BRAMBOREENA: Tak ať taky něčím přispěju, tohle je z rozhovoru s GRRM ve VanderMeerově knize WonderBook:
Často jsem mluvil o tom, že v jistém smyslu existují dva typy spisovatelů, kterým říkám Architekti a Zahradníci. Architekti všechno předem plánují přesně tak, jak skutečný architekt plánuje stavbu domu. Než se začne stavět, on už ví, kolik tam bude místností a jakou bude každá mít rozlohu a kudy vede potrubí a z čeho bude střecha; všechno má opatřené rozměry, dokonce už rozmístil na stěnách zásuvky. Ví všechno, než se zatluče první hřebík, než se kopne do základů, ba i než někdo plány orazítkuje. Někteří spisovatelé pracují právě tak.
Zahradník prostě jenom vykope díru, zasadí semínko a pak to zalévá vlastní krví a potem a čeká, co vyleze z hlíny. Zcela náhodné to není, protože Zahradník samozřejmě dobře ví, co zasadil; ví, jestli to bude dub, anebo tykev. Pokud ho nějaká následná inspirace naprosto nepřekvapí, má rámcovou představu o tom, co dělá.
Nemyslím si, že by v naší branži bylo moc čistých Architektů nebo čistých Zahradníků. Většina autorů je nějakou kombinací obojího. Ale mívají sklon tíhnout spíš na tu nebo na druhou stranu – a já jsem docela vyšinutý na tu zahradnickou.