• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Vyplatila se ta práce, všimli si už i seriózní akademičtí publicisté:
    iLiteratura - Zápisky ze Světa knihy 2014 aneb o „Hrabalsku“ a bulváru
    http://iliteratura.cz/Clanek/33201/zapisky-ze-sveta-knihy-2014-aneb-o-hrabalsku-a-bulvaru-
    Skuteční prostituti ani ostřelovači sice na veletrh nedorazili, mezi návštěvníky se ale procházela postava Össeana, jakási chodící reklama na Mycelium od Vilmy Kadlečkové.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Já si teda představuju, že by Össeani mohli chovat zvláště zlomyslné a zvláště Opravdové kočky.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Tak popřemýšlej. :-) Vezmi si ten potenciál... třeba nastrčit ho místo sebe na oltář. :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Já měla v představě, že má na délku tak třicet centimetrů, ale kromě téhle jediné věty o něm vůbec nic nevím :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SARGO: Povídky mě ještě čekají. Plánuju to dát hezky všechno... a pak naházet na web Postavy! :-D

    BRAMBOREENA: Ano, tu zmínku o ještěrovi si pamatuji, ale to jsem bral spíš jako něco na úrovní T-Rexe než domácího voříška. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Nestraš. NENÁVIDÍM domácí zvířata. Ale v první scéně o Fioně se praví, že správně podle příruček by měla svoje magické kameny leštit hadříkem z kůže ještěra tüssü, který se ale už do pozemských zverimexů nedováží, čili aspoň tohle zvíře nejspíš mají :) (ale jak dlouho jim vydrží živé, když ho chovají, to nevím, a moc bych mu nedávala :D)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: No však to je definice ponča - ovál s dírou uprostřed! :-D Jenže tam jasně vidím rukávy, což z toho dělá vysokou krejčovinu. A vůbec je to hluboce nedoceněný kus oděvu, ale tak strašně špatně se na něm nosí batoh, že se ho těžko zastávat. Krabicím rozhodně doporučuji najít nový domov: vlastní hábitky jsem "rozpůjčovala" všude okolo s pevným přesvědčením, že doba larpová pro mě skončila, a jak teď lituju! :-D

    BRAMBOREENA: bublej, bublej, dokud vycházíš :-D Co tak vídám kolem sebe, lidi fanouškovské věci rádi - a vždycky vzdycháme (tedy puberťačky vzdychají, vzdychání je už pod mou úroveň a tak vzdychám jenom v duchu), jak málo je toho v čechách k dostání... a ještě uspořádej myceliální larp a budeš mít vyprodáno :-))

    BORGDOG: Pes je drsnej. No a Össeani mají Gerdánce. :-D


    BORGDOG: Právě kvůli těm souvislostem jsem velmi váhala, jestli lidem doporučovat holé Mycelium nebo ať si napřed přečtou alespoň povídky... :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Velmi mi to připomíná původní Carpenterovu Věc. :-) A na Össe by to skvěle pasovalo... btw. mají vůbec Össeané nějaká domácí zvířata?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Uaaaá, ten pes!!!! No to je brutální fotka!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A s tím merchandisingem... no přemýšlela jsem o tom už párkrát, možností je plno - nejen trička a ponča a hrnečky, ale třeba myceliální amulety z fima... ale pořád si nejsem jistá, jak by se to mělo pojmout a jestli by o to někdo stál, tak to zatím jen tak latentně bublá v hlavě a je u ledu)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: A tohle jsou přesně ty souvislosti "a la Erikson/Malaz" co mám rád a co mě zajímají. :-)

    BRAMBOREENA: Ukradeno z Facebooku coby inspirace na možného Össeanského domácího mazlíčka: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...1/t1.0-9/10329065_10152163543201716_2285595542102881050_n.jpg
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: Pončo je vlastní výroby, tenhle kus oděvu, ehm, nemá příliš sofistikovaný střih :D Dalo by se skoro říct, že je to ovál s dírou uprostřed :D Když jsem šila dcerám středověké pláště a oblečky na postapo LARP, nadřela jsem se s tím podstatně víc. Zrovna teď jsem zoufale hledala v domě místo, kam vecpat čtyři banánovky plné larpových hadrů...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: To mě fakt překvapuješ, já tyhle staré knížky dávno odepsala :) Ale je pravda, že souvislost světa přetrvává. V Myceliu je scéna (tuším, že po všech přesunech nakonec skončila v druhém dílu), jak se Fioně zdá o "Krajině v bouři", což je přesně ta oblast kolem svatyně Lorgan, kterou každý musí projít, když si s nimi chce pokecat (což je kolem roku 9900 Wassar a kolem roku 2590 Aš-šád). Ve snu Fiona vidí i dědka v bílé říze, což je ve skutečnosti Yagra Elwetana z Mečů Lorgan. Nebo třeba Pinkertinina sestra Kristina (o které je v prvním dílu Mycelia přesně jedna věta) si vzala za manžela jistého Borgha z národa Lošfů - což jsou modrovlasí humanoidní emzáci, ke kterým patří i Diana ze Stavitelů... No a tak. V plánu byl ještě třetí díl z Fomalhiwy - Dravý ohnivý Baškra, což bylo o nestvůře o délce zhruba tisíc kilometrů, která před třiceti tisíci lety doletěla na Fomalhiwu, tam si lehla do moře a usnula (načež zarostla lesem a vytvořila kontinent). Hrdinové po ní chvíli putují a pak ji probudí. Vystupoval tam i Cirdah Horth (což je ten fomalhiwský Sgen, samozřejmě nesmrtelný). Problém byl v tom, že abych to dopsala, musela bych napsat zhruba padesát stran "putovací fantasy" - a to mě nudilo tak příšerně, že jsem to na dvacet let odložila :D
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Óchy óchy óchy... coby člověk, který má ukrutnou slabost pro ponča a pro ty divné věci kolem krku, kteréžto jsi tady spojila v jedno - dohlédnout až na hlavu mi tu dá práci, uši neuši :-D Domácí práce (znak samozřejmě nemyslím), nebo lze tuto hábitkovitou věc spatřit i někde ve výloze? A stejně: placky dobrý, ale tričko, to je ta pravá fanouškovská klasika k nošení. Zvlášť když jsou v knize tak chytlavé věci jako össenské znaky. Čímž se samozřejmě dostávám k: copak tričko, ale pončo! Které se celým Myceliem vine jako nit, svlékaná, oblékaná, odhazovaná a obdivovaná, pokud je z gerdánského hedvábí. Až dopíšeš poslední tečku, otevři si butik. Ale klidně i dřív. :-D

    VANEK: Poing! :-D
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Co se mě týče - Meče Lorgan mají zajímavé nápady (volba mezi meči, princip fungování "daru," Išrové), akorát konec mi přišel poněkud divný (nebo spíš, nechápal jsem, proč vlastně ti dva bojují, když si nic neudělali - pokud jsou "dobro" a "zlo" jen dvě složky Hry, proč spolu MUSÍ bojovat a ne si jen jít z cesty?), ale viděl jsem, mnohem, MNOHEM divnější zakončení knížek i povídek. Celkově se mi to líbilo, na krátkém rozsahu dost "muziky." Ze Stavitelů věží mám přečteno 100 stran a zatím se mi to zamlouvá dost - tak povedených mixů SF a fantasy je opravdu málo. A zajímavě to "doplňuje" např. některé Aš-šádovy výroky v Myceliu, které dostávají jistý smysl, co mi předtím unikal. Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dále.

    Poznámka 1.) Podobnost Išrů s drowy je opravdu zvláštní - dokonce se tuším v kterési knize přímo vyskytne scéna "darování" lidského otroka přivezeného v kleci a pití lidské krve coby lahůdky! Zarazilo mě to a kdybych neznal datum vydání...

    Poznámka 2.) Myšlenka Velké hry se prozatím VELMI podobá klíčovému motivu románu Johna M. Forda "Konečný odraz" (Final Reflection), kde se ale té hře říká Zrcadlová. Doporučuji tu knihu přečíst, ale radši anglicky, protože český překlad je na vomit. (A ano, je to Star Trek, ale naprosto "nekanonický," vyjma prologu bez ST hrdinů a přicházející s úplně novým výkladem jeho vesmíru).
    VANEK
    VANEK --- ---
    SARGO: Na lodi pouštěli nějaký syntezátorový předěl, jaký si všichni pamatujeme z rozhlasových inscenací ;-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... a když jsem v tom, tak ještě fotky z besedy Audioknihy na Vtavě (přesně před týdnem). Ta první je speciálně pro arachnofoby - tahle živá dekorace tam visela na lampě nad barem :D Na spodní fotce je Kateřina Tučková, jedna myceliální obluda, Jana Stryková a Jitka Škápíková.



    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dávala jsem teď na FB fotky, tak je přidám i sem - naštěstí jich není moc. První shora je ze křtu trojky, další z besedy s vítězi Akademie, pak je tam jedna s roztomilou Janou Šouflovou a Sančou Fülle, no a holt dvě össeanské bojovné ve stylu "všechny praštím transparentem". :)









    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Taktéž se připojuji ke gratulantům a ta maska, ta je! Doufám, že si ji vezmeš i do Chotěboře!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Psala jsem o Ištrech před dvaadvaceti lety, to byli drowové ještě na houbách :) Meče Lorgan jsou blábol totálně neopravitelný, přepsat jednou plánuju ty Stavitele. Základní myšlenka (celá civilizace jako jedna velká Hra) se mi líbí dodnes a naopak mi připadá čím dál aktuálnější (když kolem sebe v jednom kuse vidím, jak i dospělí lidi blbnou a hrají LARPy a chodí v maskách po veletrhu a podobné krávoviny dělají, místo aby se starali o nějaké "opravdové" věci); ale zpracování je úděsné.

    RAHANUR: Děkuju :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam