• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: u všech mašin. jednoduše nechceš, aby ti kávovar natáhnul vodu do boileru, páč pak bez rozborky nebo možnosti boiler komplet vypustit vespod vypouštěcim ventilem strávíš hodiny jeho vyplachováním... a stejně z toho pak často ještě tejdny teče zelená voda. proto se nejprve boiler trochu přeplní, aby se během odvápňování mašina nerozhodla ho doplnit "vodou" na odvápnění.

    TEDDYBEDDY: tím se nic neodvápňuje.
    když to děláš bez chemikálií, tak tím propláchneš zpětně cesty od trojcestnýho ventilu k hlavě. s chemikáliema je pak čistíš od usazenejch zbytků kafe a zapečenejch olejů.
    na manuální E61 to chce čistit bez chemie minimálně jednou denně a jednou tejdně sundat sprchu a vyčistit to kartáčem pod ní. a jednou za čas (nepřehánět) s chemií. ono to totiž kromě kafe vyčistí i mazivo z vaček a ventilů. taky je fajn vzít tenkym kartáčem cestu mezi hlavou a ventilem - sundá se z grupy ten šroub, co trčí vepředu, protáhne se to štětcem a proleje vodou; druhá půlka týhle cesty je mezi sprchou a šroubem, to se dá protáhnout od hlavy po odšroubování dispersion screw...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: dela se tohle takhle i u masin se zasobnikem (nenapojeny na vodovod)? Ja odvapnoval svoje la cimbali m31 tak jako pred tim lowen delonghi, tj naplnil jsem zasobnik roztokem kyseliny citronovy a pak jsem to projizdel tak dlouho a potom doplnoval cerstvou vodu, dokud nebyla na druhym konci voda cista, doufam, ze jsem nic neskurvil
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    KOLU: tu zkusenost s chromem si pamatuju velmi dobre :D
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: backflush neodvápňuje. nepřehánět, odstraňuje to mazivo z vaček a ventlů v E61 grupě.

    pro odvápňování HX jsou dvě varianty:
    1) standardní - nejprve přeplníš boiler čistou vodou (nebo znemožníš boiler-fill, třeba ukostřením sondy) a pak proženeš kávovym okruhem kyselinu citronovou, následně hromadou vody.
    2) důkladný - rozebereš celej kávovar a všechny měděný/mosazný součásti narveš do kyseliny. nikdy tam nenaložíš pochromovaný součásti, protože to odstraní pochrom. pak opláchnout, všechny rozebraný spoje nový těsnění, složit, zapojit, doodvápnit chromovaný části (viz bod 1).
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Úplně lama dotaz. Nechce se mi hledat schémata a hodinu nad tím mudrovat. Dělal jsem poprvý backflush na svým Isomacu tea- nerez bojler/ E 61. Co všechno se vlastně odvápní v takový HX mašině, oba okruhy včetně bojleru?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Mate v byte dost tvrdou a alkalickou vodu, kvuli akvarku budu si porizovat lowend reverzni osmozu
    Reverzní osmóza UST-M RO3 75GPD | Profiplants.cz
    http://www.profiplants.cz/produkt/reverzni-osmoza-ust-m-ro3-75gpd
    napadlo me, ze bych to pouzil i do kavovaru, nemate nekdo o tom vetsi info?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MASOUNA: Doporučuji koupit dost kroužků
    KOLU
    KOLU --- ---
    MASOUNA: žádnej závit tam neni, nasazuje se natlačením na gumový těsnění.
    MASOUNA
    MASOUNA --- ---
    zdravim,
    chtel bych se zeptat na Portafilter Spout, Double, La Marzocco Fixed Genuine
    typ vypuste. je to klasicky 3/8" zavit a nebo je ten system nasazovani jiny?
    dekuji
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    GINTA: používám max 14 dní praženou kávu, tam by to sand bejt nemělo ten problém.
    KEB
    KEB --- ---
    KOLU: hmmm, já žádnej zásadní rozdíl nevypozoroval, tím míň chuťovej rozdíl. Buď mám v háji chutě a nebo nevím :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEB: chutnaj míň po papíru.
    KEB
    KEB --- ---
    KOLU: a proč? :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEB: bělené.
    KEB
    KEB --- ---
    Malý dotaz: Které filtry jsou lepší, bělené nebo přírodně hmědé? Co myslíte?
    GINTA
    GINTA --- ---
    KROMANON: Někdy je příčina příliž starý zrno. Zkus to s jinou kávou.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KROMANON: jestli mas moznost pripojit kavovar na privod vody a odpad, tak jsem narazil na tenhle inzerat
    Bazar | 365 cups of coffee
    https://365coffeecups.wordpress.com/bazar/
    prodava tam la cimbali junior + la cimbali junior mlynek a odklepavac za 15k
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KROMANON: Mám 2r. starýho Catlera 8010 na prodej. Dyžtak pošta.
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    KOLU: WRONSKI: oběma dík. Já jsem kávař amatér. Používám ty misky co tam byly. Problém mám ten, že to buď nevyteče nebo vyteče moc rychle a to mlýnek šteluju jak ... Dělám vždycky jedno espresso. V misce vždy zůstává dost vody a o takovém klepnutí pákou o odpadní nádobku na použitý kafe si můžu nechat akorát zdát. Zkusím teda vyměnit misky a štelovat mlýnek víc. Každopád máte doporučení na nějaký mlýnek? Já mám takovou obyčejnost s nastavením hrubosti a mlecími kameny za cca 800,-...
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    KROMANON: Potvrzuju KOLU.
    Mám 8010, tlakové misky jsem zrušil, používám váhu, snažím se o konzistentnost udusání, s délkou extrakce nemám problém.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KROMANON: kolik delas kafi najednou a jaky (zalezi, jestli slehas)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam