BRAMBOREENA: Co se mě týče - Meče Lorgan mají zajímavé nápady (volba mezi meči, princip fungování "daru," Išrové), akorát konec mi přišel poněkud divný (nebo spíš, nechápal jsem, proč vlastně ti dva bojují, když si nic neudělali - pokud jsou "dobro" a "zlo" jen dvě složky Hry, proč spolu MUSÍ bojovat a ne si jen jít z cesty?), ale viděl jsem, mnohem, MNOHEM divnější zakončení knížek i povídek. Celkově se mi to líbilo, na krátkém rozsahu dost "muziky." Ze Stavitelů věží mám přečteno 100 stran a zatím se mi to zamlouvá dost - tak povedených mixů SF a fantasy je opravdu málo. A zajímavě to "doplňuje" např. některé Aš-šádovy výroky v Myceliu, které dostávají jistý smysl, co mi předtím unikal. Jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dále.
Poznámka 1.) Podobnost Išrů s drowy je opravdu zvláštní - dokonce se tuším v kterési knize přímo vyskytne scéna "darování" lidského otroka přivezeného v kleci a pití lidské krve coby lahůdky! Zarazilo mě to a kdybych neznal datum vydání...
Poznámka 2.) Myšlenka Velké hry se prozatím VELMI podobá klíčovému motivu románu Johna M. Forda "Konečný odraz" (Final Reflection), kde se ale té hře říká Zrcadlová. Doporučuji tu knihu přečíst, ale radši anglicky, protože český překlad je na vomit. (A ano, je to Star Trek, ale naprosto "nekanonický," vyjma prologu bez ST hrdinů a přicházející s úplně novým výkladem jeho vesmíru).