• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jenže L/D se sice v závislosti na rychlosti nemění až tak dramaticky (pokud nehodláš překročit rychlost zvuku) viz např.


    rozpětí rychlostí, v rámci kterých bude L/D blízko tomu optimálnímu, není zas tak malé, jak strašíš.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: no a? Co to meni na tom, ze tvuj vypocet je fail, protoze rychlost neni konstantni?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jenže při konstantním tahu nezůstane rychlost stejná, když se ti drag sníží...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: 400 něco jako teoretická hranice, reálně se podaří vyždímat 240-360 km/h - proc? Protoze to XChaos rika, protoze to vychazi z jedinyho vzorecku, kterej pochopil, navic blbe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: L/D poměr tedy zůstane ve 21 km stejný. Pri konstantni rychlosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: 400 něco jako teoretická hranice, reálně se podaří vyždímat 240-360 km/h. říkám to už nějakou dobu. původní od boku střelených 300 km/h, od kterého to může mít ekonomický význam, se tam vejde.

    nicméně, i vyhlídkové lety tímhle [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] budou mít svojí ekonomiku :-) (kdo tu trolloval proti možnosti vyhlídkového solárního letadla, ještě asi před půl rokem, hmm? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: vím, že to není moc. teď něco předveď ty. Já zatím vyhledal, že pro 1/16 hustoty můžu počítat s 1/16 lift, 1/16 drag. L/D poměr tedy zůstane ve 21 km stejný. (že to letadlo se bude nízko u země chovat jako cár papíru - nebo jako spíš jako paraglide pod vodou - to je jiná věc)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: připustil jsem, že idealizovaná představa, kdy stejné letadlo prostě jen se stejný tahem ve větší a větší výšce poletí rychleji a rychleji, asi nebude úplně odpovídat realitě. - coze? Tak jak to je? 300? 400? 240? Co teda rikas zrovna ted?

    ani jedno konkrétní číslo tu nezaznělo. - primarne proto, ze cela otazka je mnohem, mnohem slozitejsi nez si myslis a tvoje predstava "predvedu odmocninu a mam to" je... idiotska.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já jsem předvedl aspoň minimální výpočet (konkrétně druhou odmocninu)



    UZASNY! UMIS ODMOCNOVAT!!!!! NEUVERITELNY!!!!!! BRAVO!!!! BRAVO!!!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    zatím jsem našel toto - tedy, L/D by mělo s poklesem hustoty zůstávat konstantní
    Density Effects on Aerodynamic Forces
    https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/density.html

    máte nějaký protiargument?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: já jsem předvedl aspoň minimální výpočet (konkrétně druhou odmocninu). a připustil jsem, že idealizovaná představa, kdy stejné letadlo prostě jen se stejný tahem ve větší a větší výšce poletí rychleji a rychleji, asi nebude úplně odpovídat realitě.

    pokud jde nějak spočítat, že 300 km/h +/- 20% je mimo, tak očekávám výpočet, proč je to mimo (nebo třeba odkaz na graf poklesu klouzavosti toho samého aerodynamické profilu a štíhlosti křídla s klesající hustotou vzduchu ... prostě cokoliv exaktního)

    to, co tu pořád poslouchám, jsou jen blbý kecy (trolling). ani jedno konkrétní číslo tu nezaznělo.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jo, jasne. A by se hezky floodovalo, tak xchaos musi lhat o tom, jak neco "prechazim mlcenim" 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: tak jde o to, jestli to číslo se prezentuje jako teoretický limit - spis jde o to, ze kazdou chvili placas jinej nesmysl. Spolecnyho maji hlavne to, ze jsou zcela nepodlozeny.
    _kvalifikovaný odhad_. - LOL. A tvoje "kvalifikace" je... ze jsi vizionar? 8))


    ohlášení 6ti-místného solárního letadla od člověka, který už pár solárních letadel postavil, si nějak podezřele přešel mlčením - no jasne. Ani [ REDGUY @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ], ani [ REDGUY @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] se proste nepocita. Nebo proste zase lzes... coz ostatne sam o jednu jedinou vetu dal priznavas.

    resp. pro jistotu tomu nevěříš, - coz jse samozrejme taky lez. Nerikam, ze tomu neverim. Rikam, ze to nema nic spolecnyho s tvejma srackama. S elektrickym letadlem, primarne pohanenym baterii, sekundarne spalovacim generatorem a tercialne schopnym si schopnym velmi zvolna solarne dobjite baterku zadnej problem nemam. Prosim, nelzi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a tohle je přesně to, čemu se říká flood - téma dne je toto:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]
    ... ale - vida! - čirou náhodou to odrolovalo
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: vubec to je nejakej divnej system prav: kdyz argumentuje XCHAOS, staci, kdyz "veri" "usoudi" a musi to stacit. kdyz argumentuje REDGUY, ocekavaji se od nej vypocty.

    dost nefer.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: proc by Redguy mel sve dukazy podkladat vypocty, kdyz ty sve dukazy vypocty nepodkladas?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: použil si slovo "dokazuje". v tom případě bych očekával výpočet - a ne argumentaci stylu "nikdy jsem nic takového neviděl"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak jde o to, jestli to číslo se prezentuje jako teoretický limit - nebo jako to, jak to bude opravdu létat. teoretický limit dnes vidím blíž k těm 400 km/h. praktické dosahované rychlosti vidím 300 km/h (+/- 20%). Teoretický limit (pro reálně existující materiály, s reálně očekávatelnými vlastnostmi) určitě někdo umí spočítat. Takže časem se můžeme dozvědět, kdo měl pravdu - pointa je, že můj odvození tohoto čísla není náhodný: není to přesný výpočet, není to nezvratný důkaz, ale je to _kvalifikovaný odhad_.

    BTW, ohlášení 6ti-místného solárního letadla od člověka, který už pár solárních letadel postavil, si nějak podezřele přešel mlčením :-) (resp. pro jistotu tomu nevěříš, rejpeš do optional rage extenderu, apod.... BTW range extender bude dobrý nápad i pro můj ultralight... nikdo nechce spadnout 100m před letištěm jen proto, že mu náhodou občas dojdou baterky... a 1 kW agregáty se dělají i hodně malý a lehký... mohlo by to být pozitivně ohodnoceno i úředníky, co mají na starost bezpečnost leteckého provozu...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jedním z těch problémů bylo, že to číslo bylo podhodnocené - versus [ XCHAOS @ TEORIE xCHAOSU ] už mi asi došlo, že to asi nebude zrovna přesně 300 km/h... ale 240 je pořád v toleranci 20%

    Komentar netreba, hlupaka ze sebe delas sam 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Letadlo, u ktereho se pise "primary power source is a li-po battery", jako sekundarni uvadi generator a i kdyz na obrazku ma FV, v textu o nich neni ani slovo, tak se fakt zdraham rikat, ze je "solarni". Ale i kdych o nem rekl "solarni", s tvejma blabolama nema spolecnyho skoro nic.

    XCHAOS: a ty myslíš, že oni to odvozujou tak, že vezmou hotový airframe a jen ho osadí elektrickými motory - to asi ne. Ale original ma 18.6m^2 kridla. Ten render nema o moc vic. Cili kolik, 2kW? 3kW vykonu solaru, v nejlepsim pripade? Cili, JEDNU SETINU vykonu puvodnich motoru?

    LOL. Prosim, do toho, zacni nam vysvetlovat, jak to vylepsit, aby to bylo ciste solarni letadlo 8)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam