• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    DUFFKA: hrozne to utika furt... je az neuveritelny, ze to budou dva roky, co prisly na svet.
    Na druhou stranu, zrovna vcera jsem si rikal, ze mi to pripada jako hrozne davno, kdy mel jeste Simon ten strojek kvuli kyclim. A ono je to teprve pet mesicu. Dneska uz byste to na nem asi nepoznali ;)
    DUFFKA
    DUFFKA --- ---
    Tak uz se nam to teda fofrem blizi, nejpozdeji pristi tyden uz si nas uz chteji nechat v motole.... to hrozne uteklo!
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: me to vylekalo tim, ze to bylo najednou tolik kdyz predtim skoro nic, uz aby byl ten patek (presneji zitrek abych vedela co je starsimu a patek abych vedela co ta plodovka), pak nahodim nohy nahoru a bude konecne relax :D uz mam tiky nakupovat dvojceci vybavu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: 1% mi přijde spíš jako chyba měření :-)
    normální rozdíl (tedy bez jakékoli patologie) je do 15-20% - takže 7% rozhodně není nic, nad čímž by ses měla pozastavovat, to je fakt úplně v pohodě.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    ja mam uz ted pocit ze me to bricho praskne jak je napnuty, to se snad uz ani vic zvetsit nemuze, vzdyt vybouchnu O.o az do minuleho tydne meli vahovy odhad v rozdilu maximalne 1%, takze tech 7% me trosku vystrasilo, no uvidim co v patek, treba to uz bude v poradku
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    SUCUBIS: Taky jsem měla míň plodovky u B. Dokonce výrazně míň, navíc měl marginální inzerci pupeční šňůry, mini močák a vůbec s ním byly samé problémy :-) Nicméně dle doc. Krofty z Podolí nebylo z mé strany možné to nijak ovlivnit, já jsem narozdíl od Trissie při všem tom strašení ze strany doktorů v druhém těhotentsví vůbec nic negůglila, takže jsem nic nepodnikala, jen věřila, že to bude v pořádku. A nakonec i bylo.
    Nebylo to ale stabilní, jednou měl málo, podruhé to bylo v pořádku, potřetí ještě míň a navíc byl menší než předtím atd. atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: já osobně jsem se umělým sladidlům v těhotenství hodně vyhýbala - ne do té míry, že bych si nedala ani žvýkačku, nebo si nechala přinést papír se složením pečiva v supermarketu, ale pravidelně bych je fakt nebrala ani v minimálním množství.
    FDA aspartam i acesulfam K uvádějí jako v těhotenství bezpečné, ale je to dost kontroverzní téma a existují i iniciativy volající po zákazu aspartamu jako takového. Česká diabetologická společnost používání jakýchkoli náhradních sladidel v těhotenství striktně nedoporučuje.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: a ten aspartam hodne vadi ? mam tu tohle jen jinou prichut
    http://inkospor.xf.cz/active/Active%20PRO%2080_CZ.pdf
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: pokud je bez aspartamu (umělých sladidel), tak super. Já dávala normální, polotučný mlíko, nebo vodu - měla jsem nějaký vanilkový ze syrovátky a byl docela dobrý i jen s vodou (a s mlíkem až moc sytý) - 2-3x denně.
    Rozhodně v téhle fázi těhotenství tím nic nezkazíš, ba naopak. A i to železo, u vícečetného těhotenství se hodí to doplňovat už od půlky, internistka mě chválila, že takhle hezký krevní obraz se moc nevidí, a že to železo od 22tt tomu určitě pomohlo (a stejně jsem skončila s mírnou anémií, ale fakt jen mírnou).
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: ja tu mam nejaky proteinak co jsem pila kdyz jsem chodila do fitka - to by mohlo taky jit ze ? jen bych dokoupila plnotucne mleko
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: ale teda u mě navíc menší dvojče krom míň plodovky mělo i takřka nezřetelný močový měchýř, tak to byly všechny tři příznaky TTTS najednou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: jo, já. Buď nárazový výkyv, nebo začátek TTTS.
    Doporučuju, krom co největšího ležení, výrazně (ale opravdu výrazně) zvýšit dávky bílkovin (o 100g čistých bílkovin denně - nejlíp asi proteiňáky, najdi si nějaké bez barviv a přísad) a začít brát železo. TTTS Foundation s tím má dobré výsledky. Moje holky se po tom srovnaly ukázkově a udržely si i s jednou placentou naprosto ukázkovou rychlost růstu - s 2.400 a 2.280 v 34+3 na tom byly pomalu líp, než některé donošené děti.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    nemel jste tu nekdo rozdil v plodovce ? dneska jsem byla na screeningu a Acko ma u mnozstv vody poznamku polyhydramnion a Bcko na dolni hranici normy s tim, ze vahovy odhad ma rozdil jen 7% a doktor teda rikal ze zatim vse OK, ale za tyden mam zas kontrolu tak vaham, jestli se nemam zacit plasit (jako bonus k antibiotikum jsem vyfasovala magnezko v uzasnem poctu 6tablet/den + klid na luzku - s nemocnym batoletem doma, sranda)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: jako třeba můj gynekolog má podstatně lepší vybavení v ordinaci než ve Fakultní nemocnici,kam mě odkázal na posledních 14dní,protože měl dovolenou..
    tím samozřejmě nechci nikomu nic ponoukat,ale já měla z nemocnice divný pocit,už jen i kvůli toho,že pokaždé mě vyšetřoval nějaký jiný doktor.. a to jsem tu nemocnici měla vybranou i kvůli mým problémům se srdcem.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    SUCUBIS: Na kontroly jsem chodila do Podolí co 14 dní, a ke svému gynekologovi taky jednou za 14 dní, takže každý týden. A bylo to dobře! Oba doktoři o tom věděli, myslím, že i jim to vyhovovalo, psali si, co má ten druhý zkontrolovat, a nakonec mi to chlapce zachránilo, protože z jedné takové kontroly jsem jela už rovnou na porodní sál.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: je prave to, ze ja jsem uz 19+1 (takze 20tt), sice doted nalz absolutne v poradku, ale za sebou 2 tehotenstvi kdy jsem si to od zacatku do konce vyzrala v tom nejhorsim co mohlo byt, asi ho zatim poslu do haje, ty tri hodiny casu tomu proste venuju, to me nezabije, s hlidanim je to sice trosku slozitejsi pro priserku, ale vsechno se vyresi, nechci zbytecne riskovat :(
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: měsíc je hrozně dlouho, po 20tt jsem absolvovala poradnu i ultrazvuk co 2 týdny a po 30tt už co týden, a to i když tam (až na ten poplach s možnou TTTS, která se nakonec nepotvrdila) až někdy do 32tt závažnější problém nebyl.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    hlavni je, ze v podoli jsem kontrolovana a on si to predstavuje jako kontrolu jednou za mesic a to me desi, to je snad jediny duvod proc vama a do 27. se musim rozhodnout a nevim jak
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: tak vzhledem k tomu, že S. by chodila k lékaři, který podle všeho tak jako tak v porodnici tenhle ultrazvuk provádí, tak už jde akorát o to, jestli má dostatečně dobré přístrojové vybavení, že.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PASTEL: v poradně v Podolí jsou v podstatě všechny ženský těhotný... je to holt továrna na děti, ale s dobrým vybavením...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam