• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Dobytí Lleidy / zlatá bula sicilská.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA: ... a po půldni 1149/1212, já dokázala jednu stránku vyškrtat!!! :D
    MYCROFT_SK
    MYCROFT_SK --- ---
    čeština má na to krásny výraz, na to rozmielnenie: jemně mně mni ( aj ked nie som istý, či mně alebo mě )
    srry for off topic
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Nejambicióznější scifi, co má dvě knihy. Amatér. Ambiciózní je, když do pentalogie o Pětici píšete už sedmý díl ...

    FERRYH: Hm, tak to mi nikdo zatím neřekl. Dobře, zkusím to.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dneska jsme ho měli, ten medvědí česnek. Najemno nasekaný (Ferry má pravdu), zlehka zpěněný na ghíčku, po zchladnutí rozmíchaný s tvarohem, nakydaný na steak a ledový salát, čas přípravy patnáct minut celkem, výsledek skvost. Steaky byly koupené na Velikonoce, ale veganské dcery to zasabotovaly; no tak dneska jsme je nepustili do baráku a uspořádali orgie.

    O Coraabu jsem slyšela... no jo no, závidím :)

    No a momentálně máme 1144/1213; když zrovna nedělám steaky, hrnu to tam! Strakapoud je spisovatel, stejně jako strýček datel. Spojí se i s ptakopyskem, v sobotu to vyjde tiskem.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Crosspost: takhle si listuju sobotní MfD, a tam klamavá reklama:

    Jednu z nejambicióznějších českých sci-fi poslední dekády slibuje nakladatelství Argo (…) vyjde v druhé polovině června tohoto roku. Původně se mělo jednat o jedno objemné dílo, avšak po zralé úvaze jsme s nakladatelstvím Argo text rozdělili do dvou samostatných knih.
    Četba za hukotu vesmírných lodí. Česká sci-fi skrývá hudbu v QR kódech - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/kultura/literatura/0-tu-jakub-hussar-sci-fi-coraab-rozhovor.A210409_114330_literatura_ts
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ARGANNAH: nechtel jsem to tu zaplevelovat tou offtopic debatou o m. cesneku... ale ted uz musim... :O)
    !!!veledulezita vec o ktere skoro nikdo nevi!!!:
    m. cesnek musi bejt opravdu dukladne nadrcenej nebo na velice drobno pokrajenej, aby se uvolnily ty spravne ucinne latky, jinak je to jen trosku cesnekove vonava a neprilis cesnekove chutnajici "zelena kytka"... atd atd...
    zkuste si o to9mneco najit... :O))
    ...jo a susenej je fakt uz jen "nejake seno"... :O))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ARGANNAH: Tak pažitka se dá taky sušit, akorát k tomu není důvod, protože roste kdykoli a kdekoli. Ale sušit medvědí česnek jsem nezkoušel (tady bych souhlasil s Gentianou, tyhle věci se prostě jedí syrové), takže je možné, že to suché chutná jinak. V tom by pak mohla být ta pointa.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ARGANNAH: kromě toho, že já to mám naučené přesně naopak, že sušený česnek je hřích proti přirozenosti, tak jsem teda experimentálně zjistila, že všechny tyhle česnekové natě za sušena chutnají stejně. Dočista zbytečně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAVEN / GAARQ/ GENTIANA: Vždyť to proboha chutná úplně jinak - a i se to jinak používá. Pažitka se jí jedině čerstvá a zasyrova, zatímco medvědí česnek lze sušit a používat jako koření do omáček.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    No, a mne oplesnively narcisove cibule jen tak.

    Kdyz se tu resi ty mlsoty, mate nekdo zdroj na verjus?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: hele mně se koji taky nedaří, protože jsem lepml - tam je potřeba hlíat ty vlhkostě a teploty -většinou jsem to přehřála a skončila se sladkou kaší namísto mycélia :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: Měla jsem ty vločky v jogurtovači přes noc, možná to bylo moc dlouho, ale nebyla tu vůle pokus opakovat :) Ale až dopíšu tu věc, o které je tohle auditko, tak začnu experimentovat víc, opatřila jsem za tím účelem tyčový sous-vidovač (celé to zlevnilo, už to není technologie za desetitisíce jako před lety, ale za dva litry), protože to je vlastně ideální inkubátor - vodní lázeň, teplota s přesností na půl stupně. K tomu polystyrenový termobox, vymyšlené to mám, jen se do toho nechci pouštět.

    A s Kojibakers je to tedy nepěkné zjištění :(

    A jinak k těm shii-take - tam jsem neodolala, čili mám nasazenou násadu na pilinách, taktéž umístěnou v termoboxu, topím jí tam topítkem pro hady... a i když jsem to celé sterilizovala v zavařovacím hrnci, stejně to chytlo nějakou cizí plíseň, asi to celý chcípne, pořádné mycelium nikde :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: helejte domluvte se raději s vaškem smolíkem - klidně že vás posílám.
    - Ocet&Miso od Smolíků
    https://www.orleanskyocet.cz/

    On pomáhal Kojibakers rozjet, dal do toho svoje knowhow a posléz byl celkem nepěkně odstaven a teď vlastně jen jedou jeho věci.

    popřípadě s Vláďou z fermentrámu co se mnou píše blog.
    Malý krámek fermentovaných hrůz | Fermentárum
    https://www.fermentarum.cz/


    jinak ty naštípané vločky - evidetnně to chce jinak zajistit teplotu a vlhkost ;-D (nevím jak)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: ja si ho nekdy v tretihorach, kdyz o mem jeste nikdy nikdo neslysel, zavlekla na zahradu. Je cesnekovejsi nez pazitka, ale zadnej zazrak to neni. Proste dobre listi z celedi Alliaceae.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: imho, m. česnek chutná výrazně jinak než pažitka. tahle olfaktorická srovnání jsou obtížná. žena třeba pažitku nesnáší, ale m. česnek miluje. já mám rád oboje.

    např. ALDARION říká, že černé houby jsou výrazné, ale moje chuťové vjemy jsou podstatně chudší.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Trochu mimo, ale když už jsi přišel s tím medvědím česnekem ... Žena ho před pár lety dala na zahrádku, že si ho budem pěstovat. Já na to byl taky zvědavý, když se to všude tak používá. No a nakonec, nevím jestli mi něco uniká, ale podle mě to chutná stejně jako pažitka. To mi nevadí, pažitku mám rád, ale co je na medvědím česneku tak hrozně speciálního? Proč nepoužít stejně chutnající a mnohem dostupnější a lépe rostoucí pažitku?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    GAARQ: Toť otázka, mně prostě chutná skoro v jakýchkoli podobách, ale je to prostě zvláštně chutnající a tuhá houba. Typicky je dávám do miso polévek, nasekané do rolovaných vajíček, rozmixované do mletého masa (originální recept je s mletým kuřecím a dělá z toho tuším kuličky do polévky, já klidně i chivkenburgery), dají se péci samostatně třeba na grilu...
    Člověk si musí zažvýkat, ale jsou dobré. Nasekáním nebo namletím ta tuhost samozřejmě mizí... A jak jsou výrazné, tak je asi lepší servírovat je v japonkých porcích. :) Tedy dát člověku dva tři ogrilované kloboučky a ne hromadu na talíři...
    Sušené to chce aspoň půlhodinu namočit a i pak jsou spíš do polévky nebo k rozekání jako koření...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam