• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: Další mezera ve vzdělání... Má cenu to číst?
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BRAMBOREENA: tohle, tuším
    Souboj mozků --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    http://www.legie.info/kniha/3127-souboj-mozku
    bylo kdysi inzerováno jako psychotronický román...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Není mrtvá! Nakladlo to vajíčka! :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Heleme, psychotronikologie (nebo aspoň -historie) žije, o tom Valdemarovi jsem to nevěděl! (Ostatně, nečítala Saša taky zamlada sci-fi?)
    Tomáš Tožička: Keller psychotronikem - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/23105-keller-psychotronikem
    Dokud se psychotronickými jevy nezačal zabývat profesor sociologie a poslanec Evropského parlamentu Jan Keller, zdálo se, že česká psychotronika je mrtvá. V sedmdesátých a osmdesátých letech měla psychotronika/psychoenergetika své místo mezi vědami. Profesor František Kahuda, fyzik, matematik, teoretik netradičních vzdělávacích metod a ministr školství, byl až do svého skonu v roce 1987 ředitelem Psychoenergetické laboratoře Fakulty chemického inženýrství VŠCHT v Praze.
    Poté vedení laboratoře nakrátko převzal Valdemar Grešík, který si po roce 1990, když byla psychoenergetika novými strukturami jako věda zase zrušena, otevřel v Děčíně krámek s bylinkami. Dotáhl to až na českého velkokrále léčivých čajů. Třeba takový jeho čaj Flegmatik dokáže skutečné divy. Nerozhází vás ani to, když s psychotronikou začne koketovat Jan Keller.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    RIP: *is it .. kdyz uz tady mame to jazykove okenko :-D
    RIP
    RIP --- ---
    KAVEN: No, to, že v beletrii málokdy jde o totéž jako ve vědě samotné, není úplně převratný objev, isn´t it? :-)
    RIP
    RIP --- ---
    SARGO: V poho, já si někdy stahuji i vlastní překlady :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RIP: To samozřejmě vůbec není hezké vůči nakladateli ani autorovi a tak dále ...

    No dobře, přečetl jsem si to :-) Zajímavé, i když tam spíš než o lingvistiku jde o fyzikálně-filosofické úvahy. Osobně mám problémy s tou svobodnou vůlí - závěr je, že svobodná vůle v podstatě neexistuje. Buď budoucnost znám a v tom případě nemám jinou možnost než ji vykonávat; a nebo ji neznám, a pak dělám totéž, jenom o tom nevím. Celé by to vedlo k fatalismu, a potažmo ztrátě jakékoli motivace, a to nemusím. Vykonávání předem daného scénáře za dobrou životní náplň nepovažuju (a vsadím se, že Lucasovi Hildebrandtovi by se to taky nelíbilo :-) )

    Jinak teda doufám že össein je jazykem sice úchylným, ale pořád ještě "lidským". Jednou z krás Mycelia je, že všechny jeho kulisy jsou dostatečně "normální", aby se člověk do příběhu mohl velmi snadno ponořit.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRAMBOREENA: A hlavně - nad krbem je místo jen pro pátý obraz.:-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    RIP: Obávám se, že když elektronická verze není (i když teda hledala jsem jen zběžně) a papírová je rozebraná, tak člověk ani nemusí být chud, aby hrábnul do bahýnka ilegálů :-)) A on ten popis v databázi zněl tak lákavě! :-))
    RIP
    RIP --- ---
    No, když někdo vyloudí dost servilní kvílení a předloží dokument o zařazení na seznam obecních chudých, tak mu samozřejmě můžu český text poslat rovnou, uložto neuložto :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: (Ale v tom případě se těším dvojnásob. :-))
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: On si začal! :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: to RIPa nepotěší, ten to překládal O:-) Ale naštěstí je povaha silná, na protivenství zvyklá :D
    SARGO
    SARGO --- ---
    RIP: Pro slabé povahy i česky na uloz.to O:-)
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA:
    KAVEN:
    Mno, je dostupná takto:
    https://mathisgasser.files.wordpress.com/2014/12/ted-chiang_story-of-your-life_2000.pdf
    (I když bože chraň, abych kazil nakladateli kšefty; je fakt třeba si to koupit, neb to jest pěkné...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Neznám. Novou knížku obvyklu kupuju když mi ji někdo doporučí ... a nebo ji musím dostat třeba k vánocům, jak se stalo s Myceliem. Od tebe to beru jako doporučení, uvidíme jestli na ni někdy narazím.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: :) tak tohle je měkčí verze než matfyzácká - obecná lingvistika na FFUK.
    Teda Chianga znáš? Ve sbírce Příběhy vašeho života je geniální povídka o mimozemských jazycích; ten to má jinak promyšlený! :) (Sbírka rozebraná, ale nevyšla tak dávno, třeba by se to někde vyšťárat dalo.)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to jí držím palce ať to vyjde. Já jsem přes 10 let už neměl s lingvistikou nic společného, ale studoval jsem předtím počítačovou lingvistiku na MFF. Takže moje össeinové přemýšlení je podbarveno i nostalgickými vzpomínkami na studia :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Prostě je to takový myšlenkový pokus :)

    Mimochodem, dcera dneska dělala přijímačky na VŠ, konkrétně na obecnou lingvistiku - a tam přesně tohle bylo jako jedna z otázek: dostali několik slov vymyšleného jazyka a v nich museli najít systém, odvodit si pravidla utváření slov, a přeložit pak do něj nějakou další větu. :) Tak už vím, k čemu ten össein bude, až ho tady pěkně vymyslíme: budou se tím týrat maturanti! :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Jasně, a já bych taky nebyl rád kdyby se kvůli reáliím knížka ještě opozdila. Po pravdě mě ani nenapadlo vrtat do össeinu dokud přede mnou nevyvstalo půlroční čekání na poslední díl ... Takže já za to vlastně ani nemůžu a jen si tak tlumím absťák :-)

    Ad řešení překlepem - no nevím co by na to řekli v OneHotBook. Ale já to vůbec nechápu jako chybu, spíš si říkám "össein je takový a takový ... proč? co se o něm dá říct na základě toho, co víme?"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam