• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Plasmonic nanoparticles increase solar-cell output for near-infrared region | KurzweilAI
    http://www.kurzweilai.net/plasmonic-nanoparticles-increase-solar-cell-output-for-near-infrared-region

    Sice jsem z toho nevyčetl, jaká bude nakonec celková účinnost těch "kvantových teček", ale bude o 11% vyšší, než dnes - a to je už slovo do pranice :-) Navíc "plasmon" je zmiňován v seznamu kvazičástic.... na wiki jsem našel toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmonic_Nanoparticles resp. http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmon ... is a quasiparticle resulting from the quantization of plasma oscillations just as photons and phonons are quantizations of electromagnetic and mechanical vibrations, respectively (although the photon is an elementary particle, not a quasiparticle). což tedy současně odkazuje k mému klubu [ Kvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? ]

    Quantum-dot photovoltaics offers the potential for low-cost, large-area solar power. However, these devices are not yet highly efficient in the infrared portion of the sun’s spectrum, which is responsible for half of the sun’s power that reaches the Earth.

    The solution? Spectrally tuned, solution-processed plasmonic nanoparticles. These particles, the researchers say, provide unprecedented control over light’s propagation and absorption. It would yield a possible 35 per cent increase in the technology’s efficiency in the near-infrared spectral region, says co-author Dr. Susanna Thon.

    Overall, this could translate to an 11 per cent solar power conversion efficiency increase, she says, making quantum dot photovoltaics even more attractive as an alternative to current solar cell technologies.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sice bezpilotní - ale zato s pěknou šestilistou vrtulí...
    Silent Falcon Solar-powered UAS - wordlessTech
    http://wordlesstech.com/2012/08/13/silent-falcon-solar-powered-uas/
    Silent-Falcon sUAS
    http://www.silentfalconuas.com/Silent-Falcon.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dolet 2500 km by byl, teď se ještě pustit do solární verze :-)
    Airbus by se měl bát naší HELENY, říká šéf leteckého výzkumu v Česku | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/c1-59311350-airbus-by-se-mel-bat-nasi-heleny-rika-sef-leteckeho-vyzkumu-v-cesku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud by to nebyla chiméra, možná by to bylo účinější než vrtule. A každopádně to bude levné čínské...
    EmDrive: China's radical new space drive (Wired UK)
    http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-02/06/emdrive-and-cold-fusion
    By using superconducting apparatus, Shawyer says that the Q value, and hence thrust, can be boosted by a factor of several thousand -- producing perhaps a tonne of thrust per kilowatt of power.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ještě další info k tomuto
    A new world record for solar cell efficiency
    http://www.solardaily.com/reports/A_new_world_record_for_solar_cell_efficiency_999.html
    Over the years the laboratory has boosted the photovoltaic conversion efficiency of flexible CIGS solar cells time and again, from 12.8% in 1999 - the group's first world record - to 14.1% in 2005, 17.6% in 2010 and 18.7% in 2011.
    ...
    What's more, Empa's new record efficiency for flexible solar cells now even exceeds the record value of 20.3% for CIGS solar cells on glass substrates - and equals the highest efficiencies for polycrystalline silicon wafer-based solar cells.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    bude solární stratosférické cestování o tolik dobrodružnější a nepředvídatelnější, než to dnešní? :-)
    Cestující museli vyplatit pasažéry, kteří opustí příliš těžké letadlo - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/tezke-letadlo-easyjet-a-sbirka-mezi-pasazery-f3o-/kolem-sveta.aspx?c=A130121_113031_kolem-sveta_tom
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Highest-efficiency flexible thin-film solar cells | KurzweilAI
    http://www.kurzweilai.net/highest-efficiency-flexible-thin-film-solar-cells
    Scientists at Empa, the Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology, have developed thin-film solar cells on flexible polymer foils with a new record efficiency of 20.4%.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Solar-powered aircraft: The Wright stuff? | The Economist
    http://www.economist.com/news/science-and-technology/21567052-enthusiastic-inventor-hopes-sell-sun-powered-planes-wright-stuff
    In level flight, at an altitude of 6,000 metres, the 5kW provided by the solar panels will be enough both to drive the propeller and to recharge the batteries.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: nemyslím si, že je nějaká "momentální verze".... prostě jsou tu občas různá ohlédnutí do historie letectví - třeba ultralightů - nebo diskuze speciálních případů, jako jsou uzavřená (kruhová) křídla nebo "downplane" uspořádání dvou prudce padajících parakřídel.

    a prostě se přemýšlí o tom, co se z toho dá poskládat (což je zábavnější, než donekonečna rozvádět, co se z toho _nedá_ poskládat - což někoho zřejmě baví víc)

    ale jinak u té koncepce vlečeného uzavřeného parakřídla - [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi ] - tam mi to přijde zatím nejlépe škálovatelné, protože ten tvar by i při poměrně velkých rozměrech mohl být aerodynamicky autostabilní.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    tady se to mocně rozjelo


    jenom se ujistím, jestli to chápu dobře - momentální verze pořád veze dva tucty lidí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ještě k té debatě o dvouplošnících a jejich klouzavosti... ono to dvouplošným ultralehkým kluzákem vlastně celé začalo, v těch 70tých letech. Resp. motorové verze začínaly od 8 kW motorů. I plošné zatížení křídla bylo v kategorii, kam dnes spadají solární letadla.

    http://en.wikipedia.org/wiki/UFM_Easy_Riser
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mauro_Solar_Riser

    ... a BTW zapoměl jsem taky zmínit v éře těch začátků toto:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Solar-Powered_Aircraft_Developments_Solar_One

    Historie létání se opakuje jaki v kruzích - "hipísácká" 70.léta zaznamenala určitým způsobem návrat do éry před 1.světovou válku, akorát s hmotnostma nesrovnatelně nižšíma, než cokoliv, co bylo původně postaveno z dřeva a plátna. Ovšem vývoj rekreačních letadel pak zase odbočil směrem k rogallům a hlavně parakřídlům (ta přeci jen nejsnás sbalíte do batohu na záda nebo do kufru auta, že).

    Takže jsem zvědav, kdo v roce 2013 opráší různé 40 až 100 let staré koncepty a posune je někam dál... samozřejmě s dnešními materiály, dnešní navigací a elektronikou, a dnešními solárními panely a bateriemi :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    prosím o konec offtopiců, ať to nemusím mazat.
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: škoda :(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ...jednou z cest je uhlídat diskuzní fórum k tématu, které nebude totálně zahlcené balastem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: hodne stesti pri hledani... toho cvoka :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: podle toho, jak budu mít náladu. samozřejmě bych chtěl vymyslet něco, co by bylo v dosahu možností amatéra. ale nejradši bych byl, kdyby prostě někdo šel, a moje nápady realizoval za mě - to je snad jasné :-)
    KEJML
    KEJML --- ---
    KEJML: To zkusím ještě jednou a jinak tedy.

    Vidím slova jako "zkoušet hodně různých úhlů tažení lanka při více zkušebních letech by neměl být problém", "koupím pár metrů čtvereční šusťákoviny" a "budu zkoušet". Budou se v tomto klubu řešit i praktické pokusy osazenstva, nebo zůstane u pastování linků?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ne, nezapoměl. a BTW jde jí poměrně snadno spočítat (skoro snadněji, než třeba tah vrtulového pohonu), jde jí i přepočítat na m^2 plochy toho parakřídla...

    pouze jsem chtěl zdůraznit, že to o jsem dnes mluvil, tedy [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi ] , neboli maximálně zvětšené uspořádání jako u běloruského experimentálního [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi ] je daleko blíže uspořádání dvou pakřídel zvanému "downplane" (na což jsem si nemohl vzpomenout, že se tomu tak říká - díky!), než tomu brzdícímu padáku [ DANYSEK @ Solární letadla a vzducholodi ] - a tím bych to asi pro dnešek fakt uzavřel a počkal si, až si to pročte víc lidí až sem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: zapominas, ze tam je jednim z "hnacich motoru" pomerne silna pritazlivost zemska... ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam