• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: máš víc zkušeností než já, ale v tom "až pak" prostě nevidím výhodu a) je toho pak hodně naráz a to navíc k běžnému provozu b) dítě přijde do školy a nenaváže, takže zbytečně je pak delší dobu mimo, než se nějak chytí.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: některé destinace se úplně o našich prázdninách nedají, třeba kvůli počasí. nebo v té době má top sezónu rodič v práci. jako jasně, jestli pojedu do Itálie v srpnu nebo září je finančně dost rozdíl a bude to asi většinová motivace běžného rodiče, ale to je dost jiná situace než měsíc někde mimo Evropu, jak padlo zde...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: a úspora je to teda vlastně všelijaká, když si sectu ceny táborů a primestaku ;-))
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: není na tom nic špatného, ale málokdo řekne, že jezdí mimo prázdniny, aby ušetřil - i tady zněly argumenty, abych citovala "ze mesic ted placnu treba v namibii s rodinou da tem detem vic, nez mesic ve skolnich lavicich"
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: na tý ale IMHO není nic špatného, ne? I když my jezdíme mimo prázdniny spis kvůli kombinaci čas a počasí.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    IKARIE: ono jde jet do Namibie klidně i o prázdninách, ne ? :-) ostatně když se to vezme kolem a kolem, tak děti mají prázdnin dost. kdo jezdí mimo prázdniny, tak ho obvykle neženou cestovatelské vášně, ale obyčejná snaha ušetřit.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: na ty jsem chyběla taky a neumím je, stejně jako jsem chyběla na integrály a derivace. Zatím jsem to teda nepotřebovala ;-)

STARDAY: se mnou se taky nikdo neučil, já mám ambicí naučit děti, aby se uměly připravovat do školy samy. Úspěchy střídave, střídavé. S druhakem se neučim, není co, ale pomáhám mu dopsat promeškane věci.

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LORAIN: odcházim nasi učitelku pozlatit. Jako když bylo dítě doma skoro měsíc se zlomenou nohou, doplňovali jsme průběžně, ale jinak až pak.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: *škola (pardon, čtu po sobě až teď)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: *jet
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    IKARIE: Na druhou stranu Němci cestují dost, a pokud někdo chce jen na delší dobu ve školním roce, musí děti z vyuování nějak formálně uvolnit-nestudovala jsem to detailně, znám to jen okrajově z cestovatelských blogů. V podstatě je to nějaká forma dohody rodičů se školou. Jedna rodina o svém půlročním cestování napsala knihu-tam musela devítiletá holčička psát spolužákům reporty z cesty, a měla ke každé zemi nějakou konkrétní úlohu...ale to byla asi nějaká osvícená školka v Hamburku, určitě jsou mezi školami významné rozdíly...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MEDVED007: a jake mantinely? ja jsem zatim uplny teoretik, mam deti male a oba s muzem jsme cestovali hodne, uprimne doufam, ze i pres hypoteky a dalsi zavazky budem i nadale s detma. a chapu, ze nam do toho skolni dochazka trosku hodi vidle, ale ja si opravdu trosku myslim, ze mesic ted placnu treba v namibii s rodinou da tem detem vic, nez mesic ve skolnich lavicich, za predpokladu, ze to pak dozenou.
    chapu i argument, ze je potreba je ucit nejake zodpovednosti, jako ze do skoly a do prace se musi chodit, ale zrovna obe nase prace takovehle delsi cesty umoznujou, takze v dnesni dobe to taky neni uplne dogmaticke.

takze treba ja bych byla nerada, kdyby nam toto nekdo zvrchu reguloval, a asi bych radeji sla cestou nejakyho alternativnejsiho vzdelavani, abych proste tu moznost vzit deti na delsi dobu ze skoly mela.

(nicmene homeschooling bych nedala, to vim uz ted:)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: tak to je přesný, se mnou máma za 8 let ZUŠ neseděla u klavíru ani minutu (a přitom sama hrála a dobře). Já si nějakou dobu myslela, že si to jen nepamatuju, ale sama mi to potvrdila, když mě viděla s dcerou, se kterou jsem sedávala u klavíru taky dost let.
    Vůbec my se s dětma dneska crcáme o dost víc než bývalo zvykem a to i v "nadstandardních" rodinách. Já třeba v jedné takové byla, protože nám se fakt věnovali hodně, o hodně víc než ostatním dětem v okolí, ale stejně já tu laťku mám ještě o dost výš.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MUFLONEK: a nejen tam, i v Rakousku neexistuje, že by dítě jelo mimo prázdniny. Na jednu stranu mi to přijde hodně přísné, ale zase pak vidím děti, které berou rodiče na dlouho a často a rozhodně to nejsou děti, které by ve škole excelovaly a měsíc sem měsíc tam ze školy by jim nevadil....takže asi i u nás by to mělo mít nějaké mantinely.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MUFLONEK: to je pravda a trochu se toho bojím :) ale tím se vracíme obloukem opět k cestování a to k tomu, že se pro dobré ceny ubytování vyplatí koukat i na německé prázdniny. Mají je podle spolkových zemí postupně, a ceny v typických dovolenkových destinacích se tím dost řídí.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Minimálně na prvním stupni jsme se s rodiči učili. A když jsme někam jeli v průběhu rokz, tak jsem vyfasovala úkoly. Si pamatuji, jak jsem se jednou na horách vztekala, že se musím večer učit. Na holou žárovku jsem si posadila krtka... no a pak se divila, že se z něj kouří. o))) Jinak buďme rádi, že ty deti ze školy mimo prázdniny pouští. Co vim, tak třeba v Německu je tohle obrovský problém...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Se mnou naši do školy nedělali nic,maximálně tak jednou za půl roku mi táta něco vysvětlil. Oproti tomu dětem s úkoly pomáhám rozhodně víc. Ale zas tak aktivní,abych sjížděla portál se seznamem úkolů, plánovaných školních aktivit, probranou látkou,učila se s dětmi, zkoušela je,co umí, nebo s nimi chystala tašky,jak to dělají známé, to nedělám... ale klavír, to je úplně jiná liga. Tam pokud si ke staršímu nesednu a nesedím u něj celou dobu,neudělá vůbec nic. On i třeba bude hrát sám patnáct minut, ale jen skladby,které zná a umí. Do nových se nepustí. Vůbec to nechápu. Teď jsem dva týdny nemohla a za dva týdny nepostoupil ani o trochu. Takže každý večer, v čase,kdy se to nejmíň hodí (vaření večeře, úkoly mladšího,cokoliv) dřepím na stoličce u piana. Odejít nesmím...
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    STARDAY: nojo, asi jak s jakým kusem, já se synem učím skoro každý den/6.třída/, nemůžu ho prostě nechat propadnou:)
    jinak na naší škole pokud beru děti mimo prázdniny ze školy, tak dávám žádost, ve které přímo slibuji, že děti budou mít doplněné probrané učivo, jinak je neuvolní
    EDERA
    EDERA --- ---
    STARDAY: Jo, já už takhle díky internetům byla překvapená několikrát. Třeba že není normální s dětma cvičit na hudební nástroj. Já byla celé dětství přesvědčená, že mám úplně obyčejnou mámu, a ona přitom byla těžce nadstandardní! Ale to jsem teda já taky (a moje děti to zřejmě úplně stejně netušej:-)

QUANTI: V běžném provozu se mnou dělala máma úkoly v první třídě určitě (flek od rozlitého inkoustu z toho má na koberci dodnes), pak už jen pomáhala, když jsem si výslovně řekla. Třeba mě zkoušela z básničky nebo tak něco, co potřebovalo kontrolu textu. Ale ty zameškané věci mi opravdu i vykládala a vysvětlovala a suplovala tak roli učitelky. Jako měsíční absenci při mononukleóze a podobné lahůdky si nějak nedovedu představit, že dítě jen tak dožene samo bez pomoci.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    QUANTI: ja jsem hodne jezdila na vikendy k babicce a brala jsem si uceni tam s sebou. a pamatuju si, ze jsme brali nasobeni pod sebou a babicka to vubec neumela. porad mi to opakovala dokola, ze nevi, ze to neumi a ja to porad nechtela pochopit, jak je to mozny, proc to nechce delat se mnou.
    ale ja byla takovy to prechytraly dite, co vi vsechno nejlip, tak sem k tomu mozna nase ani nepustila a nechali me bejt :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam