• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: a tož jak tuhle píše SARGO, dokážu si představit, že ona to prostě má zažité někdy ze zamlada, kdy se člověk učí osmózou, ne rozumem, a ví, že to prostě má vypadat takhle, zatímco výběr kabelky znamená přetížení mozku možnostima.

    (A čekám nějaké odhalení, proč byla nutná postava takovéhle blběnky - předpokládám, že jenom na předání dopisu by stačilo i méně rosolovité individuum.0
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BRAMBOREENA BORGDOG: mám dojem, že trenérská kariéra nemožné Pinky se už někde podrobně rozebírala, jen jsem to nenašel na tomhle auditku...
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Na osenštinu (= líná verze :-D) jsem koukala jen zběžně, pardon. Jak je to tedy teď, projížděl to někdo v tomhle smyslu důkladněji? Když tak to večer udělám, to by nebyla velká práce :-)

    BRAMBOREENA: trenérka mě sice taky zarazila, ale ne příliš. Lidé mívají v povaze tyhle zdánlivě protikladné možnosti; protože pokud je to něco, co zná od mládí, kde má představu, jak má taková věc vypadat, a nenapadne ji v té oblasti hledat nějaké problémy, tak je tam mít prostě nebude. Jak staré má svěřenkyně si nevybavuju, jestli jsou to raně pubertální ročníky, tak v tom rozpor nevidím :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Je to tak s tou Pikny :( Já prostě nevymyslela vůbec nic rozumného, co by taková osoba mohla dělat, imho je úplně nezaměstnatelná. :D
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALONSY: Nemyslím, že by tohle bylo nějak zásadně spoileroidní...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BORGDOG: A teď mi někdo vysvětlete, proč to čtu, když jsem ještě dvojku nečetla :)
    Je to holt silnější než já! :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Dobře, když už to drbeme, tak taky pár postřehů za mě - opravdu jen pár, protože trojku jsem ještě nečetl.

    1.) U Pinkertýny jsem se nejvíc pozastavil nad její profesí. Nedovedu si představit, že by někdo jako ona dokázala dělat trenérku čehokoliv kromě malování barbín. Její vlastní svěřenkyně by ji sežraly, o soupeřkách vůbec nemluvě. Toto mi přišlo jako snad největší fail prvního dílu.

    2.) Zápletku s dopisem jsem alespoň v prvních dvou dílech chápal jako manipulaci v rámci jiné manipulace. Lucas nečeká od svého otce nic dobrého z principu, počítá spíš s tím, že dopis bude obsahovat poslední výlev typu "jsi pro mě zklamáním" nebo snahu opět ho k něčemu emocionálně zavázat. Není na to zvědavý, zejména ne ve svém stavu - svého otce po většinu života nenáviděl, žádné dojemné smíření před jeho smrtí patrně nenastalo, a tedy není zvlášť nadšený ani pro jeho posmrtné výblitky. Na druhou stranu zná Pinkertýnu, ví, že se neodhodlá ten dopis třeba spálit. Nakonec z ní stejně vyleze, tak proč tlačit? Prostě si zahraje na velkorysého, dá najevo, že ví, že "něco" má a počká si, až hora přileze sama k Mohamedovi. Lucas umí čekat - dokonce i teď. Nevím, co se okolo dopisu děje ve trojce, ale prozatím mi to přišlo dost logické i věrohodné. Vlastně si dovedu představit, že i já bych takto reagoval, co se týče některých členů své rodiny.

    3.) Co se týče zabití Lucasova otce Össeany, měl jsem podobně hlavně z druhého dílu pocit, že Lucas tuto skutečnost tuší, nebo ji minimálně pokládá za celkem dobře možnou. Měl představu, do čeho všeho (Auregiánská hereze, apod.) Gilles Hildebrandt také strkal nos, a věděl, jak takové strkání nosu snáší Církev. Také znal jeho povahu - podobný výsledek střetu nemohl být nijak překvapivý. Ovšem ke svému otci cítil zhruba totéž, co k Církvi Akkütlixově, takže to přijal s pocitem "jeden had otrávil druhého." Nepátral po detailech, protože mu jednoduše bylo fuk, zda je to pravda či nikoliv, i kdyby to pravda byla, stejně s tím mohl těžko udělat něco víc, než Össeany nemít rád - a on je nemá rád ani tak. A to velmi.

    4.) "Flotilu Země" jsem četl. Chápal jsem, oč se Zandl snažil, ale jednoduše to nezvládl. Určitě je možné napsat knihu pojednávající o jediné bitvě, tak jako to udělal třeba Abercrombie v "Hrdinech," ale je to velmi těžké, aby nebyla výsledkem ubíjející nuda nebo detailní popis tříhodinového hraní Starcraftu - a Zandlovi se povedlo přesně tohle. Oboje. Pojetí "Česko jako světová velmoc" mi zkraje přišlo komické, ale při bližším zamyšlení je to nakonec v paralelním světě zcela legitimní varianta, viz. cyklus "Záby v..." od Drnka. Americký patriotismus tohoto typu ostatně v mnohých SF působí stejně komicky, i přes fakt, že má částečnou oporu v současné realitě. Celkově "Flotilu Země" nepokládám za brak, je za ní cítit, že se autor opravdu snažil... ale prostě svou bitvu na rozdíl od flotily drtivě prohrál. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARGANNAH:
    WITTGENSTEIN:
    Páni, jste dobrý!!! Správná verze, kterou teď umí můj quick correct ve wordu, je larhdökawöar. :D Než jsem přišla na to, že počítač se může naučit össein líp než já, patlala jsem to všelijak.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ARGANNAH: To proto, že různopsaní bylo odhaleno až ve třetím díle a výskytů s dvojitým w bylo více. Jsem docela pyšný, že jsem to chytil, když vzdálenost mezi těmi dvěma slovy byla přes sto stránek. Ale tak dobrý, abych si půl roku či déle pamatoval celý össenský slovníček, to teda nejsem.
    [Díky za upozornění, odstraníme při případném dotisku a určitě v elektronické verzi.]
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Hele a mimochodem, v prvním díle (možná i v druhém) píšeš larhvökadöara s jednoduchým v, ve trojce náhle s dvojitým.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ARGANNAH: Svatá slova.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARGANNAH: Tak to je dobře, takhle to vyznít mělo :) A NE, fakt nebude :)

    VALTARI: Nebudu se dál vyjadřovat - neberte to jako neúctu (a není mi to jedno, že vás to zklamalo), jenom holt když se mi nepovedlo podat to dost přesvědčivě v románu, komentářem v auditku to nezachráním. Zkusím radši ještě znova projít čtyřku z hlediska uvěřitelnosti motivů - dokud to nevyšlo tiskem, opravovat a přehazovat scény se ještě dá :)
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    VALTARI: Postavy se nemusí chovat logicky, pokud zrovna nejsou Vulkánci. Musí se chovat konzistentně. To že Lucas programově odmítá udělat cokoli, co by po něm otec chtěl a že Pinkertýna se nedokáže rozhodnout ani na barvu kabelky není možná rozumné chování, ale je to od Jantarových očí až po Pád do tmy velmi konzistentní a navíc podložené vysvětlením. Tvůj problém s knížkou mi nějak uniká.

    Osobně jsem rád, že třetí díl otázku dopisu rozťal, protože mi ta dějová linka nepřipadala tak zajímavá jako jiné.
    TOM
    TOM --- ---
    sport drink they say

    North Korea unveils new mushroom sports drink | World news | theguardian.com
    http://www.theguardian.com/world/2014/may/30/north-korea-mushroom-sports-drink?CMP=fb_gu
    ROMI
    ROMI --- ---
    ARGANNAH: zejtra si to snad prectu a treba ti odpovim :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Nerada narušuju vášnivou debatu o škrtání, ale právě jsem dočetla trojku a strašně se potřebuju svěřit s tím, že mě Aš~šád už pomalu začíná s*át víc než pitomá Pinkertýna i se všemi svými keramickými zvířátky. Strašně doufám, že nakonec nebude za hlavního kladného hrdinu série, protože to děsné arogantní mirkodušínovství, co projevil v těch závěrečných scénách (které jsem musela mimochodem přečíst čtyřikrát za sebou, než jsem se jich nabažila, kam se hrabe dějovka z obálky), je fakt na pěst. Ať se jde vycpat i se stříbřitým chladem.

    Děkuji, ulevilo se mi. Pokračujte, prosím.
    SARGO
    SARGO --- ---
    VALTARI: Tobě nepřijdou, jiným přijdou, tak už to v literatuře bývá. Díky mnohosti způsobů, jakými lidé zpracovávají své okolí, máme tak nacpané knihovny.
    A protože autor osobně by se do takové debaty už z principu nikdy pouštět neměl, stejně nic lepšího nevymyslíme. :-D
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    Wittgenstein: postava se má chovat v souladu s žánrem a situací. Uvěřitelně. Jinak to čtenář nebere. Těžko by někdo věřil v Duně Paulovi, že vládne planetě, kdyby to byl uťápnutý trouba, co za něj všechno rozhodují jeho rádcové. Asi proto ho taky FH nevykreslil. Nebylo by to věrohodné. Resp. proto FH s Dunou uspěl - navrhl věrohodný a fascinující svět ve čtivém provedení. Stejně tak v momentě, kdy Napoleon vezme k uchu mobil, víte, že nečtete historický román, ale alternativní historii či slátaninu. Motivy musí být věrohodné a vysvětlitelné, jinak na to čtenář převážně dlabe. Asi proto je čtenost psychedelických románů napsaných na houbičkách minimální. Že se postava zachovala pod tlakem, z nostalgie, msty atd, to by mělo být popisu zřejmé (tady je), ale i pak by to mělo být nějaké uvěřitelné chování. Což mi věci kolem dopisu vážně nepřijdou.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    ROMI: Počkej a co se dozvěděla, když neumí össeansky?
    ROMI
    ROMI --- ---
    Ale to, ze mu nechtela dat dopis, ani potom, co ho precetla a dovedela se, co se dovedela, jsem take nepochopil :) ale ja nechapu spoustu lidi, takze jsem v pohode :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam