• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GAARQ: nejspíš to bude tím, že slovo g-šek jsem nikdy nepoužil a už vůbec nenapsal.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RICARDERON: proč? je to docela normální lokalizace cizího slova (navíc s pozitivním emotivním nábojem). přepuštěné máslo je holt moc dlouhý , ghí je cizí a nesklonné, ghíčko je fajn :) já si taky radši dám houbový gulášek, než gujáš :)

    (drooling)houbový, růžovkovo-václavkový gulášek(/drooling)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku. Na ghíčku.
    Kaňte mé, mé slzy.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Lynn Rothschild, vědkyně z Ames Research Center v kalifornském Silicon Valley, se bude věnovat podrobnější analýze metod, které by umožnily vypěstovat struktury pro budoucí obytné moduly z hub. Tato fáze výzkumu využije zkušeností z předešlých experimentů s produkcí mycelia, ale i výrobních a zkušebních metod. Rothschild má společně s mezinárodním týmem testovat na malých prototypech v podmínkách srovnatelných s Měsícem a Marsem různé druhy hub, podmínky růstu a velikost pórů. Výzkum by ale také měl zvážit možnosti uplatnění na Zemi – třeba u biologicky rozložitelných a nízkonákladových struktur.




    Přelomové projekty postoupily do dalšího kola – kosmonautix.cz
    https://kosmonautix.cz/2021/04/prelomove-projekty-postoupily-do-dalsiho-kola/
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    (Pěkné, jenže v reportu před týdnem jich bylo jen 1206...)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Dobytí Lleidy / zlatá bula sicilská.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA: ... a po půldni 1149/1212, já dokázala jednu stránku vyškrtat!!! :D
    MYCROFT_SK
    MYCROFT_SK --- ---
    čeština má na to krásny výraz, na to rozmielnenie: jemně mně mni ( aj ked nie som istý, či mně alebo mě )
    srry for off topic
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Nejambicióznější scifi, co má dvě knihy. Amatér. Ambiciózní je, když do pentalogie o Pětici píšete už sedmý díl ...

    FERRYH: Hm, tak to mi nikdo zatím neřekl. Dobře, zkusím to.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dneska jsme ho měli, ten medvědí česnek. Najemno nasekaný (Ferry má pravdu), zlehka zpěněný na ghíčku, po zchladnutí rozmíchaný s tvarohem, nakydaný na steak a ledový salát, čas přípravy patnáct minut celkem, výsledek skvost. Steaky byly koupené na Velikonoce, ale veganské dcery to zasabotovaly; no tak dneska jsme je nepustili do baráku a uspořádali orgie.

    O Coraabu jsem slyšela... no jo no, závidím :)

    No a momentálně máme 1144/1213; když zrovna nedělám steaky, hrnu to tam! Strakapoud je spisovatel, stejně jako strýček datel. Spojí se i s ptakopyskem, v sobotu to vyjde tiskem.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Crosspost: takhle si listuju sobotní MfD, a tam klamavá reklama:

    Jednu z nejambicióznějších českých sci-fi poslední dekády slibuje nakladatelství Argo (…) vyjde v druhé polovině června tohoto roku. Původně se mělo jednat o jedno objemné dílo, avšak po zralé úvaze jsme s nakladatelstvím Argo text rozdělili do dvou samostatných knih.
    Četba za hukotu vesmírných lodí. Česká sci-fi skrývá hudbu v QR kódech - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/kultura/literatura/0-tu-jakub-hussar-sci-fi-coraab-rozhovor.A210409_114330_literatura_ts
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ARGANNAH: nechtel jsem to tu zaplevelovat tou offtopic debatou o m. cesneku... ale ted uz musim... :O)
    !!!veledulezita vec o ktere skoro nikdo nevi!!!:
    m. cesnek musi bejt opravdu dukladne nadrcenej nebo na velice drobno pokrajenej, aby se uvolnily ty spravne ucinne latky, jinak je to jen trosku cesnekove vonava a neprilis cesnekove chutnajici "zelena kytka"... atd atd...
    zkuste si o to9mneco najit... :O))
    ...jo a susenej je fakt uz jen "nejake seno"... :O))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ARGANNAH: Tak pažitka se dá taky sušit, akorát k tomu není důvod, protože roste kdykoli a kdekoli. Ale sušit medvědí česnek jsem nezkoušel (tady bych souhlasil s Gentianou, tyhle věci se prostě jedí syrové), takže je možné, že to suché chutná jinak. V tom by pak mohla být ta pointa.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ARGANNAH: kromě toho, že já to mám naučené přesně naopak, že sušený česnek je hřích proti přirozenosti, tak jsem teda experimentálně zjistila, že všechny tyhle česnekové natě za sušena chutnají stejně. Dočista zbytečně.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAVEN / GAARQ/ GENTIANA: Vždyť to proboha chutná úplně jinak - a i se to jinak používá. Pažitka se jí jedině čerstvá a zasyrova, zatímco medvědí česnek lze sušit a používat jako koření do omáček.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    No, a mne oplesnively narcisove cibule jen tak.

    Kdyz se tu resi ty mlsoty, mate nekdo zdroj na verjus?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: hele mně se koji taky nedaří, protože jsem lepml - tam je potřeba hlíat ty vlhkostě a teploty -většinou jsem to přehřála a skončila se sladkou kaší namísto mycélia :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: Měla jsem ty vločky v jogurtovači přes noc, možná to bylo moc dlouho, ale nebyla tu vůle pokus opakovat :) Ale až dopíšu tu věc, o které je tohle auditko, tak začnu experimentovat víc, opatřila jsem za tím účelem tyčový sous-vidovač (celé to zlevnilo, už to není technologie za desetitisíce jako před lety, ale za dva litry), protože to je vlastně ideální inkubátor - vodní lázeň, teplota s přesností na půl stupně. K tomu polystyrenový termobox, vymyšlené to mám, jen se do toho nechci pouštět.

    A s Kojibakers je to tedy nepěkné zjištění :(

    A jinak k těm shii-take - tam jsem neodolala, čili mám nasazenou násadu na pilinách, taktéž umístěnou v termoboxu, topím jí tam topítkem pro hady... a i když jsem to celé sterilizovala v zavařovacím hrnci, stejně to chytlo nějakou cizí plíseň, asi to celý chcípne, pořádné mycelium nikde :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: helejte domluvte se raději s vaškem smolíkem - klidně že vás posílám.
    - Ocet&Miso od Smolíků
    https://www.orleanskyocet.cz/

    On pomáhal Kojibakers rozjet, dal do toho svoje knowhow a posléz byl celkem nepěkně odstaven a teď vlastně jen jedou jeho věci.

    popřípadě s Vláďou z fermentrámu co se mnou píše blog.
    Malý krámek fermentovaných hrůz | Fermentárum
    https://www.fermentarum.cz/


    jinak ty naštípané vločky - evidetnně to chce jinak zajistit teplotu a vlhkost ;-D (nevím jak)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam