• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    O životě a sportu s málým množstvím sacharidů ve stravě.

    Spočítejte si, kolik jíst makronutrientů http://keto-calculator.ankerl.com/
    IF calculator (thx to MAGUMI) http://www.1percentedge.com/ifcalc/

    Úvod do Low Carb česky

    Vše co potřebujete vědět o ketóze http://www.reddit.com/r/keto/wiki/faq

    Sesterský klub: [ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]



    rozbalit záhlaví
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    PUSCHPULL: mám to velice podobně, kávu taky piju, uzeniny semtam, z ořechů nejvíc vlašské... taky sem zapomněl na kysané zelí a někdy dělám domácí kysané "pickles". Pohanka je super věc, ale taky to s ní nepřeháním, podobně jako s bramborama a rýží. Mléčné výrobky mi nikdy v zásadě nevadily, hlavně co se týče těžkých jogurtů, kefiru, podmáslí.

    Pivo je dost individuální záležitost. Jsem vpravdě závislák. Plus semtam koštuju whisku, slivovici. Na to mi nikdo nesmí sáhnout :)

    No, do 63 mi zbývá ještě hodně času, pak budu mluvit asi jinak.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    DJFRACTAL: to co píšeš se shoduje s tím, jaké poznatky jsem získal a co vyhovuje individuálně mě:

    Co nejvíce čerstvé zeleniny
    Maso, ryby, krevety ... (ale potřeba masa není tak velká)
    Uzeniny - snažím se kupovat kvalitní a vím, tohle je tak trochu můj hřích. Prostě to s uzeninami nepřehánět.
    Ořechy - mohu jakékoliv, nejvíce jím kešu, pekanové, makadamové, vlašské, lískové a také dýňová semínka.
    Pití - hlavně voda z vodovodu (u nás máme výtečnou vodu, málokde jsem narazil na lepší, upřímě nenarazil)
    Káva (neodpustím si každý den dvojité espresso z kvalitní arabiky)
    Nealko pivo - začíná mi chutnat víc než alko.
    Občas sýr.

    Pečivo co nejméně, nejlépe vůbec.
    Žádné knedlíky, těstoviny, hranolky a podobné potrviny.
    To raději pohanku, rýži či vařené brambory (ale jen trochu).
    Co nejméně sacharidů, cukrů i mléčných výrobků.

    Pokud tohle (cca Whole30) dodržuji, tak se cítím skvěle a při doladění na co nevíce LowCarb jde hubnutí samo.

    K tomu dostatek pohybu, ideálně pravidelně cvičit.
    Některé věci mi jdou v 63 letech už hůře.
    :-)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Moje strava vypadala následovně, blízko low carb, bude jednodušší to popsat tím co jsem nejedl, tedy že jsem jedl všecko krom průmyslově zpracovaných potravin, sladkostí, chipsů, těstovin, pečiva. Brambory a rýže jsem se dotknul jen někdy a velice málo. Největší část stravy byly protein v různých formách, maso, tradiční jogurty, kefír/podmáslí, sýry, vejce, hafo zeleniny, zejména ta tvdrá jako květák/řepa, tvaroh/cottage, ořechy, ze solených věcí příležitostně pistácie, sladké jedině sem tam ovoce. Z většiny domácí vaření. Jediný "hřích" bylo pivo. To si prostě semtam dopřeju.

    Důvod tohoto jídelníčku je, že jsem se cítil skvěle, dobře spal a taky jsem hubnul a neztrácel svalovou hmotu.

    Asi týden zpátky jsem to porušil, trochu z nutnosti, měl jsem těstoviny, nějakou tu zmrzlinu, chipsy a chleba. Takhle to šlo pár dní. Úplně mě to rozbilo. Žaludek na vodě, špatně spím, únava.

    Já jen tak. Nevím jestli je to šoková odezva na příliv sacharidů a možná by se to časem stabilizovalo. Každopádně hned jak to bude možné, vracím se ke svému zaběhnutému jídelníčku.
    RIVA
    RIVA --- ---
    Jo, ta strava podle krevních skupin byla "fad" někdy kolem roku 2000, jestli si dobře pamatuju. Měli jsme o tom v práci knížku.
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Zobeme. Magnézium bisglycinát a draslík (citrát) / stolní sůl když držíme půst.

    Magnézium je kvůli chuti lepší dát do kapslí, ale ostatní je lepší rozpustit ve vodě. Kupuju (skoro) všechny doplňky stravy purifikované v prášku po pytlích a když je potřeba tak je do těch kapslí naplním. Mám na to takové vychytané udělátko. Člověk se tím vyhne konzervantům a dalším potvorám a často tím i ušetřím.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ZAQQUM: je jsem to napsal. Občas někdo dává do souvilosti optimální stravu a krevní skupiny. Tak jsem tomu chtěl předejít.
    Osobně tomu váhu moc nedávám.
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    a co ty...elektrolyty...zobete, sypete nebo kapete?
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    PUSCHPULL: Jak to myslíš s tou krví? Protože já jsem taky 0Rh+ :) Určitě jsem v minulosti narazila na nějaká tvrzení, že ta a ta krev má jíst to a to, ale byly to takový skoro až povídačky, říkají tomu dieta podle krevních skupin, ale pokud se nemýlím, nestojí za tím žádný výzkum. Ale je dost možné, že se mýlím ;)
    RIVA
    RIVA --- ---
    PUSCHPULL: Já jsem se teď rozhodl ořechy naprosto vypustit. Můj pochroumaný žlučník je prostě nedává. Zato navyšuju listovou zeleninu a květák/brokolici. Včera jsem sežvýkal celý pytlík rukoly, jen tak jako zákusek po domácí tlačence :D
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Bohužel nemáme, i když bysme třeba chtěli. V Británii preventivní prohlídky neexistujou. Kdybych o to požádal NHS doktora, tak mě v lepším případě pošle k privátnímu, kde si zaplatím 200-300 liber a v tom horším mě sprdne za to že mrhám jeho drahoceným časem, který by mohl strávit předepisováním paracetamolu a statinů.

    Nicméně se stačí podívat do zrcadla a člověk vidí že to funguje. A pocitově samozřejmě, ubylo všemožných bolístek. Pochroumané rameno mě po posilovně už neničí a opakované záněty dutin už taky přestaly. Dokonce bych řekl že i senná rýma je letos brnkačka.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ZAQQUM: Whole30
    Každý jsme jiný, o tom žádná!
    Ale mě bylo vždy nejlépe, když jsem jedl zeleninu, maso, ořechy
    a naprosto vynechal alkohol, cukr, mouku, pečivo, sladkosti, mléčné výrobky ... (jsem 0 R-hplus)
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    Takovej postřeh z mýho soudku. Minulý týden jsem zcela vědomně povolila jeden den uzdu a trochu jsem sladila. Zajímalo mě, jak moje tělo zareaguje. Zústala jsem sice v deficitu, ale rozhodně jsem si rozhodila ketozu. No a musim říct, že mě ráno před a při vyprazdňování dost bolelo břicho O_o což je pro mě nezvyk, ve smyslu, že netrpím na bolesti, při pohybu střev. Ať už jsem v minulosti jedla, jak jsem jedla. V závěru jsem (ať už to způsobil cukr nebo ne) to docela vítala, protože to mělo ten správnej efekt. Cukr? Ne, děkuji. Raději tuk. :-D

    No a po dalších asi 5 dnech, jsem tenhle víkend zkusila to druhý, co jsem myslela, že mi fakt začalo dělat blbě a to je lepek. Fakt jen trochu, protože se domnívám, že mi to způsobovalo zácpu. No a ta se tedy nedostavila, ale ta plynatost! o_O Takže dobrý, prdim na to. Fakt je mi dobře na tucích a zelenině.

    Furt je to pro mě takovej mindfuck! Ale dělá mi to fakt dobře a váha jde pomalu a plíživě dolů. Po těch 3 dětech jsem si říkala, že shodit 15 kilo bude boj. Tak 7 je dole. A to jsem přestala běhat, páč mě bolelo koleno..a stejně to pomalu ale jistě to jde dolu.

    JAKJETOHLEKURVAKSAKRUMOŽNÝ!!! :-D
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    RIVA: Máte ke srovnání nějaké data ve smyslu hodnot krve před a po změne stravování ?

    Shodou okolností jsem byla minulý rok na krvi, neb jsem nebyla na preventivní kontrole ani nepamatuju a doktorka chtěla vidět krev. A já se nemůžu dočkat, až budu mít srovnání po roce. Ale fakt je ten, že mám v hlavě takovýho bubáka, kterej mi šeptá "Jen jestli to paninko vydržíš?!" :-D
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    JUANITA: asi jsem zapoměl napsat, že k této kombinaci jím hodně zeleniny. Počítám tak 60-70 (někdy i 80)% jídla u mě tvoří zelenina. Ovoce moc rád nemám, přijde mi až příliž sladké.
    RIVA
    RIVA --- ---
    Dr. Gary Fettke - 'Is it Safe to Eat Real Food? The Land, The People, The Police'
    https://m.youtube.com/watch?v=y2286d_t0LE
    RIVA
    RIVA --- ---
    JUANITA: Moje zena a ja denne konzumujeme pomerne vysoke mnozstvi zivocisnych tuku (maslo, sadlo a hovezi tuk) + samozrejme bilkoviny (vejce, hovezi, veprove, jehneci, tucne ryby a obcas kure) a nepribereme ani gram. Oba dva jsme po ctyricitce nejhubennejsi co jsme byli od stredni skoly.

    Jedina prekazka kterou bych videl s konzumaci tuku, muze byt zlucnik porouchany lety konzumaci cukru a chlastu, ci nedostatecna koncentrace zaludecni kyseliny. Mytus o cholesterolu nas nechava chladnyma.

    Rekl bych ze je pri ketu strasne dulezite taky drzet prerusovane pusty. Pro zenskou minimum 14 hodin denne a pro chlapa 16. Znamena to nizky cukr / inzulin a celkovy odpocinek pro telo. A davat si pusty vseobecne. My drzime kazde pondeli vecer az streda dopoledne vodni pust. Zvykalo se na to obtizne, ale ted nam to uz skoro nepripadne jako prekazka. Ja chodim behem pustu i cvicit.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PUSCHPULL: trochu mi to pripomina moje zacatky keto pred 10 lety - mozna bych ty slaniny (i orechy) trochu revidoval, samo pokud ti to kaloricky vychazi, nic proti.

    ale opravdu snadno s touhle paletou potravin zacnou lidi pribirat.

    (otazka saturovanyho tuku je na delsi debatu; je to urcite rozbuska.. ja verim, ze v zavislosti na individualni genetice nemusi byt tahle komba maslo+slanina+vajicka / cerveny maso prilis dobra voba.)
    RIVA
    RIVA --- ---
    PUSCHPULL: Řekl bych že tak nějak to zhruba funguje, ale každý tam má vlastní malé variace, na které si musí sám přijít.

    Například ořechy já skoro nemůžu, ale domácí jogurt (sorry že to tu zase předhazuju! 😆) mě a manželce hrozně vyhovuje. Než jsme ho ale začali vyrábět sami, tak mi kupovanej dělal zle.

    Ta snídaňka co popisuješ je víceméně ekvivalent našeho víkendového brunche, mínus papriky, cibule a rajčata. Místo těch prostě jíme salát. Včera jsme k snídaňo-obědu měli grilované parky z 97% masa, nadýchanou omeletku a pálivý salát z vlastní zahrádky. Na to každej hrnek hedvábného jogurtu oslazeného glycinem jako dezert a kávičku či v mém (nudném) případě heřmánkový čaj a byla to pohodička... (~1240kalorií).
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Když se jí zelenina/maso/ořechy/vajíčka plus koření, tak je vše snad ok!?
    Nejhorší je (samozřejmě podle mě a mých zkušeností) živit se pečivem, cukrem, jogurtama, alkoholem.
    Každý má metabolismus trochu jiný...
    mě bylo vždy fajn když jsem dal k snídani mix zeleniny (papriky, cibule, okurky, rajčata + olivový olej, pepř a chilli) a k tomu vajíčka na cibulce a slaninu ...
    A k tomu dvě dvojita espressa :-)

    Jak se toho nasral nějaký sladký zákusek, nebo chleba tak šlo hezké stravování do háje!

    https://photos.app.goo.gl/p1cRoNuLWG5GAnQe6
    RIVA
    RIVA --- ---
    KETHAMINA: Driv jsem trpel na paleni zahy a myslel jsem si ze je to "prekyselenim zaludku." Vim ze to bude znit kontraintuitivne (i me chvili trvalo to "spolknout"), ale u vetsiny lidi na "standardni diete" je ten problem opacny. Nas zaludek ma mit te kyseliny fakt hodne. Ale dlouhodobou kombinaci konzumace antibiotik, prasku proti bolesti, steroidnich / kortikoidnich leciv a cukru, ji mame vetsinou velice slabou. A prilis naredena kyselina zpusobuje uvolneni jicnu, ktery pak dovoli jeji uniky nahoru az do krku ci dokonce az do dutin. Tim se tam take zavlecou bakterie, ktere by v normalni hladine zaludecni kyseliny vychcipaly. Takze paradoxne, pokud ma clovek problemy s palenim zahy a refluxem (ci vleklyma zanetama dutin), chce to s behem jidla polykat neco jako Betaine HCL, ktery vytvori dostatecne mnoztvi kyseliny, aby se jidlo dostatecne natravilo a jicen zustal zavreny. True story, mam to vyzkousene.

    Jinak rekl bych ze prekyseleni organismu je klasicky vegan argument, ale dovolil bych si trdit ze pokud jis jen maso a tuk ve spravnych pomerech, tak se ti to proste nestane. Naopak je telo rovnovaze, protoze zpracovava pouze to na co jsme byli pred rozvojem farmarstvi biologicky prizpusobeni. Pokud masozravce pali zaha, tak je to proto ze se nechal zvyklat na zmrzlinu, narozeninovy dort, nebo pet piv.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    RIVA: jasně, tak kalorický tabulky znám, po porodu jsem se tím docela zabejvala i kvůli kojení. ale dítěti je 5 a trochu se zas začínám blížít předporodní váze. Mě jen co si pamatuju z pohledu kyselých a zásadotvroných potravin to přijde trochu kontra, ale asi jde o nějakej balanc https://www.prozdraviaradost.cz/zasadotvornost-a-kyselotvornost že zrovna to maso je celkem kysolotvorné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam