• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: No jasně že to vyjde nastejno, ale to je právě ono - symboly. Těstoviny jako symbol italských salátů, knedlík jako symbol svíčkové se šesti. A pak z toho jsou doporučení o zdravých a nezdravých potravinách, přičemž se tak nějak vypouští že právě hrozně moc záleží na okolnostech. I zdravé ghí se dá použít "nezdravě" - v Čechách se na přepuštěném másle třeba tradičně smažily koblihy.

    Houby, tak schválně ... jsou houby zdravé? Čech si představí hříbek, od toho smaženici, a řekne, že je to nezdravé. Číňan si představí shitake, od toho čínskou minimističku se zeleninou nakrájenou na nudličky, a řekne, že je to zdravé. A össean ... no ... jeho závěr by asi byl "velmi nezdravé, ale nezbytné".
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: ghí má vyšší kouřový bod, čili na rozdíl od másla se nespálí, v tom je ta zdravost. Ghí navíc jedí lidi, co se vyhýbají sacharidům, protože v másle je laktóza (ale to už je podružné). Že mají být těstoviny "zdravější", to mě překvapuje, imho je to nastejno; spíš bych si tipla, že je to charakterem ostatních věcí, které je obvykle doprovázejí na talíři: těstoviny jsou zdravé ve středomořské stravě, kde je k nim půl talíře zeleniny; jenže když se k nim kydne česká hnědá jíšková omáčka, je blbý obojí stejně :D Lze se vyhnout obojímu a jíst zelené fazolky a konjak. No a nebo houby, samozřejmě, houby!!! :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Taky se tomu říkalo "šmalc", což je zjevně přejaté z němčiny. Ehm, a je pravda, že kdyby mi někdo opakovaně říkal "šmalcík", tak bych ho asi něčím praštil. Zdrobněliny jsou pěkná věc, ale všeho s mírou.

    Jinak mě nepřestávají překvapovat paradoxy zdravé výživy. Když děláte něco na másle, tak je to nezdravé, protože správně máte použít lehký rostlinný tuk a nebo ideálně tuk úplně vynechat. Ale když použijete ghí, tak je vše v pořádku. Je to podobná záhada jako těstoviny VS knedlíky. Stejné suroviny, ale první je zdravé, a druhé nezdravé.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GAARQ: prepustene maslo, lidove maslo.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Šok z ghíčka? To má Ricarderon z toho, že jsem tu nesdílela svou velebáseň z loňského dubna, fofrem to napravím! (Ehm... vlastně... tedy, upřímně řečeno jsem ji asi nesdílela proto, že spíš patří do auditka Vogonská poezie, já vím... za běžných okolností mám soudnost a o žádné básničky se nepokouším; no ale ghíčko tam je, a to se počítá!)

    Pantáta Bezoušek
    ten vilný dědoušek
    včera byl přistižený,
    jak s rouškou na oušku
    v huňatým kožoušku
    plíží se od své ženy.

    Pak v liščím doupěti
    chlastal až do pěti
    – už je to doložený;
    u Lišky Bystroušky
    seděl tam bez roušky
    úplně podroušený.

    Mezitím ženuška
    hipsterská Maruška
    bloguje o potravě
    píše o vajíčku
    míchaném na ghíčku
    a vůbec zdravé stravě.

    Však dědek otylý
    radši je opilý
    odmítá žíti zdravě
    Když má jíst vařené
    fazole zelené
    tak mluví o otravě.

    Zatloukal spoustu dní
    že v době pracovní
    v lihu je naložený
    Tvářil se nevinně
    tajně jed v kantýně
    chlebíčky obložený.

    Teď v době covidu
    není po něm vidu
    – a salát nesnědený!
    Pravda se zaryje
    do srdce Marie:
    dědek je zaslepený.

    (Lze to prozpěvovat na melodii cajdáčku o dívce Feleeně z El Pasa, zatímco člověk míchá vajíčka na ghíčku, ale pozor, je to ušní červ.)


    (A pro pořádek obvyklý údaj: 1158/1216... ale ještě to pro dnešek nebalím, snad do půlnoci popolezu dál.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tech Insider - Could Mushroom Packaging Replace Styrofoam? | Facebook
    https://www.facebook.com/techinsider/videos/286052882974874
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GAARQ: nejspíš to bude tím, že slovo g-šek jsem nikdy nepoužil a už vůbec nenapsal.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RICARDERON: proč? je to docela normální lokalizace cizího slova (navíc s pozitivním emotivním nábojem). přepuštěné máslo je holt moc dlouhý , ghí je cizí a nesklonné, ghíčko je fajn :) já si taky radši dám houbový gulášek, než gujáš :)

    (drooling)houbový, růžovkovo-václavkový gulášek(/drooling)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku.
    Kaňte mé, mé slzy.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Lynn Rothschild, vědkyně z Ames Research Center v kalifornském Silicon Valley, se bude věnovat podrobnější analýze metod, které by umožnily vypěstovat struktury pro budoucí obytné moduly z hub. Tato fáze výzkumu využije zkušeností z předešlých experimentů s produkcí mycelia, ale i výrobních a zkušebních metod. Rothschild má společně s mezinárodním týmem testovat na malých prototypech v podmínkách srovnatelných s Měsícem a Marsem různé druhy hub, podmínky růstu a velikost pórů. Výzkum by ale také měl zvážit možnosti uplatnění na Zemi – třeba u biologicky rozložitelných a nízkonákladových struktur.




    Přelomové projekty postoupily do dalšího kola – kosmonautix.cz
    https://kosmonautix.cz/2021/04/prelomove-projekty-postoupily-do-dalsiho-kola/
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    (Pěkné, jenže v reportu před týdnem jich bylo jen 1206...)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Dobytí Lleidy / zlatá bula sicilská.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA: ... a po půldni 1149/1212, já dokázala jednu stránku vyškrtat!!! :D
    MYCROFT_SK
    MYCROFT_SK --- ---
    čeština má na to krásny výraz, na to rozmielnenie: jemně mně mni ( aj ked nie som istý, či mně alebo mě )
    srry for off topic
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Nejambicióznější scifi, co má dvě knihy. Amatér. Ambiciózní je, když do pentalogie o Pětici píšete už sedmý díl ...

    FERRYH: Hm, tak to mi nikdo zatím neřekl. Dobře, zkusím to.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dneska jsme ho měli, ten medvědí česnek. Najemno nasekaný (Ferry má pravdu), zlehka zpěněný na ghíčku, po zchladnutí rozmíchaný s tvarohem, nakydaný na steak a ledový salát, čas přípravy patnáct minut celkem, výsledek skvost. Steaky byly koupené na Velikonoce, ale veganské dcery to zasabotovaly; no tak dneska jsme je nepustili do baráku a uspořádali orgie.

    O Coraabu jsem slyšela... no jo no, závidím :)

    No a momentálně máme 1144/1213; když zrovna nedělám steaky, hrnu to tam! Strakapoud je spisovatel, stejně jako strýček datel. Spojí se i s ptakopyskem, v sobotu to vyjde tiskem.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Crosspost: takhle si listuju sobotní MfD, a tam klamavá reklama:

    Jednu z nejambicióznějších českých sci-fi poslední dekády slibuje nakladatelství Argo (…) vyjde v druhé polovině června tohoto roku. Původně se mělo jednat o jedno objemné dílo, avšak po zralé úvaze jsme s nakladatelstvím Argo text rozdělili do dvou samostatných knih.
    Četba za hukotu vesmírných lodí. Česká sci-fi skrývá hudbu v QR kódech - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/kultura/literatura/0-tu-jakub-hussar-sci-fi-coraab-rozhovor.A210409_114330_literatura_ts
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ARGANNAH: nechtel jsem to tu zaplevelovat tou offtopic debatou o m. cesneku... ale ted uz musim... :O)
    !!!veledulezita vec o ktere skoro nikdo nevi!!!:
    m. cesnek musi bejt opravdu dukladne nadrcenej nebo na velice drobno pokrajenej, aby se uvolnily ty spravne ucinne latky, jinak je to jen trosku cesnekove vonava a neprilis cesnekove chutnajici "zelena kytka"... atd atd...
    zkuste si o to9mneco najit... :O))
    ...jo a susenej je fakt uz jen "nejake seno"... :O))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ARGANNAH: Tak pažitka se dá taky sušit, akorát k tomu není důvod, protože roste kdykoli a kdekoli. Ale sušit medvědí česnek jsem nezkoušel (tady bych souhlasil s Gentianou, tyhle věci se prostě jedí syrové), takže je možné, že to suché chutná jinak. V tom by pak mohla být ta pointa.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ARGANNAH: kromě toho, že já to mám naučené přesně naopak, že sušený česnek je hřích proti přirozenosti, tak jsem teda experimentálně zjistila, že všechny tyhle česnekové natě za sušena chutnají stejně. Dočista zbytečně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAVEN / GAARQ/ GENTIANA: Vždyť to proboha chutná úplně jinak - a i se to jinak používá. Pažitka se jí jedině čerstvá a zasyrova, zatímco medvědí česnek lze sušit a používat jako koření do omáček.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam