• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS: hmm... zajímavé věci typu: remotely piloted (-80kg/osobu, žádné vzduchotěsné kabiny, žádná klimatizace...),
    "The wing area is 1,976 sq ft (183.6 m2)., which gives the craft a maximum wing loading of only 0.81 lb./sq. ft. when flying at a gross weight of 1,600 lb." -> kolik má asi vlaštovka z A4, to bude něco podobnýho ne? ;) - vážně nechceš začít s 1m velkým modelem?

    + Kolik je ten tlak vzduchu v týhle výšce O.o
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEAPACK: mno, rekord dostupu solárního letadla je trochu výše:
    NASA Helios - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Helios#Records
    On August 13, 2001, the Helios Prototype piloted remotely by Greg Kendall reached an altitude of 96,863 feet (29,524 m), a world record for sustained horizontal flight by a winged aircraft

    (v podstatě šlo tak trochu i o vývoj letadla, které by bylo schopné poháněné solární energií lítat v atmosféře Marsu, což je právě zhruba těch 30 km...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Part 2: Solar Energy Reaching The Earth’s Surface | ITACA
    http://www.itacanet.org/...un-as-a-source-of-energy/part-2-solar-energy-reaching-the-earths-surface/
    The Earth presents a disc of area nR2 to the Sun, therefore the total amount of extraterrestrial insolation incident on the Earth is ISC × nR2. This value is then divided by half the surface areas of the Earth, 4nR2/2, which gives 684 W/m2, the average insolation incident on unit area of the Earth facing the Sun (figure 2.9). Note that solar panels are calibrated assuming that there is 1000 W/m2 available.

    TEAPACK: předpisy jsou výtvorem lidí, nikoliv přírody, a popravdě, nejlepší způsob který se mi osvědčil, je outsourcovat potýkání se sociálními konstrukty jinými lidem (tedy: naučil jsem se konvertovat problematiku konformity se společností na finanční náklady, potřebné k tomu, aby to někdo vyřešil za mě)

    zpět k irradianci: číslo, které si prezentoval, je průměrná hodnota, týkající se celé osvětlené poloviny Země, včetně oblastí východu a západu slunce, resp. polárních oblastí. Tedy včetně oblastí, kde se solární energie obvykle nevyužívá! Je to každopádně průměrná hodnota - nikoliv "maximální hodnota v oblasti mezi obratníky, když je Slunce kolmo nad hlavou"
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS: hlavně si udělej podrobný audit zdrojů všech informací, ze kterých vycházíš. Aby tě někdo nevytrolil jenom kvuli tomu, že ty to studovat nechceš...

    což mi připomíná, už máš nastudované předpisy? ;)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS: 21-25km .... hmmm ... jaký tam je asi tlak vzduchu? =D je tam vůbec něco, co by to letadlo drželo ve vzduchu? O.o
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEAPACK: ne, já jsem to následně rozporoval už správně :-) a jsou tam i další texty, byl by to hrozně složitý edit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEAPACK: ok, ty máš číslo 650W já, "zhruba 1000W". Ta jsou celkem dále od sebe, než 19/7 od 3 (nebo 22/7 od 3.14159..). tedy, někdo z nás má k dispozici přesnější zdroj, podle všeho.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS:tak to smázni, ať ostatní nemateš ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: počkej, počkej... já jsem neustoupil ze 40ti-místné stratosférické DC-3, která ve výšce kolem 21-25 km letí průměrnou rychlostí kolem 250-300 km na vzdálenost až 3000 km za den :-) ale k tomu povede dlouhá cesta, a někdo (ne nutně já), kdo si to troufne navrhnout, bude muset získat důvěru investorů. A tu nejsnáze získá, pokud solární amatérské létání v malém bude zcela běžné, a k tomu už přispět můžu :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS: =) ano a teď začínají slovíčka typu approximately a kolem mít velkou váhu... jinak, určitě znáš ten vtip o tom, proč vlak na kolejích drncá že? =) abych ti nemusel hlouběji vysvětlovat, že 19/7 jsou skoro 3 =)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (celkem je to v souladu s tím, co jsem pozoroval u svých polykrystalických 260W flexibilních panelů, když byly nové a nepoškozené... maxima byla kolem 8A, při dobíjení vybité baterie tedy napětí jen kolem 25V, tedy kolem 200W, což odpovídá tomu, že se taky ohřívaly a slunce nebylo kolmo nad hlavou, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Solar irradiance - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_irradiance#Earth
    The Sun's rays are attenuated as they pass through the Atmosphere, leaving maximum normal surface irradiance at approximately 1000 W /m2 at Sealevel on a clear day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak, tohle je "at the top of atmosphere" - to je dobré tak pro panely na satelitech...
    Solar constant - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_constant#Solar_irradiance
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS: Vidím, že už zase chystáš spíš kluzák... nechceš začít chodit do aeroklubu, aby ses naučil lítat s kluzákem a vyzkoušels motorovou? ^ ^
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    eh, to předchozí je blbost, to je "average annuak irradiation", to je energie, ne výkon...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEAPACK: ok, dobře, tohle chápu. (taky lze mluvit o přetížení, které to musí snést, ne?). ale i tohle by mělo jít nějak testovat

    TEAPACK: tak těch 650W musím rozporovat (zdroj: wiki)


    1) vliv odklonění - jasně, mluvím o 3h letu přes poledne (i na solárním kole jsem přes poledne vždy ujel největší úsek cesty a ještě za jízdy dobil baterii, teda dokud byly panely nepoškozené). I potom je to v našich šířkách, méně než kolmo nad obzorem, to je jasné

    2) experimentům jsem se teď věnoval 3 léta po sobě dost intenzivně a určitou představu mám (teď se ale chystám poprvé experimentovat s monokrystalickým flexibilními panely, se kterými počítám do pěti let i na to letadlo)

    3) účinnost dobíjení není vůbec špatná, ale jak sis jistě povšiml: můj koncept počítá s dobíjením na zemi před startem, poté budou panely hlavně snižovat zatížení baterie a prodlužovat její výdrž, v ideálním případě nabídnou vodorovný let bez dobíjení baterií. (o dobíjení za letu půjde mluvit v případě klouzavého letu, pokud jsem předtím stoupal v termice... tzn. během těch přeletů k nějakému dobíjení občas dojde, ale nespoléhám na to)

    ... ad měření tahu vrtule: to je další dobrý nápad, nejdřív si hrát jen s elektromotorem a vrtulí, než začnu skutečně nakupovat ve velkém panely nebo s něčím létat. (je toho spousta, co se dá vyzkoušet předtím, než se pokusím doopravdy se v tom letadle zabít :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS: ale tady jde o impulz síly, ne o statické zatížení... nádherný příklad je třeba plechovka - můžeš na ní položit postupně i 150kg a nezdeformuješ jí, ale když na ní upustíš cihlu, tak máš stejně smůlu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    XCHAOS: maximální teoretický výkon slunce, který dopadá na náš povrch je 650W (rovník, poledne, naprosto čistý vzduch bez prachových částic) ve všech vlnových délkách (nejen od IČ do UV). Teoretická maximální účinnost FV panelu je 31% pro vlnové délky, na které je citlivý.
    Dnešní panely mají účinnost opravdu kolem 20% a laboratorní pokusné dokonce až 25%. Ovšem abys dostal z teoretického výkonu reálný dodávaný do motoru, tak musíš
    1) započítat ještě vliv odklonění od slunce ( *cos(alfa))
    2) korekci na další miliardu parametrů, jako jsou např. odpor vodičů a účinnost měniče - nejlepší určit experimetálně na panelu, který už určitě máš koupený.
    3) započítat ztráty při ukládání energie do baterií.

    a pak už můžeš na vybraný elektromotr připojit vrtuli a pustit do toho předem naměřený špičkový výkon, který ti může reálně poskytnout měnič, abys zjisitl, jaký tah s danou vrtulí získáš.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: hele, před pěti rokama, bo kdy si ten svůj aeroplán rozjížděl, to byl solární koráb, kde měl každej cestující svojí kabinu a kochal se výhledem ze stratosféry. IMHO ve chvíli, kdy se tvoje vize smrskla na chlápka v rogalu, co běží z kopce nesouc letadlo, protože to neuveze ani podvozek, tak je na čase si přiznat, že tenhle směr by teoreticky mohl být slepá ulička. Ale jinak zdar a hodně štěstí v dalších letech bádání.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TEAPACK: ééé, ne způsobená, vypadla mi půlka věty...

    "tuhost křídla a odolnost vůči poryvům způsobeným stopavým proudem"

    nebo tak nějak, sorry :-)

    zajímá mi, jaký je maximální akceptovatelný průhyb křídla, nebo na jaké zatížení by se to testovalo při testech letové způsobilosti: můžu si zkoušet poskládat pár trubek a věšet na ně pytlíky s pískem, ještě než kamkoliv poletím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam