• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IVANA_ANAVIČeská strana sociálně demokratická (ČSSD)
    BOBR
    BOBR --- ---
    Liška, Václav Láska, Libor Michálek a Tomáš Průša o zelených řešeních korupce v ČR.

    http://www.zeleni.cz/korupce/tiskova-konference-18-7-11-55/
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    BTW Dneska jsem ve tři hodiny zahlédla před vchodem do Senátu člověka, který vypadal úplně přesně jako první místopředseda strany. Přišlo mi to zvláštní, protože v tu dobu probíhalo hlasování o rozpuštění Sněmovny a všech 54 členů ČSSD bylo na jednání přítomno. Tak si říkám, kdo to byl, případně jestli jsem už z toho vedra neměla halucinace :D
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    PFAUST: Já jsem měla štěstí, že jsem zjistila, že jeden stranický kolega se v nyxáckých vodách taky potuluje, a když jsme to oba zjistili, navrhl mi, ať to založím, a hned dal této diskuzi hlas :)
    PFAUST
    PFAUST --- ---
    book, jsem volič ČSSD. žádal jsem o založení auditoria strany, avšak mi to bylo zamítnuto. proto správci gratuluji.
    OMO
    OMO --- ---
    IVANA_ANAVI: Tak ted mam dilema, jestli dat palec nahoru nebo dolu - souhlasim, je to smutny vyvoj. Aspon je videt, o co te byvale vladni koalici jde, kdyby jim slo o blaho zeme, nemeni nazory a hlasuji pro predcasne volby.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Tak se dívám na hlasování, ale bohužel to vidím dost bledě...
    OMO
    OMO --- ---
    IVANA_ANAVI: Tak aspon v tom nejsme sami... :)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    OMO: Tak ono se to bohužel asi děje i v zemích, které si neprošly totalitou (minimálně v Británii to tak je). Politika, především ta vysoká, má špatnou image a pozorovatelé mají tendenci vytvářet implikaci, že pokud vstoupím do strany, budu souhlasit s jejím vedením úplně ve všem. Moc té imagi nepomáhají kandidátky - hromada nesympaťáků, vychcánků a frikulínů, další hromada neznámí lidé. První skupinu asi není třeba řešit, druhá skupina není moc vidět a je otázka, jestli se o to vůbec snaží...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMO: k tomu nemám co říci
    OMO
    OMO --- ---
    KEMAL: Kazda strana ma predevsim zastupovat podstatnou cast spolecnosti, nejake vetsi hodnotove celky spolecnosti. Na tom byl stranicky system postaven. To, ze maji dnes strany malo clenu, patri ke krizi stranickeho systemu. Byt clenem strany by proste melo patrit k prestizi, ne naopak, jak vidime dnes. Myslim ten nazor, ze kdo je ve strane, asi mu jde o koryta a prospech... Je to jeste dedictvi minuleho rezimu? Nebo neco noveho?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    U stran se často zapomíná, že ony sami jsou poměrně slušně demokratický organizace. Mají svoje vnitřní volby, konference, probíhá tam vnitřní +- demokratický souboj. Aspoň co se teda funkčních stran týká. Kdyby se tohle mělo nějak potlačit, tak je to cesta do pekel - 200 "osobností", kdy by je pojili maximálně ekonomický zájmy by nebyl moc dobrej stav.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMO: z těch osobností se ale strana skládá především, nemyslíš ? Bez osobností není strana. Zatímco naopak to fungovat může naprosto bez problému.

    Stranu vnímám jen jako takovou platformu pro sdružování momentálně názorově souznících osobností a jako pomůcku při zefektivnění kampaně. Politická moc se ale podle mne nemá koncentrovat v anonymních stranických sekretariátech (byť to tak fakticky bývá, proč to ale ještě chránit?), ale v rukách jednotlivců z masa a kostí.
    OMO
    OMO --- ---
    KEMAL: No, vlastne s tou pravni zavaznosti bych uplne nesouhlasil, kdyz to promyslim dal. Program je politicky text, neda se brat pravnicky. Nejde o zadne proste parametry, ale ideje. Ale tak to nechme, byl to jen takovej navrh. Jsem proste proti precenovani osobnosti.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMO: dobře, ale i to má poměrně zásadní úskalí (např. problém, jakým způsobem by ta právní závaznost byla vymahatelná) ale to už nadobro opuštíme topic tohoto klubu a měli bychom případně pokračovat jinde ... nejspíš zde? [ Demokracie ]
    OMO
    OMO --- ---
    KEMAL: No, proc ne.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMO: OK ale to by ty programy politických stran musely být alespoň v základních bodech právně závazné. To by samozřejmě byla jiná situace a o možnost vázat mandát na politickou stranu by se uvažovat asi dalo ...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMO: proč by měl přeběhlictví (namísto politických stran, o jejichž zájem se jedná) řešit stát?

    Já osobně si dovedu představit, že bych volil nějakou osobnost na kandidátní listině mnou neoblíbené strany, a to jen a pouze z důvodu, že věřím, že se dotyčný brzy po volbách od mateřské strany trhne a založí si vlastní názorovou platformu ...

    Podle stran se nevolí nikde a je to tak správně. Strana není firma.
    OMO
    OMO --- ---
    KEMAL: Zcela beznou soucasti politiky je dnes. Ale hlacni motivaci k zavedeni vazanosti mandatu na stranu neni omezeni maskotu, to by byl spis vedlejsi efekt. Hlavni je zabraneni prebehlictvi. Vychazim z toho, ze legitimita mandatu je dana programem, ktery volic volil. O konkretni osobnosti jde v senatu, do PS se voli podle stran.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    IVANA_ANAVI: jenomže nikým nevolena nebyla jen LIDEM. Nikým nebyla volena ani ODS, ani ČSSD, ani žádná jiná parlamentní či aktuálně mimoparlamentní strana.

    To, že politické strany svým předvolebním marketingem vyvolávají dojem jiný ještě neznamená, že by tomu tak mělo být (ať dnes, či v budoucnu).
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    OMO: no vidíš, já bych přesně na pravidlech strany zase nechal právě toto - aby si strana sama ohlídala, zda si na nějaký vyšší post na kandidátní listině nenasadila potenciálního přeběhlíka. A co se týká čestných maskotů, tak právě jsem toho názoru, že v tebou navrhovaném systému by tenhle fenomén fungoval úplně hladce a byl by zcela běžnou součástí marketinové politiky naprosto jakékoli strany.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam