• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: nejde o hru a šermování statusama, jde mi o to, jestli řešíme esoteriku, nebo biologii :) A nakonec zjištuju že řešíme sociologii a nějaký model chování v rámci sociologie.
    Vím prostě, že mám určitej styl jak věci jako hypotézy a podobně dokazovat, jak s tím pracovat, respektive není to můj styl, je to dejme tomu metodologie humanitních věd. Takže jsem potřebovala vědět, co tím myslíš, co pro tebe znamená zrovna teďka - je to dokázaný fakt, a podobně :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SHEALA: ja na tyhle hry a sermovani statusama moc nejsem, ale kdyz to fakt potrebujes vedet, ano jsem inzenyr z CVUT, takze par strukturovanych textu jsem cetl i psal a momentalne se v praci venuju vyzkumne cinnosti z oboru biotechnologie. jestli mi chces neco rict, tak to proste vybal a ja uz si to preberu :) (a nemusi to byt nutne tady, protoze tu tim urcite nekoho otravujem).

    takze v kostce : nemam tu cas a ani chut predkladat a dokazovat nejake hypotezy, protoze zakladni vyzkum v te oblasti uz davno bezi a fakt staci trochu zagooglit. kolektivni vedomi proste povazuju za dokazany fenomen s naprosto hmatatelnymi dusledky.

    tohle je rekneme obecne platna definice (pro sebe jsem si ji trochu upravil, aby byla obecnejsi a ne tolik humanocentricka, ale aspon mame zacatek)
    Collective consciousness - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Collective_consciousness

    tady je simulace, ktera ukazuje jak jednoduche pravidlo v chovani prvku vytvori hejna, ktery vnimame jako nove meta-entity a dokonce maji i svou nove vzniklou emergentni vlastnost "viskozitu". na katedre kybernetiky pak delaji experimenty s multiagentinimi systemy na modelu mesta, kdy hasici a zachranky musi obslouzit co nejefektivneji vsechny katastrofy
    XnaBoids - Swarm Intelligence Demonstration
    https://www.youtube.com/watch?v=M028vafB0l8

    http://xenia.media.mit.edu/~nelson/research/swarm/

    co z toho plyne pro mravence? kolektivni vedomi navrhlo jejich mraveniste (jinak mi ukaz, kde konkretne jsou ty plany ulozene a kdo jiny je nakreslil) a udelalo to lip, nez by zvladnul jakykoli jednotlivec. byla by chyba koukat na mravence spatra. organizacne jsou mnohem dal nez my. pokud se jednou dostaneme na jejich uroven pri zachovani individuality vsech jedincu, bude to dalsi civilizacni prulom.

    VYHULENY_UFO: ano, ten trojuhelnik je zaklad - to je jedno z tech pravidel o kterych jsem psal a pak jsou tam ty ... nahodne vstupy tadaaa! dokazal bys si predstavit ze mozek funguje podobne? taky zpracovava ruzne chaoticke vstupy sadou pravidel, ktera urcuje ten tvar v pozadi (udava charakter jednotlivce a promita se i o uroven vys do charkateru spolecnosti). jinak dik za tip na serial :)



    mozna je to tu OT, mozna ne .. otazka zkoumani kolektivniho vedomi myslim k DMT patri. nikdy si sice nebudeme umet navzajem cist myslenky, ale snad se aspon zvladneme na tom kusu sutru uprostred pusteho vesmiru vzajemne nevyhladit ;)

    dal kdyztak v poste a nebo tady [ SCIENCE of CONSCIOUSNESS ]
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: já se pokouším zjistit, jestli dělal někdy nějakej výzkum a má ponětí o tom, jak se to dělá, jakože definice pojmů - je dobrej začátek :)
    JAZZZ: Jo, jak jsem psala, tohle je dobrej začátek - ale prosímtě, jestě s tím nikam moc neběhej, on tam ten plán jaksi možná je. Nebo tím myslíš že musí bejt nějakej počet mravenců, aby začli stavět mraveniště?

    Jo a jeden obr dotaz, zabýval ses někdy vlastním výzkumem v rámci vysoké školy? Jakože abys věděl co je za tím, jestli na tebe nesypu fakt moc složitý věci - je mi jasný že i mnoho chytrých lidůch na VŠ není, protože nemají optimální podmínky, ne protože jsou blbý, příjmačky neřeší naprosto všechno. Navíc na mnoho VŠ ani výzkum neděláš - práva, mnoho technických škol, medicína a podobně...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: ad ten odkaz, porad ti tam ale figuruje ten rovnostranej trojuhelnik, ten je totiz zaklad ... coz si mi pripomnel, conway's game of life, taky pekne zadani na seminarky... :D

    jinak doporucim tento pekny britsky serial

    Kód / Code, The (TV seriál) (2011) | Galerie | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/312138-kod/galerie/?type=1
    Svět je plný tajných symbolů, které v sobě -- jak jsou o tom mnozí přesvědčeni -- skrývají klíč k pochopení celého vesmíru. Tyto symboly nacházíme v nejrůznějších koutech zeměkoule, a to v doprovodu podivných čísel. Kdopak asi celou tuto globální hádanku sestavil a jak zní rozluštění záhadného kódu? Profesor Marcus du Sautoy nás zve na vzrušující cestu jako z dobrodružného románu, abychom řešení zkusili najít společně.(TV Spektrum)

    to budes cumet, kde vsude nasli lidi system :D
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    jsem nepoučitelnej .. vždycky si říkám, že nebudu krmit trolly a stejně se nechám nachytat :)

    SHEALA: pro sebe si kolektivní vědomí definuju jako zdroj informace, která není obsažená v žádném dílčím prvku organizace (příklad můžou být třeba ty plány mraveniště).
    SHEALA: behold! https://www.youtube.com/watch?v=lFg21x2sj-M
    VYHULENY_UFO: behold! https://www.youtube.com/watch?v=droTYSmSGHg

    ONEHEART: má pravdu .. let's GTFO
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: to chcu slyšet od tebe, jak máš ten pojem definovanej
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: ještě jednou, máš hypotézu že kolektivní vědomí existuje. Jak si tu hypotézu testoval?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: hele, tohle co předvádíš fakt myslíš vážně? Jakože důkaz kolektivního nevědomí? Napiš mi teda něco, o tom jakou máš hypotézu, a jak ji testuješ.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHEALA: jo mel... to byl dalsi ukol, prace s paletou 256 barev a rotace barev (VGA rozliseni 320x200 pri 256 barvickach). jak jinak udelas ty hezky prechody.

    mimochodem moc peknou historii ma fraktalni generovani krajiny (ja bych teda v tom nejaky vedomi nehledal, ale kdyz ho nekdo uvidi, proc ne). prvni pocitacem generovana fraktalni krajina byla ve filmu Star trek II - Khanuv hnev... ILM na to tehda ziskalo patent. krasna ukazka aplikovane matematiky...

    Making of the Genesis Sequence from Star Trek II
    https://www.youtube.com/watch?v=Qe9qSLYK5q4


    Fractal landscape - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fractal_landscape#cite_note-tfccg-6
    According to R. R. Shearer, the generation of natural looking surfaces and landscapes was a major turning point in art history, where the distinction between geometric, computer generated images and natural, man made art became blurred.[5] The first use of a fractal-generated landscape in a film was in 1982 for the movie Star Trek II: The Wrath of Khan.[6] Loren Carpenter refined the techniques of Mandelbrot to create an alien landscape.[7]
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: respekt, to já jsem na gymplu naprogramovala akorát něco na překládání desítkové soustavy do dvojkové. Mandelbrot akorát umím poznat, a je li zoomovatelný tak ozoomovat :) Měl si ho i barevnej?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHEALA: no hlavne fraktaly/sobepodobnost sou zkurvena matematika.. si pomatuju jak jsem se v prvaku na FELu moril s Mandelbrotem...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: mě by zajímalo, jestli jazz dělá něco jinýho, než že se babrá v hledání kolektivního nevědomí ve fraktálech :) Prostě tahle potřeba lidí, co nemají zvádnutej nějakej základní adulting, furt někomu něco diktovat mi přijde dost fujky no :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SHEALA: ja sem rad, ze sem si fety odbyl v 90's.. vetsina fetaku vysokoskolaci...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: kristepane, ze mravenci umi postavit mraveniste a vcely plastve jeste neznamena kolektivni vedomi....

    odobne jako je slozity tvar sierpinskyho trojuhelniku ukryty v jednoduchem pravidlu opakovane uplatnovanem na nahodne vstupy

    picovina, jakyho nahodny vstupy. fraktalni geometrie nema zadny nahodny vstupy, ty jsou predem vydefinanovay a bejvavaly casy, kdy se za implementaci sierpinskeho daval zapocet, protoze student pochopil principy programovani rekurze, protoze lamani sierpinskyho rovnostranyho trojuhelniku je nejjednodusi zadani...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: bež do knihovny si přečíst něco o testování hypotéz. Za mejch mladejch let jsme neměli v psychedelii potřebu hledat zázraky, resp cesta do vlastního nevědomí a introspekce byla zázrak sám o sobě. Ta potřeba stavět na psychedelické zkušenosti diktaturu u dnešních třicátníků mě děsí.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    UFO: spousta kecu, ale myslenka tomu chybi. mozna to vypada OT, ale puvodne ta debata zacala tim, jestli existuje kolektivni vedomi. tys tu zacal placat neco o ezoducho, tak jsem ti ukazal hmatatelny dukaz kolektivniho vedomi - obrovskou podzemni stavbu od ktere zadny z delniku nikdy nedrzel plany a ani by nemel kapacitu na to je pochopit. kde se tedy struktura te stavby bere?
    podobne jako je slozity tvar sierpinskyho trojuhelniku ukryty v jednoduchem pravidlu opakovane uplatnovanem na nahodne vstupy, stejne tak je tvar mraveniste zakodovan v pravidlech soucinnosti mravencu. a princip tohoto fungovani se da zobecnit i na neurony v nasem mozku nebo na lidi v nasi spolecnosti.

    tohle neni zadne ezoducho, ale exaktni vedni disciplina. googli klicova slovo "swarm consciousness" a laskave si dopln vzdelani, pokud se o kolektivnim vedomi chces dal bavit. treba to jednou z obycejneho trubce dotahnes na jedince, ktery o svem zivote doopravdy dokaze rozhodovat ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ale "delnice kapitalismu" to je jak z propagandiskyho letacku z 50's... :D citim za tim parlametni listy a jine alternativni webiki :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ja pracuju rad, mam praci, ktera me bavi a nikdy sem nechtel bejt socka, co somruje drogy od druhych... rad si koupim znackove obleceni, rad sizajdu na polivku za 80Kc...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: to jen k tem poslusnym delnicim kapitalismu... ano diky kapitalismu a zapadin demokracii nemusis makat, nikdo te do prace nenuti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam