• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já se technikami pokročilé pomoci začal zabývat v době, kdy mobily nebyly a dojezd na odlehlejší místo byl tak spíš v řádu hodin. Vybitý / rozbitý mobil také není zrovna SciFi. Jsou věci, které jsem se naučil a nepotřeboval a jsou věci které jsem se učil až když jsem je potřeboval a neuměl.
    Každý není vystudovaný zdravotník. Ale vždy je lepší vědět co nastane když něco uděláš a když něco neuděláš. Čím víc člověk ví, tím víc zároveň chápe rizika i možnosti a omezení. Odkazovat se heslem "Nejsi doktor tak to neřeš. A víc nemusíš vědět." vede ke dvěma důsledkům.
    1) Úmrtí a trvalé následky kterým se dalo předejít, kdyby přítomný věděl jak.
    2) Pokusy ve stylu Holyvoodu(diabetikům se přece píchá inzulín a když se někdo dusí probodni mu krk)

    Tady se nezabýváme nějakou adrenalinovou hrou na záchranáře a doktory. Jen se snažíme být připraveni v rámci svých možností (a ty má každý jinde) až příjde "Tady a Teď". To že čerpáme ze zdravotnických a záchranářských zdrojů místo z Holyvoodu je rozhodně správná cesta.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: zjednodušit to. Touha odborné veřejnosti je, aby co nejvíce lidí bylo schopno poskytnout ALS. Bude-li jednou situace taková, že v tom budeme napříč populaci dobří, tak bude v úvahu přicházet rozšíření kompetencí laiku. Aktuálně nejsme schopni vytvořit v koloně uličku pro průjezd IZS, většina lidí není schopna a ochotná zahájit resuscitaci, málo kdo ví jak správně komunikovat na tísňové lince... To je realita.

    Na druhou stranu narůstá počet AED, narůstá počet firem ochotných zaplatit kurz BLS ušitý na míru svým zaměstnancům, přibývá lidí zajímající se o individuální tréninky, něco se zkrátka děje, někam se to vyvíjí.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: Vezmu to od konce.
    Jsem rad, ze jsem te poznal i osobne, ostatne diky tomu tady zacala tahle debata. Resting bitch face mi nijak nevadi, sam mam sve chyby. Tim se omlouvam za utocny ton, moje argumentace tak docela casto v textu vyzniva.
    Agitovany v podstate jsem, protoze zdravi a zachrana zivota je tema, ktere me zajima a zalezi mi na tom, abych mohl v nouzi pomoci. Nemam ale zajem venovat se tomu karierne, jako plnohodnotny doktor.

    Ohledne te retoriky mi vadi jen ten cernobily pohled. Neocekavam, ze ze me kurzy udelaji doktora (natoz ucast na policejnim cviceni). Na druhou stranu jsem ale presvedcen, ze kapacita laika ve zdravotni pomoci je vetsi, nez se bezne prisuzuje, zalezi to prave na znalostech a moznostech si je odzkouset v praxi.
    K tomu se pridruzuje jiz opakovany problem situace nedostupnosi lekarske pomoci a pak je kazda informace draha. Ta je bohuzel az prilis realna a to uz i v nasi civilizovane evrope, natoz kdekoliv jinde. Muj zajem neni nahradit doktora v situaci, kdy do par minut dorazi zachranka, ale prave v momente, kdy vim, ze se to nestane. Jsou postupy, ktere laik nema sanci zvladnout, ale hlavne je to kvuli nedostupnosi modernich nastroju od diagnostiky az po chirurgii (i skvely neurochirurg by byl v haji bez operacniho salu, pripadne tvuj priklad se strelnou ranou v hrudniku).
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CYBERKOTLIK: O tobě nemluvíme, neb tvůj postoj jsem okrajově pochopila již z dřívějšího kontaktu. Kurz, navázaný na další profesní požadavky je něco jiného než kurz a nic, cvičení a nic, další kurz a nic a následný nákup profi vybavení s úmyslem použít v níž jmenovaných situacích..
    Móda naditých kapes a vojenských batohů mě neuráží, každého věc, navíc jestli je to kapsa nabouchaná rukavicema, hemostatickou gázou, tourniquetama a majitel je schopný a ochotný pomáhat, tak opět opakuju, že má můj obdiv.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    1MALALISTICKA: vojak jsem byl, a urcity nutny minimum nas ucili, nicmene ja osobne zadny ambice nekde resit pneumotorax nemam - takze ted nemluvime o me, ok?.)
    S tema kurzama je to tak jak rikas - a v 99% pripadu to ty lidi ani nikdy nepouziji. Je ale jedno procento pripadu lidi, ktery jdou pracovat do oblasti, kde se bojuje a tu licenci vyzaduje zamestnavatel - takze jsem chtel jen rict, ze v urcitych velmi vzacnych pripadech ten kurz ma smysl. Samozrejme na jeden kvalitni kurz se urcite najde desitky jinejch, ktery vedou teoretici, a to uz je pak kazdyho vec, jak se k tomu postavi.

    Ja bych noseni lekarnicky vybaveny i na scifi zakroky vnimal spis jako takovou modu - vetsina tech lidi by stejne radsi hned zavolalal doktora (nastesti zijem v zemi kde to jde).
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: odpovídala jsem Navarovi, ne tobě. Problémový případ volím na základě vašich argumentů možného rozsáhlého kofliktu a v tu chvíli není problemový, ale poměrně realistický (ať už si o hrozbě a rozsahu možného útoku osobně myslím cokoli). Ve chvíli dovázání dárkového balení mašlí nejspíš ještě žádná polní nemocnice aktivována nebude, tak kdyžtak zvaž jiného adresáta.

    Osobně bych v takové situaci postupovala dle algorytmu hromadného neštěstí s prioritou vlastní bezpečnosti a asi bych cestou do úkrytu kopla do koulí kohokoli, kdo by se nátlakem pokoušel nutit doktory zachraňovat v této situaci nezachranitelné a tím blokoval možnost záchrany nadějnějších případů :)
    Není to rétorika odrazování, pouze snaha ukázat ti druhou stranu mince. Není to vlastní píseček, na který by ti někdo zakazoval vstup. Vystuduj záchranáře, medicínu, sestru se specializací, studuj co jen chceš, vstup do armády a projdi kompletním výcvikem, ale neočekávej, že serie zážitkových kurzů a figurantství na cvičeních URNA z tebe udělá totéž jako řádné studium od A a roky praxe. Stejně tak popírám i tvé tvrzení, že ti doktoři nic neřeknou, pouze jsem tě upozornila, že se ptáš na špatných místech.

    Chvála ode mě zazněla směrem k figurantům za figurantství, laikům, za jejich BLS a případné poskytnutí (ani ne tak použití) nadstandartních pomůcek a za jejich touhu být dobře laicky připraven. Toho všeho si nesmírně cením.

    Kritizuješ mou rétoriku, ačkoli s osobního, ne zcela šťastného setkání víš, že i v reálu mám resting bitch face a přitom sám nasazuješ ukázkový útočný tón. A pak se nezlob, ale nakláníš mé mínění o tobě stále víc k názoru vybavený agitovaný laicky poučený nadšenec se sklonem k agresi a takovým se vyhýbám.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: viz Vampyrcik.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: ulovim zrzavou doktorku a donutim ji pomoci tem, na kom mi zalezi - realita v takove situaci. Jinak neodpovidas a tva protiotazka je natolik problemovy pripad, ze by me samotneho zajimalo jak bys takovou situaci VYresila ty, jako odbornik.

    Muj odhad je poslat v darkovem baleni s masli do nejblizsi polni nemocnice. To ale neni vyreseni situace.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: Pokud to nebude "osoba blízká"? Triage.
    Je mi jasný, že ne všechno se dá opravit bez moderní medicíny - jde mi o tu část, co se opravit dá...

    WRIGLEY: Lov zrzavých doktorek bude žádaná dovednost :)
    A také důvod, proč v ulicích prostě nebudou, i když by mohly.
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    1MALALISTICKA: nic, nechám no chcípnout, zvlášť pokud tam budu sám
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: No tak řekni co chceš dělat s člověkem, který bude řekněme se střelný poranenim hrudníku, v bezvědomí, když okolo bude 100 dalších raněných a navazující lékařská péče nebude dostupná?
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    NAVARA: pak se bude jakykoliv doktor vyvazovat zlatem a o to jde. stejne tak to, jak lekarska komora slape po kazdem, kdo uci laiky neco navic a prijde se na to.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: diky za info o lekarnicce/EDC. Jinak ale tvuj prispevek jen potvrzuje to, co pisu. Pozitivne reagujes na jeden kratky prispevek Kotlika, protoze mluvil tvoji reci, o jeho znalostech to ale nerika vubec nic.
    Jakakoliv dovednost je o znalostech a praxi, jenze ani jedno se nepousti mimo "ucene" kruhy, takze laik mimo plnohodnotne studium nema sanci se dostat na nic vic nez andulu.
    Tuhle retoriku odrazovani jsem slysel uz v tolika oborech, ze je imho jasne, ze si jen doktori chrani svuj pisecek.
    "neser se do toho, nerozumis tomu. a pro jistotu ti nic nereknu, abys tomu nahodou neporozumnel."
    Na druhou stranu ale chvalis ty, kteri se precijenom k necemu dostanou a dokazou efektivne pomoci. Myslim si, ze zakon ohledne poskytovani pomoci je dostatecne prisny a tudiz zcela funkcni z ohledu odpovednosti a neni potreba ho suplovat stran doktoru. Uplne stejnou retoriku by pak mohli pouzit treba instruktori strelby - co kdyz ten clovek pak nekoho zrani? jde prece o lidsky zivot.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: Jak se tedy připravit na situace, kdy přestane fungovat IZS - a policisté, záchranáři, doktoři prostě v ulicích nebudou a do pěti minut nepřijedou?

    Ať už půjde o odlehlé lokality a přiletí za dva dny nebo skutečné nepokoje - na což už pomalu začínají připravovat i "ofiko" média, např. https://www.bloomberg.com/...-09-13/jpmorgan-sees-liquidity-wildcard-in-gauging-depth-of-next-crisis - kdy nepřijedou prostě vůbec.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CYBERKOTLIK: to je super, že se najde i někdo, kdo ví o čem mluví. Přesto je to pořád zážitkový kurz pro laiky. Nejsi voják, záchranář, ani doktor, přeskočit nudné, ale nutné teoretické všeobecné znalosti a vrhnout se rovnou na jakoukoli formu ALS je z mého pohledu na betla. Chybí ti zkušenosti, souvislosti. Pak na medcupu "někdo" udělá úlohu raněného v minovém poli a nejvíc bodů dostanou magori, co tam naběhnou a odtáhnou ho ve 4 lidech za nohy.. 5 mrtvol za 3, 2, 1... A profík, co to udělá dobře dostane bodů nula :D asi se u toho tvářil málo akčně

    WRIGLEY: tak ještě jednou, špendlík do jazyka učili max junáci a ČČK což je sbor poloprofíků, studentů, dobrovolníků a sem tam zdravotníků, ale když se podepsali pod jejich příručky první pomoci a pod autolékárničku, tak si dovolím o jejich erudici pochybovat. Pláš-li se praktika na ALS, tak se prostě neptáš vhodné osoby, fajn by bylo ptát se lidí, kteří ALS dělají. Ono i BLS ti na koleni nevysvětlí každý, ne každý umí naučené algorytmy převést do slov, najdi si prostě lektora, nejlépe anesteziologa s praxí na ZZS, případně záchranáře nejlépe s lektorsku praxí a nikdy tě nepošle do prdele.
    A ke tvojí formulaci studovaný zdravotník a laik... Tam se neshodneme, ten základ ve studiu a praxi za nebojových podmínek prostě ošulit nejde, vždycky to bude zdravotník/voják zdravotník, nebo laik, ale může to být laik dobře proškolený v BLS, případně nadšenec do ALS. Super takové potkat na ulici, pomůžou, nehroutí se, zmatkujou většinou méně jak nepoučený laik, pořípadě na mě jeden vytáhl krční límec z auta a to bylo hodně cajk. Zvyšují šanci pacientů na přežití svojí péčí před dojezdem ZZS,to je naprosto super, ale totožnou péči jim poskytnout nemohou.

    Blázny, co vozí v autě krystaloidy a koloidy, ampularium, kanyly, LMA/OTR a laryngoskop, bych ale zakousnula. Někdo kdo nikdy neintuboval, max tak andulu na zážitkovém kurzu, viděl pár videií na youtube a přečetl si pár knih určených pro vystudované zdravotníky ti řekne, že by zaintubovat zkusil, protože to nemůže být žádná věda. Píchnul by žílu a do ní posla ringer, co se půl roku válí v kufru auta za jakýchkoli teplot, přidal trochu adrenalinu, protože to říkal někdo v seriálu. Jak dlouho by tímhle způsobem mučil pacienta, než by mu došlo, že to nedá? Ten čas mohl strávit masáží a pacientovi zvýšit šanci, takhle mu do hrobu jen pomohl.

    A abych přidala seznam, tak mám v autě raptor, rukavice, ambuvak s obličejovou maskou a vzduchovody, CAT-T a povinou lékárničku. To je všechno. Ani ty límce a jehly nemám, protože já si počkám na záchranku a do té doby si poradím s holýma rukama. A mimo auto mám na klíčích rukavice, víc nic, nebudu sebou všude tahat resuscitační kufr.
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    VAMPYRCIK: přésně rukavice do každý kapsy několikrát a pořádný!
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    1MALALISTICKA: přesně, jak ses tady ptala co kdo nosí, tak po letech různých výcviku jsem se u sebe naučila nosit hlavně hromadu rukavic, pokaždý aspoň dva páry, vše ostatní se dá napankovat..
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: to je pravda, kazdopadne trochu se vzdalujeme od tematu. Imho ma smysl vzdelavat lidi, kteri projevi zajem a dostatek rozumu, aby byli schopni posoudit situaci. Muze to zachranit nejeden zivot, kdyz na to prijde. Taky to muze samozrejme uskodit, ale budu mnohem radsi, kdyz bude neuspesne zkouset pomoci nekdo, kdo vi co dela nez nekdo, kdo zoufale improvizuje. Idealne je, pokud pomaha schopny a zkuseny doktor, ale toho se realne nemusis dockat ani v nemocnici.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    1MALALISTICKA: ono zrovna ty CLS a TECC kurzy dela J. Duchon a ten ma praxi velmi slusnou. Takze je asi treba trochu rozlisovat kvalitni vojensky kurzy (ktery maj treba casove omezenou platnost licence), a ty jak rikas zazitkovy.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    381007: btw jednou jsem zazil, ze mi doktor specialista rekl, ze moje zdravotni vysledky mereni jsou jeho obchodni tajemstvi a ze mi do nich nic neni a mam byt rad, ze jsem v poradku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam