KAVEN:
No hele já nevím, ale když jsi gerdánský hvězdoplavec a vymýslíš Řadu čtyř a použiješ Řadu čtyř, tak si podle mě pořád ještě Gerdánec. Össean jsi až když se přestěhuješ na Össe... a to podle mě v důsledku toho, že ti doma ten výzkum zakázali (což je tak nějak i naznačeno). Protože, samozřejmě, i když díky tomu výzkumu se z hlubokého R-A vynoříš naživu a bez zčernalého očního bělma, tak se dějou divné věci... např. na planetu zavlečeš Hokrina, že. Pokud bys to správně četl, tak víš, že Hokrin jen gerdánské lidové označení toho stejného Akkütlixe, zatímco fomalhiwskej Sgen jen "ten druhej Sgen". Ono se to komplikuje, protože i ten má kromě označení v lodním Össeinu (=jazyce Sgenů a Lodí) ještě asi fomalhiwské zkrácené jméno, či co, každopádně "ten druhej" je ten, kterej má nějaký zatím blíže nespecifikovaný techtle-mechtle s Aššádem (ale pokud teď už známe jeho techtle-mechtle s Aorlemerglem, tak nic dobrého skutečně očekávat nelze, tahle linie vyprávění je čirý Lovecraft). Já to osobně vidím tak, že Össeané vytvoření či přijetím své víry a rozšířením Řady čtyř na Pětici nějakým způsobem zachránili Gerdu před Akkütlixem, ať už vědomě nebo omylem - zkrátka ho z Gerdy odlákali a ve výsledku to nějak dospělo ke stávajícímu patovému stavu, hře o Klíč, apod. - zkrátka, věci téměř určitě nejsou tím, čím se zdají být, Össe dokáže krotit slabší bytosti typu Sgenů ke svém prospěchu - tzn. Lodě - ale skutečně silní Sgenové jsou kulantně řečeno trochu problém, a nějakou roli v tom hraje Wetreigaes, které spíše, než "příletem mimozemšťanů" je nějakým polo-přírodním jevem, něco jako antropogení psychotronické oteplování R-A prostoru :-) které nějakým způsobem mění rovnováhu sil mezi Sgeny a lidmi - ale zatím nevíme jakým, a jakou přesně roli v tom hráli Vítači - kromě dost zjevného nepochopení problematiky.