KOCOURMIKES: otázka je, jestli jsem to vůbec někdy takhle formuloval: viz
[ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] to se týkalo prvního, hybridního turbovrtulově-solárního nástřelu (ne nepodobnému Boeing SUGAR). pak mi došlo, že ta přidaná složitost a spotřeba paliva s tou turbovrtulovou částí je taková, že kvůli co já vím, 50% úspoře paliva nestojí za to se s tím srát (ani myšlenkově). a navíc člověk viděl první Solar Impulse fakt lítat, tou dobou. takže jsem začal přemýšlet o čistě bezpalivovém létání, 40 lidí je opsáno z DC-3... ale byrokratické regulace se ve skutečnosti lámou někde u letadel pro méně než 10 nebo 10 a více lidí (včetně pilota). Je možné, že takové letadlo bude nejdřív někdo provozovat pro 9 lidí a čekat, až se na trhu objeví baterie s větší energetickou hustotou a pak zvětší trup a certifikuje ho třeba pro 50 lidí (co já vím). Podstatné je, že se toho podle mě dožiju - že se to stane. I pokud cena energie ze sítě z centralizovaných zdrojů nestoupne, tak u létání to pořád bude mít smysl.
Tedy - ano, věřím, že solární letadlo uveze 40 lidí. Není úplně jasné, jestli to, jak jsem mluvil o 100 lidech, bylo možné klasifikovat jako
čistě solární - ty turbovrtulový motory (kvůli stoupání do letové hladiny) se v tom motaly asi prvního půl roku celé flamewar (řešilo se kolik váží, jestli by se to vyplatilo, apod.)
podstatný detail je, že REDGUY měl výrazné antipatie vůči mé osobě a mým nápadům už delší dobu před tím, než se nějaké solární létání objevilo - prostě nemá rád můj styl programování v C a nepochopení C++ (toto je zdánlivě nepodstatný detail... ale spor C vs. C++ je i sporem o to, jaká míra abstrakce světa kolem nás je pro koho přijatelná - případně do jaké míry je dobré věřit abstrakci, které nerozumím, a získat na základě toho pocit, že jsem děsně chytrý, apod. - toto je téma, které by tě okrajově zajímat mohlo.... nikdo mě nemůže obvinit, že abstrakci nepoužívám vůbec... na konferenci o městských nákladních kolech, kde se prezentovalo třeba i DHL s hračkama jako toto
[ XCHAOS @ Městské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají? ] jsem mluvil o solárních kolech, použil jeden středoškolský vzoreček a přišli za mnou pak, že "it was very technical", což je trochu LOL)