CYBERKOTLIK: to je super, že se najde i někdo, kdo ví o čem mluví. Přesto je to pořád zážitkový kurz pro laiky. Nejsi voják, záchranář, ani doktor, přeskočit nudné, ale nutné teoretické všeobecné znalosti a vrhnout se rovnou na jakoukoli formu ALS je z mého pohledu na betla. Chybí ti zkušenosti, souvislosti. Pak na medcupu "někdo" udělá úlohu raněného v minovém poli a nejvíc bodů dostanou magori, co tam naběhnou a odtáhnou ho ve 4 lidech za nohy.. 5 mrtvol za 3, 2, 1... A profík, co to udělá dobře dostane bodů nula :D asi se u toho tvářil málo akčně
WRIGLEY: tak ještě jednou, špendlík do jazyka učili max junáci a ČČK což je sbor poloprofíků, studentů, dobrovolníků a sem tam zdravotníků, ale když se podepsali pod jejich příručky první pomoci a pod autolékárničku, tak si dovolím o jejich erudici pochybovat. Pláš-li se praktika na ALS, tak se prostě neptáš vhodné osoby, fajn by bylo ptát se lidí, kteří ALS dělají. Ono i BLS ti na koleni nevysvětlí každý, ne každý umí naučené algorytmy převést do slov, najdi si prostě lektora, nejlépe anesteziologa s praxí na ZZS, případně záchranáře nejlépe s lektorsku praxí a nikdy tě nepošle do prdele.
A ke tvojí formulaci studovaný zdravotník a laik... Tam se neshodneme, ten základ ve studiu a praxi za nebojových podmínek prostě ošulit nejde, vždycky to bude zdravotník/voják zdravotník, nebo laik, ale může to být laik dobře proškolený v BLS, případně nadšenec do ALS. Super takové potkat na ulici, pomůžou, nehroutí se, zmatkujou většinou méně jak nepoučený laik, pořípadě na mě jeden vytáhl krční límec z auta a to bylo hodně cajk. Zvyšují šanci pacientů na přežití svojí péčí před dojezdem ZZS,to je naprosto super, ale totožnou péči jim poskytnout nemohou.
Blázny, co vozí v autě krystaloidy a koloidy, ampularium, kanyly, LMA/OTR a laryngoskop, bych ale zakousnula. Někdo kdo nikdy neintuboval, max tak andulu na zážitkovém kurzu, viděl pár videií na youtube a přečetl si pár knih určených pro vystudované zdravotníky ti řekne, že by zaintubovat zkusil, protože to nemůže být žádná věda. Píchnul by žílu a do ní posla ringer, co se půl roku válí v kufru auta za jakýchkoli teplot, přidal trochu adrenalinu, protože to říkal někdo v seriálu. Jak dlouho by tímhle způsobem mučil pacienta, než by mu došlo, že to nedá? Ten čas mohl strávit masáží a pacientovi zvýšit šanci, takhle mu do hrobu jen pomohl.
A abych přidala seznam, tak mám v autě raptor, rukavice, ambuvak s obličejovou maskou a vzduchovody, CAT-T a povinou lékárničku. To je všechno. Ani ty límce a jehly nemám, protože já si počkám na záchranku a do té doby si poradím s holýma rukama. A mimo auto mám na klíčích rukavice, víc nic, nebudu sebou všude tahat resuscitační kufr.