• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: To je přesná trefa; to míchání motivů (obzvlášť protichůdných) je potřeba, a nejen tak nějak z vypočítavosti, aby se člověk zavděčil co nejvíce různým skupinám, ale hlavně proto, že v principu je nejzajímavější vždycky to, co je ambivalentní.

    Jinak ale souhlasím s BORGDOG. Ještě je tu ten aspekt, že "generovat technobláboly" je ve skutečnosti pro autora dost snadné a číst to je pro čtenáře dost nudné. To prostě nemá smysl psát. Škoda času pro autora i pro čtenáře. Tak jako jsem s přibývajícím věkem přestala do knížek kreslit mapičky, tak i tohle už mě dost omrzelo.

    Nicméně - v pátém dílu trochu té "nerdovské" složky přece jen bude, protože bych pokládala za nepoctivé nevysvětlit, jak ten svět funguje. To jsou spíš tedy "teze a konstrukce" než vyloženě "technobláboly", ale jistá míra odtržení od reálného světa se v tom dá pozorovat taky; zkrátka, když mám vysvětlit, jak se to stalo, že nějaká civilizace uctívá Hvězdovládce a fetuje houby, tak to samozřejmě moc nepřipomíná věci, které zažije běžný občan ráno cestou do práce. ;) No tak si třeba přijdeš na svý... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BORGDOG: tohle je těžký: máš fany a máš nerdy. hardcore sci-fi vždycky četli nerdi. jo. je tam vždycky nějaké "handwavium", případně příhodně zkombinované s "unobtainiem"... ale konzistentní příběh nemusí nutně dávat nějaký vědecký smysl, a přesto může být poutavý. pouhý výčet technoblábolů by byl nudný, ale řešit, která civilizace jaký blábol má a jaká ne, protože ti první ji před ní tají.. to už je generický špionážní román, který může citovat třeba skutečné příběhy z našeho světa.

    podstatné ale je, že fanové si opravdu rádi přečtou, co si hlavní hrdin(k)a oblékne, protože nakonec fanové mají rádi cosplay. nerdi na cosplay tolik nedají..

    o nějakou "kvalifikaci" na psaní hard-sci-fi myslím dnes už nejde - protože dnešní věda dospěla ke všemu, jen ne k tomu, že by příval nových astrofyzikálních poznatků šlo nějakou konzistentní teorií jednoznačně beze zbytku vysvětlit. takže z tohohle bych strach neměl :-)

    nakonec je to jenom zábava. někoho vtáhnou akční scény, jiní se identifikují s jednotlivýma postavama... a no a beznadějní nerdi se začnou rejpat v detailech těch fiktivních historií apod. já právě myslím, že na dobrém fantastickém díle si různé typy čtenářů najdou to svoje, zatímco "žánrovka" zasáhne jen lidi s jednou konkrétní "úchylkou". je to vlastně skoro politika :-)

    jak zaujmout jedinou knihou lidi s vážným zájmem o psychotroniku a současně i uspokojit ty, co se vysmívají povrchní esoterice? v podstatě je to dnes tak trochu o "djském umění" spisovatele, který míchá do sebe i protichůdné motivy :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    XCHAOS: Tohle je těžká věc. Ze zkušenosti ti řeknu, že čím déle píšu SF, tím víc se snažím technologickým popisům, natož pak "hard SF" zápletkám, co jsou na technice přímo postavené, vyhýbat. Protože to skončí buď tím, že člověk vleze na pole, ve kterém nemá vzdělání, a ať se snaží studovat podklady sebevíc, stejně nějakou botu udělá, a VŽDYCKY se pak najde někdo, kdo mu s ní praští o čenich. Anebo začne vymýšlet vlastní vědu, své vlastní "technobláboly" a skončí to jako fantasy ve SF obalu, jen místo Avada Kedavra je neurodisruptční rezonátor. Skutečností je, že kvalifikaci psát ryzí SCIENCE fiction typu space opera má jenom hodně málo autorů, jako Alastair Reynolds nebo u nás Julie Nováková. Ostatní v tom více či méně všichni bruslí, NENÍ to "pohodové psaní," a až moc často je to spíš zoufalé doufání, ať neudělám minelu příliš velkou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    mě by zajímala nějaká story z doby setkání prvotních össeanů se Sgeny (nebo s tím jedním, teda, jak se dá předpokládat). je to pro mě docela nevyřešená záhada: znali Pětici předtím a použili ji na svojí ochranu? (to by se dalo vzhledem k téměř symbiotickému fungování předpokládat..). Nebo ta symbióza byla naopak něco, co jim vnutil Akkütlix a čím je ovládl? Lodě se jeví jako něco, co össeané vytvořili, ale současně hrozí, že by mohly úplně prchnout... takže jsou to nezávisle vyvinuté a pouze zkrocené organismy, nebo jsou výtvorem össeanů? jsou Lodě v současné podobě ve skutečnosti výsledkem nějaké faustovské dohody s jedním se Sgenů? poskytli mu svými rituály nějaký druh výhody oproti těm ostatním?


    ...no, zbývají mi ještě dva díly, tak třeba se odpověď dozvím :-) i když se obávám, že cestou mě česká spousta kapitol o tom, kde hrdinové zase budou řešit, co si vzít na sebe
    (paradoxně i muži - toto vidím jako jednu ze slabin jinak zdárně rozvinuté imaginace - jako hardcore scifista jsem nadržený dozvědět se víc o gerdánských plazmových, RA-prostorových i psychotronickcých technologiích a místo toho musím absolvovat návštěvu.. gerdánského krejčovského salónu :-)) možná tenhle styl vyprávění ve skutečnosti uspokojuje nějaký skrytý masochismus
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Já myslela, že přehlásky jsou jenom pozemský přepis. Že by se to lidem vloudilo až takhle do podvědomí?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Však to máme na placce!

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: dvojice očí, dvojice teček nad samohláskou. náhoda? nemyslím si!
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Chtěla jsem říct, že od té doby, co se učím finsky, mi větší množství přehlásek vůbec nepřijde divné. Ale když se nad tím zamyslím, finština vlastně tak trochu klame tělem. Ve skutečnosti mají jenom ä a ö a výsledný dojem se snaží dohnat kvantitou.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BRAMBOREENA: :)) ale gugl translator tvrdi, ze Össe je madarsky a znamena to "shrnutí" :)
    ALRIKA
    ALRIKA --- ---
    BRAMBOREENA: Já si myslím, že úplně stejně to vypadá, když to pak čtenář čte :D Aohr - jo, dobrý, to je tenhle, jedeme dál...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MOUNTBATTEN: A ještě turečtina, tam je dokonce nějaký hotel Össe.
    To je ale na druhou stranu dobře, že to není jeden konkrétní jazyk, ale neurčitá cizokrajná směs.

    FERRYH: A teď přijde ta nejhorší blasfemie: já mám na všechna ta slova makro ve wordu :D Když píšu, píšu jenom Aohr, Elta, Kame, Parl, Maew, Anga, Norh... no a to už si člověk pamatuje jak nic... Konec blasfemie.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ja si dycky myslela, ze össenstina je nejaka estonstina:) Zni to podobne, znaky maji podobny, slova taky podobne divne dlouhy a chvilema podezrele superkratky.... ale kdyz dam nejaky össensky slovicko do translatoru a "rozpoznat jazyk", tak mi to jednou tvrdi, ze jde o adzerbajstinu, jindy cinstina, ondy zas svedstina...:))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: ha! s tema normostranama to me nenapadlo! dobra finta :)))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A teď jsem do pátého dílu "kradla" nějaká össenská slova z jakéhosi návodu na boj s Linuxem na maďarském internetovém fóru počítačových geeků :) Čili až tam bude Lucas oslovovat velekněze "Ctihodný harddisku zformátovaný a monitore", víme proč.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FERRYH: Tchánstvo má doma v knihovně zastrčený suvenýr z Anglie - dlouhý pruh papíru, na kterém je (ve velštině) jméno nejdelší železniční stanice na světě; to slovo má asi čtyřicet centimetrů.
    To pak naskakujou normostrany s tímhle! ;)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: naopak!! ja bejt tebou potesim sve ctenare slovicky a jmeny jako treba ve finstine je slovo:
    Epäjärjestelmällisyydellistyttämättömyydellänsäkäänköhän
    nebo jeste lepe pak kombinovat s svedstinou s norstinou a narvat tam nejake ty preskrtnute ø atd... at ma zas pak radost sazec a tiskar :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ...a přitom religionisti a sektologové si celá léta lámou hlavu, kde Ivo A. Benda toho plavovlasého telepata s flotilou vesmírných lodí za zády vlastně vyhrabal :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Určitě není, Aštar Šeran i Bašár Asad to ode mě obšlehli!

    Aš-šád poprvé vystupoval v povídce, kterou jsem posílala do CKČ v roce 1986 nebo 7.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ale vůbec ne... to nebyla kritika, právě naopak :-) já dokonce studoval různé související zdroje a musím říct, že trocha toho "fantasy putování" by mi vůbec nevadila! Všude může být spousta přehlásek a postavy dokonce ani nemusí všude jezdit taxíkem :-)

    jinak ale nevěřím, že to, že hlavní hrdina se (v podstatě) jmenuje Aštar~Šeran, je náhoda :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: Tak ono něco pochází z i z českých luhů a hájů...

    Hassenörl rozhodně vystupuje v pátém díle, ale je to epizodní postava, jméno má moc krátké.

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    si ctu ta slovicka a rikam si, co za mysl to mohlo vymyslet :D
    üewerögikalüx
    Saxaërüel
    Raökhöeghüxeh
    göaerghüelürr

    :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam