebe 12 let a to samo o sobě situaci mění.
    já jsem byla se sestrou od sebe 1,25 roku a vždycky, když rodiče zasáhli, zasáhli nespravedlivě (neviděli např., že před tím, než jsem ségru praštila, mě ona 5 minut štípala a kopala, a já jsem jí pořád říkala, aby toho nechala. hádej, kdo dostal mazec :-)
    ono to jednomu dítěti není nic platné, že chce pax, když to druhé furt a furt otravuje, boří stavebnice, počmárává deníčky, rozstříhává oblečky atd.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    CHIMERA: nojo, jenže já mám doma dvě děti, který je potřeba celkem často chránit před násilím toho druhýho z nich - nějak se musej naučit spolu vyjít - a já bych byla doma hrozně nerada za rozhodčího (a taky je prostě vyčerpávající hrát tuhle úlohu dýl než hodinu denně) .. a je fakt, že kdybysme bydleli v domě, jak tu kdosi psal, a kluci by se vybili na chování čolků, asi by byl klid .. ale není.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: můj muž dělá mužské i ženské práce. taky se výrazně víc než já stará o mimino, prát se taky naučil, akorát k žehlení ho nechci pustit. ale vyžehlit umí výborně.
    on vlastně všecky fyzické práce umí líp než já :)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SEVERINE: proč násilí řešit? jestliže moje dítě pokojně sedí na pískovišti a jiné dítko ho praští zničehonic lopatičkou, necítím potřebu se stydět, když ho silně chytím za ruku a řeknu, že jestli ještě jednou praší, udělám mu to taky. nevřískala jsem na děti, řekla jsem to hezky, ale rázně. žádný rodič se nikdy neurazil. ale kdyby to dítko v lopatičce po hlavě pokračovalo, tak už by ji ode mě mělo.
    bezdůvodné násilí není třeba řešit - tomu je třeba se bránit.
    z historie - vzpomeň si, kam to došlo, když evropské státy Hitlerovi pořád ustupovaly. s ničím takovým nesouhlasím. obrana je přirozené právo každého člověka. a nebudu čekat, až mě ubije k smrti, nebo mu vysvětlovat, že to ale není hezké druhého bít...
    samozřejmě je jasné, že tomu prckovi je to třeba I VYSVĚTLIT, ale ne pouze vysvětlit... někdy jsou činy nutné.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    CHIMERA: souhlas - jenže likvidace násilí nasilím je podle mě začátek všech válek. a taky to dítě vidí, že ani já to neumím řešit jinak, než právě tím násilím. už teď vidím, že mi starší vrací přesně to, co jsem zasela - ne že by to bylo něco ošklivýho, většinou spíš naopak, ale právě proto bych tam ráda dala co nejvíc věcí dobrejch, no.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: nesměju, gratuluju.
    můj muž byl taky fresh out of mama hotel, tedy s mezistupněm koleje, ale tchýně je mírný domácí tyran :-)
    a taky teda mám pocit, že vlastní dům tak nějak podporuje mužskou práci víc, než panelák. že i "chlap nedělá ženský práce" najde v domě dost motivace na to, že si máknou nějak rovnoměrně oba. Můj děda třeba nikdy v životě nezapnul pračku, ani by nevěděl, jak na to - ale zas když už náhodou měl všechno hotovo kolem oprav domu a na zahradě, tak začal třeba stavět udírnu.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: yes yes :-D (a nesměj se mi, že jsem si takového muže vybrala :-) z mamahotelu přišel přímo do našeho vztahu - koupili jsme barák a makáme :-) on víc.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SEVERINE: je fakt, že s odnaučováním násilných sklonů nemám zkušenost. syn byl ten otloukánek. ale nikdy jsem ho otloukat nenechala a ostatní děti velmi rychle pochopily, že ho bít nemají. zastávám se všech slabších, i když jsou cizí a nemuselo by mi do nich nic být. Jako dítě jsem byla obětí šikany a dospělí mi podporu neposkytli, tak si to velmi dobře pamatuju. násilí je třeba likvidovat v prvopočátku. účinky to má. na puberťáky už je pak pozdě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: a ani nikdy nebydlel sám? jako fresh out of mama hotel?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: no je to divný :-) Můj nejstarší chlapeček si včera koupil další botičky velikosti 43 a to jsou hoši i s většíma nohama, jasně.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNAWA: a co je teda lepší? :-) asi nic z toho, co? ale co bysme po těch puberťácích chtěli? pravda, vůbec si to neumím reálně představit, že mi to, co mám doma, vyroste do kolohnátů ..
    TRISSIE: hele, mně přijde že můj muž je v mnoha věcech po svý matce - která je tak trochu chlapská -- a po jeho otci je jeho bratr .. chceš-li tu nějakou anketu, upřesni jak by měla vypadat, ráda ji sem dám.
    CHIMERA: hele, já nejsem proti a neříkám, že to takhle občas neudělám. jen na to nejsem vůbec pyšná a nemám z toho dobrý dojem. a nefunguje to - stejně, jako cokoli ostatního (až na tu důslednost, která je asi vážně klíčem). asi tak.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: ano.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SEVERINE: ale ano, přesně tak, jak to píšeš. nechávám dítě dělat cokoli, dokud neohrožuje sebe nebo druhé. pak zasahuju.
    kdyby moje dítě někoho bilo, velmi rychle bych mu ukázala, jak s tím nesouhlasím.
    už tady v jiném klubu asi před rokem proběhla taková diskuse a myslím, že většina byla proti mě. ale mně to nevadí. já bych prostě své dítě nenechala bít ostatní, ani bych nedovolila ostatním bít moje dítě. myslím si, že násilí je třeba zarazit hned v prvopočátku. ročnímu dítěti nejde vysvětlovat, že to co dělá, je škaredé. pleskla bych ho taky a řekla mu: vidíš, taky tě to bolí. nedělej to, jinak dostaneš zas.
    (jsem v tomto dost menšinová, ale nevadí mi to :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: a ty jsi jeho první partnerka?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: gratuluju, že máš opačnou než většinou zkušenost.
    Ale zkus si udělat klidně tady na nyxu anketu a zjistíš, že rodinné vzory děti prostě přebírají.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SEVERINE: ano, pravda, ostatní tři puboši, chlapci, už jen čumí do PC.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    ANNAWA: tak to byla Lužná a bylo tam jen habaděj vlaků .. a mě to ty první 4 hodiny taky bavilo, ale pak přestalo .. a zatím teda nezačalo. moje představy o holčičkách končí přesně tam kde tvoje :)

CHIMERA: jo, já jsem byla podobného názoru - že výchova je jen ničení dokonalý osobnosti, která je jistě všem dětem - a tedy i tomu mému - přirozená. když ale začal v roce strkat do dětí, musela jsem si přiznat (a teda škoda, že ne hned), že to asi "samo od sebe" dokonalý nebude. nebo tohle je ta krajní nouze, u tebe? možná je fakt, že s tím moc nadělám .. a proto ho to mlácení tak baví ..
    CHIMERA: ha, že by tu byla nějaká nepřímá úměra mezi iq a šikovností? he, ti moji kluci jsou hoodně šikovní :)

ANNAWA: podle mě lepší, než kdyby jen pařila na PC - jak to vídám u kamarádčinejch kluků v tomhle věku

THOMASMORTA: není teoretická, podobně to psali i v knize "Výchova kluků". Shodou okolností muž u nás zavedl tu "trestnou lavici" chvíli před tím, než sem se v tý knize dočetla, že je přesně tohle dobrej nápad - když to zavede chlap. Jenže ten chlap s nima celý dny není. A děti rádi zapomínaj :) Jo jinak tam ještě psali další 3 informace, který mě zaujaly
    * co se týče vzorů - že do 7 let je nejdůležitější máma - dodává pocit bezpečí, pak cca do 14 let (i když já tipuju, že to bude všechno o malinko kratší čas - že se nám děti osamostatňujou rychlejš, než dřív ..) je veledůležitej otec a dalších 7 let muži z vrstevnickejch a zájmovejch skupin.
    * že je důležitý, aby se otec za matku postavil ve chvíli, kdy si z ní pubertální syn z nějakýho důvodu dělá šoufky (ale jinak má jasně každý rodič vyjadřovat svůj názor, žádný "dohody" nejsou dobrej nápad - ale to mám zas z jiný knigy).
    * a že se ti kluci perou prostě proto, že maj testosteron (jako důkaz uváděli, že píchli pěknou dávku testosteronu nejslabšímu samci v šimpanzím stádě. Ten se pak utkal se samcem, co byl o stupeň výš .. až se probojoval na vůdce smečky. Další dávku už mu ale neposkytli, tak se zas propad - postupnými boji - tam, kde původně byl.)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: a) je dobrej nápad.
    ale pak mě napadá, jak to udělat, aby se syn víc identifikoval s matkou, když víc miluje a "žere" otce...
    b) nepadá do úvahy, protože já odmítám lidi do čehokoli nutit, takže ani syna, ani muže neúkoluju. udělají sami, co vidí, že je potřeba.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: zrovna Tris níže píše, že lidé mají tendenci přebírat to, co doma viděli. proto se přece začalo mluvit o těch dobrých mužských a ženských vzorech, ne?
    takže bych čekala, že můj muž by měl převzít vzorec chování od svého otce. a vzhledem k tomu, že nepřevzal, je celkem jedno, jaký ten otec je.
    ani špatný, ani dobrý vzorec prostě dítě převzít nemusí a myslím, že to ani není tak časté, jak se prezentuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam