• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    On možná fakt, že se vůbec v souvislosti s knihou 11. září zmiňuje, bude pro nescifisty víc pobuřující než to, že je to sci-fi. To bude ale hodně matoucí a oni - už tak dost mimo - budou muset přijít s nějakým vhodným vysvětlením toho, co vlastně jako sci-fi chápat nechtějí a jako pozadí útoků chápat nikdy nemůžou.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    WITTGENSTEIN: Aztékové mě popravdě napadly taky, a přišli mi mnohem bližší, než muslimové. Stačí si přečíst něco o jejich kultuře.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ALDEMIK: A ještě k tomu podobenství s muslimy: to je přece jen inspirační zdroj. Vtip je v tom, že Össeané se od Pozemšťanů liší mnohem víc než muslimové od západních bezvěrců. Jsou cizí, hodně cizí (a mimochodem velmi přesvědčivě podaní). Dejme tomu jako Aztéci - ale s tím, že jejich náboženství skutečně funguje, že to není jen kulturní konstrukce. Což se ostatně vyjeví v dalších dílech.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    WITTGENSTEIN: Má názor rovnou na celý žánr. :-) Hele, já taky pokládám třeba Meyerovou za odpad. Podobně i většinu vaginálních fantasy. Ale když si to myslím, jednoduše to NEČTU. A když už to kritizuju, kritizuju konkrétní věci, co ZNÁM - a když už se donutím to přečíst, pak to přečtu pořádně. Sežvýkal jsem první Anitu Blakeovou, první díl Twilightu i kus Hostitele. Ano, pokládám to za odpad. Ale kdybych měl psát recenzi, určitě bych ji dokázal napsat víc nestranně a argumenty by nevyplývaly z faktu "nemám rád paranormální romance."
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BORGDOG: A tak... já se nedivím. Nezná, co bylo předtím (Jednou přijde tma, Lunapark Luna, Beztvaré měnící se), na rozdíl ode mě neví, co se bude dít dál (Jantorové oči jsou de facto jen prolog), je zmatená, ale má NÁZOR :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    WITTGENSTEIN: Tohle je nevyhnutelné - když čtu něco, co mě nezajímá nebo se předem rozhodnu, že to je odpad, no tak prostě jenom "plním manželské povinnosti" a podle toho to dopadá. Recenzi mohla zrovna tak napsat už před čtením, a pak jenom doplnit detaily... znám případy, kdy se to tak i dělalo.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BORGDOG: Stejně jako se tam píše, jak astronomicky drahé je gerdánské hedvábí (a proto není myšlenka na to, komu připadne gerdánský plášť z případné mrtvolky, tak od věci.)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALDEMIK: Jenomže podstatné je, že tohle je JEDNO. I kdyby tam nebyla naprosto žádná podobnost s muslimy, Židy, Alláhem nebo čímkoliv, nezáleželo by na tom. Našla by si JINÉ podobnosti, skutečné či smyšlené, jiné důvody, proč to odstřelit. Protože sci-fi je brak. Z té recenze to teče jak voda z cedníku. A o Gerdáncích a Fomlahiwanech se tam píše naprosto jasně - to je jen další symptom, známka, jak pečlivě to četla a na základě čeho pak psala recenzi.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    WITTGENSTEIN: Pokud je kniha zacílena i na čtenáře mimo sci-fi, nelze je současně odsoudit, že prostě neznají kontext. To mi nepřijde úplně fér.
    Já osobně Vilmino psaní taky neznám, četla jsem kdysi nějakou povídku v ikarii, ale je to značně dávno. Nemám pocit, že by mě to jako čtenáře odsuzovalo. Protonace mi během prvních pár míst, kdy se objevila, taky nebyla jasná, a ani po přečtení jedničky se mi to úplně nevyjasnilo. Je možné, že jsem tupá, ale to bude čtenářů víc :-). Nicméně mě to nepřišlo dost závažné (s protonací), abych na to brblala.
    Fomalhiwané v jedničce prakticky nevystupují, dělají křoví. Jantarové oči (pravda, těžko říct, zda Mycelium) z mého pohledu jsou o dvou druzích, resp. aktivně v nich vystupují dva druhy.
    A Össany a Židy si imho neztotožnila, alespoň já tak ten odstavec nečtu - podle mě poukazuje na to, že Össané nesou znaky, které byly historicky hanlivě přisuzované Židům (z mého pohledu proto, že se jedná o víceméně archetypální prvky cizosti), což nevnímám jako ztotožnění, ale jako zajímavý a, ano, v jejím případě varující postřeh.

    Nechci ji nějak fanaticky obhajovat, navíc myslím, že se ve svých pohledech nepotkáme, ale nemyslím si, že by to bylo tak jednostranné, jak píšeš.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    WITTGENSTEIN: A to je ten problém: Přechytralost a povýšenost. Ona sci-fi nejen nezná, ale není ani ochotna přiznat jí jakoukoliv i jen hypotetickou kvalitu. Je to prostě všechno brak pod úroveň znalce a čtenáře "skutečně hodnotné" literatury. Když k nějaké knize přistoupím takhle, no tak prostě ty argumenty k odstřelu najdu, a co je v té knize opravdu, je nepodstatné. Nesejde na tom, jestli to chápe nebo ne. Je to sci-fi. Sci-fi je brak. Je to brak. Hotovka.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ALDEMIK: To máš těžký: nezná sci-fi, nezná kontext. Nezná Vilmino psaní, takže ani neví, co je to protonace (a co hůř, nedokáže si to odvodit z kontextu). Tvrdí, že Mycelium pojednává o dvou druzích, Pozemšťanech a Össeanech, a vůbec si nevšimne, že jsou tu ještě Fomalhiwané. Pak si zcela absurdně ztotožní Össeany s Židy... je nutné pokračovat?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    WITTGENSTEIN: Hele, ale pokud v polovině recenzí máš napsáno, že stačí dosadit muslimy a hopla, navíc vzadu v knize návodnou zmínku o 11. září (byť je mi naprosto jasné, že neurčuje tu interpretaci), tak nutnost obíhání a vykřikování nepřijde moc překvapivá.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    WITTGENSTEIN: Jako jistě, ale odmávnout to na tomto je to samé jako odmávnout knihu na tom, že je sci-fi. Což ona neudělala; tuhle větu chápu jako přiznání toho, že nutně nejde o recenzi nestrannou, což nevylučuje inteligentní připomínky nebo postřehy.

    Já se s tou recenzí jako takovou v podstatě neztotožňuju, ale dost ve mně zarezonoval ten novější článek - dodatek nebo doplnění. Myslím otázku muslimů - když tu knihu někomu doporučuju, pokaždé se přistihnu při tom, jak ji v tomto smyslu obhajuju - že to není nějaké primitivní podobenství, jak by se mohlo podle některých recenzí zdát (aspoň doufám, že to tak není - ale z toho, jak tu Vilma psala, jsem pochopila, že je to PR tah). Každopádně je to věc, která má tendenci tuhle knihu pro typ lidí, mezi kterými se pohybuju, značně morálně degradovat. A to podstatně víc, než jestli to je nebo není sci-fi.

    Jinak beru negativní recenze jako podstatně podnětnější pro autora než ty pozitivní - alespoň pokud v nich je dobře vystavěná argumentace.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALDEMIK:
    WITTGENSTEIN: Ale jo, to už jsem taky zažil - najděte si recenzi mého JFK v Houseru. :-) Vilmu může hřát vědomí, že tahleta aspoň napsala pořádný elaborát. :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OK, přečetl jsem její druhý příspěvek, a pokud nechci být strašně sprostý, omezím se jen na konstatování, že je opravdu pozoruhodné, jak někteří evidentně chytří lidé NEUMĚJÍ číst, respektive interpretovat text. Naštěstí Vilma není povinna obíhat stádečko svých slov a preventivně pokřikovat "Ne, ne, takhle jsem to nemyslela!".
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ALDEMIK: No nevím můj recenzní radar mi radí vzdát čtení hned u disclaimeru: "Nemám ráda sci-fi. Prostě nemám, možná na to nemám buňky, kdožpak ví. Těch málo kněh, které jsem přečtla, mi většinou připadalo jako žánrová literatura, která – marná sláva – prostě není (kterýkoliv) Mann."
    Fair enough, nechť zůstane u Buddenbrooků, všichni budeme šťastnější.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Narazila jsem na jednu recenzi, která tu myslím ještě nebyla. Není pozitivní, ale o to mi připadá zajímavější:
    Havana Blues
    http://havana-blues.blogspot.cz/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GALE: ani pěšky, ani na koni, ani očíslováno, ani neočíslováno :D (Na té fotce to není úplně jasně vidět, ale aktuální díl navíc je a nadále bude vždycky v barvě loga, zatímco ostatní řádky jsou černě.)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Jinak to řešení označení dílů se mi líbí. Nekazí sérii a přitom je nepřehlédnutelné.
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    BRAMBOREENA: Zrovna to chci napsat - jak ty to máš ošéfovaný!!!??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam