INK_FLO:
DARJEEL: souhlas s darjeelem. já bandhy používám k vystřelení se. ale je fakt že to může pomoct, když je nerovnoměrně distribuovaná energie v těle - asi typicky přebuzená hlava a had ještě spí. pak to může být docela funkční. ale na koncentraci mi to přijde bezpečný až od břicha výš, pokud se člověk nerozhodne přímo v těch nižších sférách pracovat.
jinak pro mě nejlepší grounding bylo vždycky soustředění na duchovní srdce, což je "centrum," které lze nalézt dobře na pravé straně hrudi. tam kam člověk bezděčně ukáže, když řekne "já". přičemž nejde o to místo, ale o kvalitu, která se soustředěním na to místo více zpřítomní. je to na dýl, ale vyplatí se. když došlo na nějaké scenérie bez těla nebo scénáře bez fyzického těla, tak ta kvalita jáství, čistého uvědomování, nesmrtelného základu všeho je jediné na co se dá spolehnout a neudělat si z toho psycho. on je to často strach ze smrti, co dělá brajgl. a kdo se má vlastně vracet? kdo jsem já? (co když se nevrátim? no, tak budu jinde neasi:)). což je taky jedne z nápadů proč v chvíli průseru člověk má tendenci přitopit vyšší dávkou - aby ho to konečně rozpustilo a byl klid.:)
taky pomáhala brainwave hudba kterou jsem měl hodně naposlouchanou z neformálních meditací z běžného stavu. je to taková milá svěrací kazajka pro příliš rozevlátou mysl. awakened mind system od jeffreyho thompsona.
skvělý je obrázek duchovního učitele, kterému důvěřujete..a kolikrát z toho může být velmi zajímavý zážitek.:) mantry, bhadžany, nahrané duchovní promluvy..člověka to mlže velmi uklidnit a otevřit se tomu, být tomu nezaujatým svědkem, či promítacím plátnem a světlem.
trip bez oltáře, meditace, upřímné vroucí modlitby a očištění prostoru? no tak to se pak nedivte. :o)
jsou to takové maličkosti, ale byť i náznak rituálu může mít mocný vliv na průběh sezení.
ad dávkování: dokud si člověk neříká, že je to moc a pak nechcípne a znovu se nezrodí, tak je to - z hlediska toho, kam to může vést - málo.