ECLECTICA: Ale no tak prosim, doufam ze tohle nebylo mysleno vazne ale v zapalu debaty jako vedlejsi produkt, protoze po precteni teto vety mi preskocili rozvody v mozku o zub.
Kradez neni spolocensky akceptovatelna, nikdy nebyla.
Volba v jezeni nebo nejezeni masa je osobni rozhodnuti ktere narozdil od kradeze nikoho neposkodi.
Stejne jako ma kazdy pravo na viru, tak jeho pravo na viru konci tam kde zacina moje.
V pripade kradeze doslo k poruseni tohoto pravidla a bylo neco naruseno.
Nejis maso ? V poradku ... neobjednavej si jej.
Hnusi se ti od pohledu a z podstaty ? V poradku, bohuzel odmitam kvuli jednomu cloveku odreknout spolecenskou udalost a jist do vegansky restaurace jist cizrnu a odstrihnu problematicky clanek pro danou situaci ... nebo budu samaritan a vsichni pujdem jist cocku to je jedno. Tohle neni o co tu bezi.
Kradez je ale zasahem do soukromi. Veganstvi, vegetarianstvi , byt hodnym krestanem atd atd jsou svobodna osobni rozhodnuti. Na kradez musi byt dva , zlodej a okradeny. At uz je to osoba , instituce nebo narod... nepodstatne.
Na rozhodnuti byt odedneska veganemm, protoze se mi nelibi jak a co se dnes pro to dela aby se to maso dostalo ke me na stul, delas osobni vnitrni rozhodnuti co ovlyvni single entitu. Kdyz se tak rozhodnes s manzelem a pritelem ok , mate na to pochopitelne pravo. Ale kdyz to nekdo nekomu tlaci do chrtanu nastava opet omezeni osoby nekdoho dalsiho.
Takze abych objasnil o cem tady blekotam. S Pupkem nesouhlasim, nemusim, nicmene bych si nedovolil o nem tvrdit ze je vul nebo zlodej, protoze jej neznam a ma pravo na vlastni nazor do vteriny nez mi zacne jeho vegetarianstvi / veganstvi rvat do drzky. Proto rikam, ze jsem podanim jeho nazoru znechucen ale na samotnem nazoru neni nic spatne, proste mi nesedi forma, jako jemu maso...