WITTGENSTEIN: Pokud je kniha zacílena i na čtenáře mimo sci-fi, nelze je současně odsoudit, že prostě neznají kontext. To mi nepřijde úplně fér.
Já osobně Vilmino psaní taky neznám, četla jsem kdysi nějakou povídku v ikarii, ale je to značně dávno. Nemám pocit, že by mě to jako čtenáře odsuzovalo. Protonace mi během prvních pár míst, kdy se objevila, taky nebyla jasná, a ani po přečtení jedničky se mi to úplně nevyjasnilo. Je možné, že jsem tupá, ale to bude čtenářů víc :-). Nicméně mě to nepřišlo dost závažné (s protonací), abych na to brblala.
Fomalhiwané v jedničce prakticky nevystupují, dělají křoví. Jantarové oči (pravda, těžko říct, zda Mycelium) z mého pohledu jsou o dvou druzích, resp. aktivně v nich vystupují dva druhy.
A Össany a Židy si imho neztotožnila, alespoň já tak ten odstavec nečtu - podle mě poukazuje na to, že Össané nesou znaky, které byly historicky hanlivě přisuzované Židům (z mého pohledu proto, že se jedná o víceméně archetypální prvky cizosti), což nevnímám jako ztotožnění, ale jako zajímavý a, ano, v jejím případě varující postřeh.
Nechci ji nějak fanaticky obhajovat, navíc myslím, že se ve svých pohledech nepotkáme, ale nemyslím si, že by to bylo tak jednostranné, jak píšeš.