• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: mno, je dost možný, že 2-4 m monstrum bude přesně v měřítku 10:1, aby výsledky byly aspoň trochu aerodynamicky relevantní (a neboj... nebudu s tím létat víc jak 2-3 m nad zemí někde na rovince na louce... možná to budu při zkušebních letech tahat za kolem, nebo tak něco.. nebude to klasický rádiem řízený model, ale spíš nějaký aerodynamický vývojový kousek)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No jasne. Protoze malej model ti vubec, ale vubec nic nerekne a proto je potreba rovnou skocit na ctyrmetrovy monstrum, tj. neco, na co si troufnou ti nejlepsi modelari az po letech praxe. Proc se ucit zaklady na malejch vecech, kdyz ses takovej machr, co rovnou zvladne ero, ktery by uneslo maly dite.

    Chjo. Jen by me zajimalo, jestli to, ze z toho nakonec samozrejme nic nebude, protoze jako prvni krok je to prilis slozity a casove i financne narocny je neblahej nasledek tvy nesoudnosti, nebo neco, k cemu od zacatku vedomne miris 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: (myslím jako že letící paraglide má na výšku docela dost metrů, takže na úrovni zavěšeného pilota může být rychlost větru jiná, než na úrovni padáku... to bych chápal jako dobrý důvod k problémům typu sbalení padáku, ale nevím, jak by podobný problém mohl vzniknout třeba u kluzáku s rigidním křídlem s aerodynamickou kabinou cca v úrovni toho křídla)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ve skutečnosti, solární létání bude mít možná blíž k balónovému (nebo aspoň k říditelným vzducholodím), než ke klasickému :-)

    DANYSEK:
    TEAPACK: heleďte jste hrozně chytrý, ale fakt uvažuju o paraglidech, motorových paraglidech nebo o ultralehkých motorových kluzácích (v podmínkách ČR ty, co se vyvíjí v Novém Městě nad Metují - nejreálnější mě cenově přišlo udělat solárně elektrickou verzi motorového kluzáku Banjo, ale je to moc těžký a má to malou plochu křídla... čistě po aerodynamické stránce to má slušnou klouzavost, požadovaná rychlost je ale na solární pohon příliš velká... konstruktér by ale určitě dokázal vysvětlit proč to tak je a co by u lehčího letadla bylo jinak)

    fakticky mi víc zajímá to konstruování dopravních prostředků, že je sám řídím, je jaksi jen logická souvislost. např. za cenu součástek na solární kolo jsem si mohl koupit fakt luxusní produkční elektrokolo, ale to nevím, jestli by mě zajímalo - nakonec bych si připadal jako důchodce, jezdit na tom po Praze, takže radši jezdím na normálním, když nejedu dálkovou trasu.

    takže za všechny rady díky, ale je otázka, jestli se chci ocitnout tam, kde mě vy chcete mít :-) nebo jestli mi nejvíc ze všeho nakonec nebaví udělat věci sice podivně, ale podle sebe. vrtá mi ale hlavou toto:

    JVCNC: ... nemá ale rychlost a směr větru vliv spíš na ground speed, než air speed? nesouvisí to spíš s letem skrz nějaké rozhraní, kde vítr o kus výš už má jinou rychlost?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne, a papiry na balon si taky udelej :D Vzdyt to taky lita... tak co. Fakt komicky pristup :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TEAPACK: s kym na tandem zadna veda taky neni, je to stejnej typ komercniho provozu jako ty vyhlidky. A pouzit Google by XCHAOS umet mel :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS:
    1) kvůli papírům na větroně nepotřebuješ seskok padákem a pokud si to chceš zkusit, zajdi to prvního Aeroklubu co potkáš a tam ti rádi udělaj vyhlídkovej let za pár stovek jak v motorový, tak v kluzáku a je to rozhodně rychlejší než vymejšlet kam na paraglide a s kym do tandemu.
    2) těch modelů je tam 600 včetně kluzáků s rozpětím od půl metru do cca 3 metrů, stačí se kouknout i trochu níž.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: no, praktické tipy k pilotáži rád uvítám (ostatně je to zajímavý argument: byl jsem tu kritizován, že chci začít kurzem na paraglide, ale evidentně zkušenost s paraglide může být dost obecná pro lety nizkými rychlostmi, i když teda solární letadlo se mi doufám nezmuchlá... ostatn2 jako pilot větroně bych stejně musel absolvovat skok padákem - doslechl jsem se to, protože mi do výcviku vyhecoval známý, co to potřeboval na pilotní průkaz na větroň - nakonec jsme teda neskočili pro poruchu letadla - navíc mám pocit, že ovládání dnešních padáků typu křídlo a paraglidů má k sobě dost blízko)

    TEAPACK: modely se taky plánují.. ale trochu větší (chci začít s rozpětím křídla kolem 4m) a rozhodně ne off-the shelf polystyrénové modýlky stíhaček :-) celkově nevím, jestli létání s modelem povede k létání vlastnímu. (pořád uvažuju jít na to spíš přes ten paraglide... zajímá mi dostat se do vzduchu jaksi v 1.osobě, virtualizace mám jako člověk od compů už plné zuby)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Jinak, pro otestování různých typů křídel a trupů bych doporučil tuhle stránku:
    ** Pics with links to 600+ plans ** - RC Groups
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1333878

    maj tam návody na to, jak to sestavit, a když člověk (XCHAOS) zkusí dát nahoru nějakej panýlek, tak se ty vrtulky budou určitě hezky točit ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    no treba ten airspeed lze ztratit velice rychle velice snadno i bez narazu do komina nebo stromu, zvlast u takto nizkych rychlosti.
    Staci jen kdyz prestane foukat vitr ze smeru ve kterem to zrovna leti. napr u paraglidu, ktery tu byl parkrat zminen dojde ke zmuchlani padaku a padu. v tomto pripade dojde k tomu ze se letadlo dostane velice rychle pod padovou rychlost, je to problem hlavne v nizsich vyskach, ale to letadlo se pri startu jaksi musi do tech vyssich dostat pres ty nizsi :)
    HOUMAN
    HOUMAN --- ---
    Ridim bezpilotni letadla... tajne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: bavím se o horní ploše křídel. svislé plochy ani nevím, jestli bych osazoval panely (musely by mít vlastní MPPT trackery, přitom nejspíš půjde o hodně štíhlé plochy).

    plánuju 3x MPPT: horní plocha, a dvě spodní nezávisle, protože je u nich větší pravděpodobnost, že jedna z nich bude částečně zastíněná.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: akorát u solárního letadla se ti ta plocha navíc hodí - plocha navic, rikas? Pribudou ti dve "steny", celkem ctyri strany. Kdyz letis vychod-zapad, jedna z nich je osvicena, tri zastineny. Kdyz letis sever-jih, zadna z nich nevidi na slunicko. Kdyz neco mezi, tak jedna je dost sikmo osvicena, dve ve stinu a jedna je napul zastinena hornim kridlem, napul dost sikmo osvicena.

    To zni efektivne 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já ale prostě nevím, kolik to bude stát No dyt jo. Nevis. A proc je takovej problem proste rovnou napsat "nevim", misto kecu o tom, ze "pro spoustu lidí jsou ale prachy jen nástroj"? Jo aha. Protoze mas pocit, ze priznat ze neco nevis je spatne. Ne, XChaosi, neni. Kdyby sis tuhle jednu vec ujasnil, 99% flamewaru ktery s tebou nejen ja vedu zmizi.

    nemám rád silová řešení - zato vyhrozovani a vydirani je ok? Tak to jo 8))) Kazdopadne, reseni existuje. Ze se ti nelibi je tvuj problem, tak si nestezuj 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (slovo "přinutit" asi není to správné, zavání to zase tím silovým, donucovacím prostředkem - spíše "jak usmlouvat se světem, aby se choval tak, jak by se mi líbilo")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já ale prostě nevím, kolik to bude stát!

    co se ignorelistu či banování týče, nemám rád silová řešení. a není to způsob, jak přinutit svět kolem chovat se tak, jak mě by se líbilo (tzn. postavit mi solární letadlo, nebo ještě lépe - poskytnout mi pocit, že jsem si ho postavil sám, z off-the shelf komponent, které bych nikdy nedokázal navrhnout a vyrobit :-) jako v případě toho solárního kola)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: obávám se, že ten to neudělá z principu :-) ale třeba to PDF o boxed wing vysvětluje podivné proporce "chaosoplánu", který jsem postoval tak před 2-3 lety (prostě dvouplošník s vysokou štíhlostí). "boxed wing" koncepty se objevují stále znova u konceptů futuristických letadel, takže povědomí, že to má nějaké aerodynamické výhody proti konvenčnímu křídlu, tu existuje (akorát z praktického hlediska ti skoro stejně zafungují winglety, tzn. fragment boxed wingu, akorát u solárního letadla se ti ta plocha navíc hodí, což je právě rozdíl)

    říká se tomu také "closed wing" a nějaké dobré důvody to asi má... problém bude, že designéři mají vzorečky na konvenční design a piloti se také učí létat s konvenčním designem, a tohle se bere pořád spíš jako úlet. Těch 20% klouzavosti navíc ale pro solární letadlo přesně může být kritických, aby letělo právě o kousek rychleji, než "těsně nad pádovou rychlostí"


    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS za 5 let vydělá dost peněz aby REDGUYovi zaplatil za postavení solárního kluzáku :D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ale prdlajs policejni vyslech. Proste jsem se zeptal, kolik cekas ze to bude stat. Kdybys to ze nevis napsal rovnou, pohoda, beru. Sice to zase ponekud snizuje realnost tvych planu, ale aspon je to poctiva, uprimna a rovna odpoved. Ale tobe holt dela problem napsat ze neco nevis, takze musis nejdriv trochu mlzit.

    A jestli mas pocit, ze te nejak brzdim v rozletu ( 8))), btw ), procpak me nezabanujes? Nebo proc si me nepridas do ignorelistu? Nebo dokonce proc nepouzjes oboustrany ignore? To bys pak temadle socialnima siteme uplne letel jak blesk, ne? Jestli ono to neni krapet slozitejsi 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ty za vykrucování označíš jakoukoliv odpověď, která neodpovídá tvému stylu debaty "policejní výslech" - prostě a jednoduše, nevím. občas člověk v nějakém oboru narazí na lidi, které to prostě baví. ty můj pohyb napříč sociálními sítemi dost brzdíš, protože čirý objem tvého trollingu spoustu potenciálních zájemců o téma odrazuje.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jj. protoze jsem se zeptal kolik to bude stat, tak si myslim, ze vsichni to delaj jen pro penize. jj, presne tak 8))))) jinak, vykrucovani misto odpovedi je taky odpoved, takze dekuju 8)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam