• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    OMO
    OMO --- ---
    A ja mam od HAROLDa cerstve KJV bez apokryfu, tu si ted ctu nejradeji ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    LEON_KOWALSKI: To byl zcela osobní povzdech. A já myslím, že víš, které Bible vyrábíme. ;) A teda jenom do protokolu... KJV se s deuterokanonickýma knihama samozřejmě tiskne (už jen proto, že anglikáni z nich čtou).
    OMO
    OMO --- ---
    Ja mam ekumenku jednu z doby, kdy jsem jeste nevedel, co to "deuterokanonicke" znamena (z doby kdy jsem uveril), takze je tam mam :) A pak mam synopticke vydani s Kralickou, jsou taky... Dostal jsem ji od farare CCE jako svatebni dar...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    GOBERS: já ti nevím, ale všechny Bible co mám, Kralická, B21, ČSP, NKJV (různé verze + studiní Open), KJV (různé verze + studijní Life in the Spirit), NASB (různé verze + studijní Study Bible), NIV (různé verze + Archeological Study Bible a Study Bible), tak tyhle všechny jsou bez deuterokanonických knih a nevšiml jsem si, že by je s nimi dělali. A nemyslím si že by Zondervanu a Thomasi Nelsonovi leželi na skladu :o)
    V podstatě jediné s deuterokanonickými knihami co mám jsou Ekumena a LXX :o)

    Ale vím že Saša Flek je překládá, takže B21 bude brzo i s nimi.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    JIXIPEN: A to možná nevíš, že ten živelný odpor k deuterokanonickým knihám se až otázka konce 19. století a dál. Reformátoři sami jim sice nepřiznávali takovou kanonicitu, ale považovali je za užitečné k četbě a vyučování.

    Ale tak řekni dotyčným spolubratrům až kupují Bible bez DT... válí se nám jich na skladě spousta a nikdo je nechce. A tisknout je se nevyplatí, ale tak když už děláme bibli s velkým písmem pro jedince s vadou zraku, tak co bysme nedělali i pro alergiky. ;)))
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    OMO: Mě na tom všem přijde nejvíce úsměvné, když někteří evangelíci "mlátí kolem sebe Biblí po hlavě" a přitom je zábavné už to, že přebrali židovský kánon Starého zákona z roku cca 100 n.l. oproti katolíkům, kteří užívali mnohem starší Septuagintu (2.-3. století př.n.l.). Fascinovalo mě pár evangelikálních spolubratrů, kteří si koupili Bibli s deuterokanonickými knihami a vytrhali je z Bible, protože "tam nepatří".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: a u těch rozumnějších jedinců mívá pozitivní efekt upozornění na to, že zabrousili někam, o čem nic neví a že by si mohli ověřit data a neplést si holinky s hodinkami.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: Pokud racionální debata k ničemu nevede, nemá cenu ji absolvovat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: ne úplně. Respektive to spolu zrovna vůbec nesouvisí. Ten efekt je o sebehodnocení a naopak u jedinců se slabším výkonem je sociální interackí špatně ovlivnitelný. Kromě razantních intervencí.

    Na nyxu (a zejména jak se vtom začne motat náboženství) se stává zcela běžně, že někdo mele a mele a mele vyložené nesmysly. A racionální debata vážně k ničemu nevede.

    Schválně si to otestuj třeba tady [ ATEISMUS a nevíra v posmrtný život ]

    Zkus přesvědčit třeba Siriena, aby pochopil libovolný aspekt tvé víry.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: Upozornění, že ponižování druhých je nevhodné, bylo zcela v souladu v boji proti Dunning-Krugerovu efektu:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: no v odborné debatě se předpokládá jakási úroveň znalostí a jaksi u složitějších věcí než je recept na svíčkovou je daleko snazší, když si to ten, kdo to nezná dožene probíranou látku, než aby to někdo jiný vypisoval.

    Ostatně právě vědomosti a dovednosti ve spodních pásmech vedou k tomu, že se dotyčný naopak často považuje za experta ...

    Mentální mor: vlastní neobjektivita - GrowJOB institute
    http://www.growjob.com/clanky-personal/mentalni-mor-vlastni-neobjektivita/
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Ne, nemyslela jsem, že nemáme říkat, že někdo nemá pravdu. Ale preferuju argumentaci typu: "Není to pravda, protože"...než " Máš malý rozhled, doplň si vzdělání, moc toho nevíš..."
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: Netvrdim, ze predreformacni scholastiku reformovane cirkve nezdedily. Reformatori nebyli na zelene louce ale vychazeli z nejakejho myslenkoveho prostredi sve doby. Nicmene prave to, ze nebiblicke svatosti prestaly byt v reformovanych cirkvich praktikovany, je logicke a ja to hodnotim jako chvalyhodne, je prece dobre, kdyz se praxe pomeruje Pismem jakozto prvotnim zjevenim. A ze byl biblicky kanon prohlasen za jediny zdroj zjeveni je v neporadku v cirkvi na prahu novoveku taky logicka volba.

    ale ze by hranice scholastickeho mysleni byly v protestantske teologii pevneji zakotvene nez v katolicke? To by chtelo priklad, tomu nerozumim. Zvlast kdyz se podivam, jak v nekterych reformacnich proudech vesele vzkveta horliva zboznost i bez zadnych svatosti (Armada Spasy). Nebo kdyz se vezme nase baptisticke pojeti krtu a pamatky VP, tam uz scholastikou taky moc vazani nejsme.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PRISCILA: no, když někdo skrze svůj názor projeví, že je nevzdělaný, tak o čom chceš debatovat? O tom, že 2 + 2 = 5, když zamhouříme oči a zapomeneme na znalosti z první třídy a všechny navazující, ale hlavně abychom nikoho nerozkokošili sdělením, že se mýlí?
    PRISCILA: Podle toho Gobersojc vysvětlení tě neodkatoliční ani čerstvá krev panenského kozla.
    GOBERS: dopoledne odekřtívat a odpoledne korunovat české krále?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    OMO: Napred bylo sedmero svatosti predreformacni cirkve, ty se pak revidovaly na zaklade jejich biblicity.

    Bingo! A jsme přesně tam, kde jsme chtěli být... Teď už stačí jen dodat, že to vypočítávání svátostí (ať už dvou, sedmi, čtrnácti nebo kolika chcete) je dílem spekulace středověké scholastiky a ustaluje se naplno až někdy ve 14. století. A tím se dostáváme k jednomu z největších problémů protestantské teologie - ta dostala do vínku právě tu scholastickou terminologii a její myšlenkový svět - a reformátoři sice tu a tam do toho scholastického systému zasáhli a změnili (resp. většinou škrtli) to, co jim nesedělo a nesouznělo s tím, jak oni četli a chápali Písmo. Ale ty hranice scholastického myšlení nepřekročili a ty tak paradoxně zůstali v protestantské teologii mnohem pevněji zakotvené, než v katolické teologii. Proto mi přijde pokaždé tak vtipné, když se nějaký protestant ohání tím, že zaručeně a echtovně biblické jsou jenom a pouze dvě svátosti.
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: Ano, pojem svatost je produktem predreformacni tradice. Vsak u nas radikalne reformovanych uz ten pojem ztraci kontury, krest se praktikuje jako viditelne znameni jiz prijate viry a Vecere Pane je pripominkou Jeho obeti dle Jeho ustanoveni...
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: No, musime se podivat na historicky vyvoj te mnoziny svatosti uznavanych ve vetsine protestantskych cirkvi. Napred bylo sedmero svatosti predreformacni cirkve, ty se pak revidovaly na zaklade jejich biblicity. Kdyby teoreticky predreformacni cirkev definovala jako svatosti i uzdravovani a vyhaneni demonu, jiste by se do reformacniho pojeti svatosti tyto dostaly :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: Sedí třeba na takové uzdavení nebo vyhnání démonů v Ježíšově jménu jak příslovečná zadní část těla na hrnec, že ano? ;)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Pokud definujeme svátost jako "viditelné znamení neviditelní Boží milosti", tak proti tomu asi v Písmu nic nenajdeme. Otázka je, jak se konkrétně tato definice naplňuje, tam už může být problém...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    OMO: A všimni si, že jsem se Tě ani nezeptal jak moc je ten samotný termín "svátost", se kterým operuješ, doložitelný Písmem... ;)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam