• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    RAHZUL
    RAHZUL --- ---
    SEEKER: ty habanera vypadaj moc pěkně, stejně tak i ty úplně žlutý. Co je to za odrůdu?
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    Tak konečně mi dozrávají i habanera, rocota a spol...

    Jen jsem čekal červené rocoto, protože semínko je z červeného plodu a zatím to vypadá takhle. Zrají přes oranžovou? Nebo se to skřížilo a tohle je finále? (sorry za velikost a rozmazanost...)


    tady ještě ochutnávka z průběžné sklizně (moc mě chutnají aji amarillo, zvědav jsem na ty white/peach habanera - nejsem si přesně jist, co je to za odrůdu)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak konec 2016 a chlubeni se urodou :D

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jinak se lide minule ptali na vyvoj plodu (Doufam ze je tu nejaky odbornik co by mohl dodat udaje.)

    Nasel jsem priklady v posledni sklizni a snad to pomuze.
    Letos vytezem Skleniku 2016 bylo Serrano v priloze.

    Idealni ke sklizni je 3 od konce, kdy paprika je uz stihla, ale stale ma zelenou barvu.
    Pokud se bude papripka zpracovavat (kvas, lak, pesto, ketchup) tak neni treba cekat dale.
    Zase pak krasne ruda je idealni pro suseni a nakladani do oleje

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Tak dalsi sklizen a priprava do udirny (Budeme letos delat vlastni Ancho)

    Taky jsem pro ROMANICAK udelal dalsi fotecku :D





    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LUKASZ:
    OK, diky za tipy!
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PLAGUEDIL:
    Tesne vedle, soucasne tema vzniklo tady a v naslednych dotazech:
    [ ROMANICAK @ Feferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko ]
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    ROMANICAK: Tady právě nejde o papričku jako takovou, můžeš je i sušené drtit a az potom přidat do oleje, v poměru jaký tě napadne. Olej co dělám je tedy dochucovadlo. Můžeš použít například na těstoviny, různé druhy mas, zeleniny ( spíš po tepelné úpravě jako je je grill, pečení atd. To už záleží na tvé chuti), na pizzu atd.
    Záleží i jaký použiješ olej, tím myslíš chuť oleje spolu s papričkou.

    Zrovna včera jsem dělal nocchi s pestem a hlívou. Když už jsem to měl na stole, došlo mi, že jsem v létě dostal od pizzare italského jeho nakládané papričky v oleji. Je to proste mrda, dá to jídlu hned jiný rozměr.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PLAGUEDIL:
    A co zkusit se podivat proc tu ta diskuse vubec vznikla? :-D

    LUKASZ:
    Pak to chapu. Olejem dochucovat jidla, kde kyselost po nakrajeni papricky by mohla ovlivnit chut nespravnym smerem...i kdyz nenapada me zadny takovy jidlo. Prave ty polivky vselijaky ThajskoCinskoVietnamsky zrovna tu kyselost velmi uvitaji. V gulasi se to uplne ztrati....do ceho by to vlastne moho vadit?

    A vubec - napred susit nebo povarit, krajet, drtit, nakladat(namacet) a pak teprv davat do jidla...nevim no...ja mam nejradsi cerstvy a nebo maximalne ty ve sladkokyselym laku. Jsou takovy pekne krupavy, jak okurcicky :-)

    VASEKT
    VASEKT --- ---
    LUKASZ: Vzal bych si pls jednu Carolinu a jedno Habanero Orange. Pls Více v poště. Díky, V.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCIFI: nebo zplesniví.
    PRDELOID: normální lidi to suší, ale pokud počítáš s rychlou konzumací,...
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    PRDELOID: to je asi jedno jestli povarit nebo nasusit, asi co komu vic sedi, my teda susime prave kvuli oleji...
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    takže do oleje nejdřív nasušit? nebo povařit?
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    Cerstva paprika v oleji velice pravdepodobne zacne kvasit
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    PRDELOID: U čerstvý v oleji pozor na kazivost. Musíš jí nejdřív " přírodně zakonzervovat ". To mi aspoň řekli v Toscansku a dělala to tak taky.
    JAYME
    JAYME --- ---
    PRDELOID: presne tak, clovek se muze predavkovat jakkoliv cimkoliv, ale cerstva paprika je nejvetsi brutal, to jediny me dostalo do takovyho toho stavu ticheho stkani v prenatalni poloze :)) nikdo ze znamejch co dostal papriky uz odlezely, ususeny nebo jinak zpracovany, takhle netrpel a maj me za historkare nebo babovku :)
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    No a teda zpět k oleji, něco osvědčenýho? Nasekat papričky, přidat česnek, sůl, olivový olej? Co nějaká ta lžíce rybí obáčky, zkoušel někdo? Nebo nějaké jiné fígle?



    ROMANICAK: Pravda je, že čerstvá paprička prostě pálí strašlivě, zatímco když ji nechám pár dní odležet třeba jen v lednici, už je to lepší, neřku-li pokud ji zpracuji do nějaké čalamády a povařim.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    JAYME: Jsem se , tedy na WIKI, dočetl,že existují různé kmney, které se množí v ruzných potravinách. U nás by měl být ten masový kmen.
    JAYME
    JAYME --- ---
    EXCITE: no to ja mel taky za to. ale udajne se ti ty botulinovy bakterie rozmnozi v cemkoliv, za predpokladu ze tam nema pristup vzduch a neni to dostatecne kysely/sladky/slany, protoze to ty bakterie zabiji. konkretne jsem to varovani cetl u nakladani cesneku anebo hermelinu.
    na druhou stranu, vsichni vime, v jakym evolucnim stadiu se tady hermeliny zerou a nevim o nikom, kdo by se otravil, coz me vede k teorii, ze botulin funguje jako voodoo a ublizi ti jen kdyz na nej veris.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam