• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    ROMANICAK: Tady právě nejde o papričku jako takovou, můžeš je i sušené drtit a az potom přidat do oleje, v poměru jaký tě napadne. Olej co dělám je tedy dochucovadlo. Můžeš použít například na těstoviny, různé druhy mas, zeleniny ( spíš po tepelné úpravě jako je je grill, pečení atd. To už záleží na tvé chuti), na pizzu atd.
    Záleží i jaký použiješ olej, tím myslíš chuť oleje spolu s papričkou.

    Zrovna včera jsem dělal nocchi s pestem a hlívou. Když už jsem to měl na stole, došlo mi, že jsem v létě dostal od pizzare italského jeho nakládané papričky v oleji. Je to proste mrda, dá to jídlu hned jiný rozměr.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PLAGUEDIL:
    A co zkusit se podivat proc tu ta diskuse vubec vznikla? :-D

    LUKASZ:
    Pak to chapu. Olejem dochucovat jidla, kde kyselost po nakrajeni papricky by mohla ovlivnit chut nespravnym smerem...i kdyz nenapada me zadny takovy jidlo. Prave ty polivky vselijaky ThajskoCinskoVietnamsky zrovna tu kyselost velmi uvitaji. V gulasi se to uplne ztrati....do ceho by to vlastne moho vadit?

    A vubec - napred susit nebo povarit, krajet, drtit, nakladat(namacet) a pak teprv davat do jidla...nevim no...ja mam nejradsi cerstvy a nebo maximalne ty ve sladkokyselym laku. Jsou takovy pekne krupavy, jak okurcicky :-)

    VASEKT
    VASEKT --- ---
    LUKASZ: Vzal bych si pls jednu Carolinu a jedno Habanero Orange. Pls Více v poště. Díky, V.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCIFI: nebo zplesniví.
    PRDELOID: normální lidi to suší, ale pokud počítáš s rychlou konzumací,...
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    PRDELOID: to je asi jedno jestli povarit nebo nasusit, asi co komu vic sedi, my teda susime prave kvuli oleji...
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    takže do oleje nejdřív nasušit? nebo povařit?
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    Cerstva paprika v oleji velice pravdepodobne zacne kvasit
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    PRDELOID: U čerstvý v oleji pozor na kazivost. Musíš jí nejdřív " přírodně zakonzervovat ". To mi aspoň řekli v Toscansku a dělala to tak taky.
    JAYME
    JAYME --- ---
    PRDELOID: presne tak, clovek se muze predavkovat jakkoliv cimkoliv, ale cerstva paprika je nejvetsi brutal, to jediny me dostalo do takovyho toho stavu ticheho stkani v prenatalni poloze :)) nikdo ze znamejch co dostal papriky uz odlezely, ususeny nebo jinak zpracovany, takhle netrpel a maj me za historkare nebo babovku :)
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    No a teda zpět k oleji, něco osvědčenýho? Nasekat papričky, přidat česnek, sůl, olivový olej? Co nějaká ta lžíce rybí obáčky, zkoušel někdo? Nebo nějaké jiné fígle?



    ROMANICAK: Pravda je, že čerstvá paprička prostě pálí strašlivě, zatímco když ji nechám pár dní odležet třeba jen v lednici, už je to lepší, neřku-li pokud ji zpracuji do nějaké čalamády a povařim.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAYME: Jsem se , tedy na WIKI, dočetl,že existují různé kmney, které se množí v ruzných potravinách. U nás by měl být ten masový kmen.
    JAYME
    JAYME --- ---
    EXCITE: no to ja mel taky za to. ale udajne se ti ty botulinovy bakterie rozmnozi v cemkoliv, za predpokladu ze tam nema pristup vzduch a neni to dostatecne kysely/sladky/slany, protoze to ty bakterie zabiji. konkretne jsem to varovani cetl u nakladani cesneku anebo hermelinu.
    na druhou stranu, vsichni vime, v jakym evolucnim stadiu se tady hermeliny zerou a nevim o nikom, kdo by se otravil, coz me vede k teorii, ze botulin funguje jako voodoo a ublizi ti jen kdyz na nej veris.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAYME: Proč by ses bál botulinu? já měl za to,že má spojitost s uzeninami nebo obecně s masem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ale například do medu by se čerstvý vrazit daly
    JAYME
    JAYME --- ---
    no a jak to nakladate do oleje? suseny nebo cerstvy? a jeste s necim? u samotnejch cerstvejch bych se bal botulinu
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    ROMANICAK: Proc se to ale nakládá do oleje ? Aby jsi ochutil olej. Měl by jsi to zkusit, je to totiž k*rva dobrý dochucovadlo do hotových pokrmů.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ROMANICAK: co zkusit nějaky typ octoveho nalevu?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PLAGUEDIL:
    Pokud by to bylo takhle, tak je to pro me stejne nezadouci. Olej totiz nepiju a nikam ho nepridavam.

    Jo a ty Morugy jsme o vikendu neochutnali. Shodli jsme se i po 10 pivech a nespoctu panaku, ze na hromadnou sebevrazdu je jeste chvili cas :-)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ROMANICAK: to bude jen pocitova zaležitost, kdyby se to měřilo laboratorně, tak tam bude kapsaicinu stejně množstvi. akorat se to prostě rozpusti v oleji, takže vysledny objem ve kterem je kapsaicin obsazen je řadově o dost větši než objem samotne papričky a pak to zcela logicky meně pali.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PALEONTOLOG:
    LUKASZ:
    Zkusenost moje a par lidi kolem me je takova:
    Ochutnat papricku cerstvou - pali jaxvin
    Nalozit do oleje (vcelku, nekrajenou)
    Ochutnat po par dnech - papricka nepali skoro vubec, rozhodne o hodne min nez cerstva, olej jsem nepil.
    JAYME
    JAYME --- ---
    ROMANICAK: tipuju ze v oleji pres tu mastnotu palivost min cejtis, ale furt tam je nezmenena. ale tezko rict. ja nenakladam vubec. pulku jsem ususil a z druhy svaril takovej extrakt silenstvi. oboje mi vyhovuje. ty suseny papriky ve velkejch pruhlednejch dozach jsou i docela dekorativni, i kdyz ne ta hezky jako ty tvy nakladany.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam