BORGDOG: Já nevím, na mě ten její blogpost takhle jednoduše nepůsobí. Píše, že nemá ráda sci-fi, páč toho moc nečetla a to co četla ji nezaujalo. Může mít pravdu, protože nevíme, co četla. Mohlo se stát, že se prostě potkala s nevhodnými zástupci žánru. A vlastně mi připadá, že tím, že její poměrně obsáhlý a dvoudílný blogpost zredukuješ na "Je to sci-fi. Sci-fi je brak. Je to brak", děláš vlastně to samé, co jí vyčítáš - zjednodušuješ. Ona se o tom snaží přemýšlet, hledá paralely atd. Hledá je nesprávně, ale určitou snahu jí podle mě nejde upřít.
Ad další: Neznalost kontextu bych jí také nevyčítal. Bylo by lepší, kdyby znala, co bylo předtím a nejlíp i co bude (ale lidi, co vědí co v Myceliu bude dál, se odhaduju dají spočítat na prstech maximálně dvou rukou a většina jich je v tomhle topicu :)), ale měla by být schopna tu knihu zvládnout i samostatně. A tady už je to problém, který zde byl zmíněn - řada věcí v knize není dořečena nebo vysvětlena úmyslně, přesto je z kontextu lze chápat (nejen protonace a jiné cizí výrazy, ale plazmové lyžování už snad opravdu takový problém není, i když jsem sám nikdy na plazmě nelyžoval...). Že to bloggerka četla jaksi povrchně a poněkud selektivně, to z toho zřejmé je. To židech atd., s tím už nesouhlasím poměrně zásadně.
Jinak mi ale připadá, že tenhle blogpost je důkazem, že přes veškerou snahu (a jakkoli bych to Vilmě strašně přál), tahle kniha prostě pro mainstreamáka není. Na to je tam moc těch protonací, transmyceliálů, dalekozření, vyskytují se tam nejen mimozemšťané, ale i jeden mimo-D-alfan...Mann to opravdu není, v dobrém i špatném smyslu!:)