• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TETA_JELENACestujeme s detmi...kdykoli a kamkoli
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: jasně, ale pak jsou tu věci jako velikonoční skautská výprava, několik týdnů tábora v létě a podobně. A my tyhle věci podporujeme.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    KATIA: to určitě. u měsíčního výjezdu tě dva dny podzimních prázdnin zase tak nevytrhnou.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: no a jaře taky jarní a velikonoční a v květnu státní svátky občas prodloužené o ředitelské volno a naše děti mají navrch ředitelské volno na přijímačky, takže letos mají velikonoce + týden poté tj. 10 dní jen to lupne.
    podle mě je prázdnin mrak a dá se to vymyslet.
    KATIA
    KATIA --- ---
    VERCA_ZABA: na podzim jsou podzimní :-) kratší, ale jsou, jak psala Medved, ideál naroubovat volno na to, ale pochopitelně měsíc už se prostě pozná...
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    MEDVED007: jenže zase přes Vánoce jsou ty ceny samozřejmě napálený.. a jak píše Katia, holt jsou destinace, kde v létě prší/je moc horko/nedá se a nejlepší je jet třeba na podzim nebo na jaře - tam se to dá aspon naroubovat na jarní prázdniny.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    KATIA: tenhle syn je ve druhé, tam mu toho naštěstí moc neuteče. Týdenní učivo je na chvilku.

KATIA: zrovna do Itálie jsme loni chtěli září kvůli počasí a množství lidí, nižší ceny byly příjemný bonus.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: tak ono zase na jižní polokouli se to dá řešit přes vánoce, kdy jsou taky prázdniny dost dlouhé, tak se halt trochu protáhnout
    za mě ať to každý řeší, jak uzná za vhodné.....my taky tahámei děti ze školy, ale buď ke konci školního roku kdy se vlastně nic neděje nebo jsme se to snažili vázat na nějaké jiné prázdniny, že se přidá pár dní sem, pár dní tam....ale obvykle to bylo v řádu max týdne.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANNAWA: máš víc zkušeností než já, ale v tom "až pak" prostě nevidím výhodu a) je toho pak hodně naráz a to navíc k běžnému provozu b) dítě přijde do školy a nenaváže, takže zbytečně je pak delší dobu mimo, než se nějak chytí.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: některé destinace se úplně o našich prázdninách nedají, třeba kvůli počasí. nebo v té době má top sezónu rodič v práci. jako jasně, jestli pojedu do Itálie v srpnu nebo září je finančně dost rozdíl a bude to asi většinová motivace běžného rodiče, ale to je dost jiná situace než měsíc někde mimo Evropu, jak padlo zde...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: a úspora je to teda vlastně všelijaká, když si sectu ceny táborů a primestaku ;-))
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: není na tom nic špatného, ale málokdo řekne, že jezdí mimo prázdniny, aby ušetřil - i tady zněly argumenty, abych citovala "ze mesic ted placnu treba v namibii s rodinou da tem detem vic, nez mesic ve skolnich lavicich"
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: na tý ale IMHO není nic špatného, ne? I když my jezdíme mimo prázdniny spis kvůli kombinaci čas a počasí.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    IKARIE: ono jde jet do Namibie klidně i o prázdninách, ne ? :-) ostatně když se to vezme kolem a kolem, tak děti mají prázdnin dost. kdo jezdí mimo prázdniny, tak ho obvykle neženou cestovatelské vášně, ale obyčejná snaha ušetřit.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: na ty jsem chyběla taky a neumím je, stejně jako jsem chyběla na integrály a derivace. Zatím jsem to teda nepotřebovala ;-)

STARDAY: se mnou se taky nikdo neučil, já mám ambicí naučit děti, aby se uměly připravovat do školy samy. Úspěchy střídave, střídavé. S druhakem se neučim, není co, ale pomáhám mu dopsat promeškane věci.

ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LORAIN: odcházim nasi učitelku pozlatit. Jako když bylo dítě doma skoro měsíc se zlomenou nohou, doplňovali jsme průběžně, ale jinak až pak.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: *škola (pardon, čtu po sobě až teď)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: *jet
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    IKARIE: Na druhou stranu Němci cestují dost, a pokud někdo chce jen na delší dobu ve školním roce, musí děti z vyuování nějak formálně uvolnit-nestudovala jsem to detailně, znám to jen okrajově z cestovatelských blogů. V podstatě je to nějaká forma dohody rodičů se školou. Jedna rodina o svém půlročním cestování napsala knihu-tam musela devítiletá holčička psát spolužákům reporty z cesty, a měla ke každé zemi nějakou konkrétní úlohu...ale to byla asi nějaká osvícená školka v Hamburku, určitě jsou mezi školami významné rozdíly...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MEDVED007: a jake mantinely? ja jsem zatim uplny teoretik, mam deti male a oba s muzem jsme cestovali hodne, uprimne doufam, ze i pres hypoteky a dalsi zavazky budem i nadale s detma. a chapu, ze nam do toho skolni dochazka trosku hodi vidle, ale ja si opravdu trosku myslim, ze mesic ted placnu treba v namibii s rodinou da tem detem vic, nez mesic ve skolnich lavicich, za predpokladu, ze to pak dozenou.
    chapu i argument, ze je potreba je ucit nejake zodpovednosti, jako ze do skoly a do prace se musi chodit, ale zrovna obe nase prace takovehle delsi cesty umoznujou, takze v dnesni dobe to taky neni uplne dogmaticke.

takze treba ja bych byla nerada, kdyby nam toto nekdo zvrchu reguloval, a asi bych radeji sla cestou nejakyho alternativnejsiho vzdelavani, abych proste tu moznost vzit deti na delsi dobu ze skoly mela.

(nicmene homeschooling bych nedala, to vim uz ted:)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: tak to je přesný, se mnou máma za 8 let ZUŠ neseděla u klavíru ani minutu (a přitom sama hrála a dobře). Já si nějakou dobu myslela, že si to jen nepamatuju, ale sama mi to potvrdila, když mě viděla s dcerou, se kterou jsem sedávala u klavíru taky dost let.
    Vůbec my se s dětma dneska crcáme o dost víc než bývalo zvykem a to i v "nadstandardních" rodinách. Já třeba v jedné takové byla, protože nám se fakt věnovali hodně, o hodně víc než ostatním dětem v okolí, ale stejně já tu laťku mám ještě o dost výš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam