E2E4: My podobně jako sekta Vítačů naivně přivoláváme 7. a 8. díl a přitom netušíme, že ve skutečnosti se na nás řítí něco úplně příšerného! :-) každopádně jsem si nemohl odpustit rýpnutí, že každý vynález, který aspoň trochu stojí za řeč, pochází z Gerdy. Tam museli určitě mít úžasnou steampunkovou minulost, při které kdysi kolonizovali celou planetu ve vzducholodích a pokryli ji visutými mosty a eifelovými věžemi. Později taky přišli na to, jak proniknout do R-A prostoru a tak dál... a i když narazili na síly, které neměly pod kontrolou, stejně se aspoň pokusili.
A moje interpretace je, že Össeánce v lastně taky vymysleli Gerdánci... jsou produktem jejich krevní skupiny C a gerdánské biotechnologie. To, že je to experiment, který se vlastně stejně jako mnoho jiných vymkl kontrole, nic nemění na tom, že Össeánci sami jsou produktem gerdánského technického umu a Lucas nakonec taky není ani tak Pozemšťan, jako prostě Gerdánec... i když třeba se to tak v příběhu nejeví jako hlavní linie a Gerda a její GASA působí jako parta loserů. Podle mě jsou ale Gerdánci užasní a jsou hlavními zneuznanými hrdiny celé ságy.