• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    ECLECTICA: Ale no tak prosim, doufam ze tohle nebylo mysleno vazne ale v zapalu debaty jako vedlejsi produkt, protoze po precteni teto vety mi preskocili rozvody v mozku o zub.

    Kradez neni spolocensky akceptovatelna, nikdy nebyla.
    Volba v jezeni nebo nejezeni masa je osobni rozhodnuti ktere narozdil od kradeze nikoho neposkodi.
    Stejne jako ma kazdy pravo na viru, tak jeho pravo na viru konci tam kde zacina moje.
    V pripade kradeze doslo k poruseni tohoto pravidla a bylo neco naruseno.

    Nejis maso ? V poradku ... neobjednavej si jej.
    Hnusi se ti od pohledu a z podstaty ? V poradku, bohuzel odmitam kvuli jednomu cloveku odreknout spolecenskou udalost a jist do vegansky restaurace jist cizrnu a odstrihnu problematicky clanek pro danou situaci ... nebo budu samaritan a vsichni pujdem jist cocku to je jedno. Tohle neni o co tu bezi.

    Kradez je ale zasahem do soukromi. Veganstvi, vegetarianstvi , byt hodnym krestanem atd atd jsou svobodna osobni rozhodnuti. Na kradez musi byt dva , zlodej a okradeny. At uz je to osoba , instituce nebo narod... nepodstatne.

    Na rozhodnuti byt odedneska veganemm, protoze se mi nelibi jak a co se dnes pro to dela aby se to maso dostalo ke me na stul, delas osobni vnitrni rozhodnuti co ovlyvni single entitu. Kdyz se tak rozhodnes s manzelem a pritelem ok , mate na to pochopitelne pravo. Ale kdyz to nekdo nekomu tlaci do chrtanu nastava opet omezeni osoby nekdoho dalsiho.

    Takze abych objasnil o cem tady blekotam. S Pupkem nesouhlasim, nemusim, nicmene bych si nedovolil o nem tvrdit ze je vul nebo zlodej, protoze jej neznam a ma pravo na vlastni nazor do vteriny nez mi zacne jeho vegetarianstvi / veganstvi rvat do drzky. Proto rikam, ze jsem podanim jeho nazoru znechucen ale na samotnem nazoru neni nic spatne, proste mi nesedi forma, jako jemu maso...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Ty už se o náhradu masa pokoušíš a jsi přesvědčen, že to děláš dobře, proto tě to nezajímá, nicméně latentní vegetariány a vegany a i některé masožravce to evidentně zajímá, tak kuš ;)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SKRU: Neni. ta generalizace prave obsahuje vyjimky. co na tom nechapes?
    SKRU
    SKRU --- ---
    BARRACUS: tak to si ale vyber. budto se teda jedna o generalizaci, ktere jsi si vedom a ktera je z podstaty mylna, anebo teda je vetsina nemasozroutu takova a jsou vyjimky. vyjimky z generalizace je komunikacni nesmysl:)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    OTZ: Bohuzel vetsina techto snah o narovnani vede k tomu,ze se to ohne na dalsi dve strany. Ona ta rovnost se ma tykat prava. Jenze bohuzel tomu tak neni. Ruzne zajmove skupiny se citi rovnejsi, jestli se chapeme. Myslim,ze je to evidentni na pozitivni diskriminaci.
    A jak jsem psal, zvirata nedokazou pochopit koncept prava, proto nemohou mit prava. tezko rikat,ze jsme stejni jako zvirata, pokud ona nenabyla rozumu,ze?

    zeme tretiho sveta doplaci zejmena na cla a kvoty na zemedelske plodiny,kdyz jsme teda u toho ;) o velkochovech netreba pochybovat. to je peklo. nicmene maso si lze sehnat i jine.

    Nehlede na to,ze etika neni nic exaktniho. kazdy z nas muze za moralni a eticke povazovat neco jineho. nelze objektivne urcit, kdo ma pravdu.

    SKRU: Ja jsem taky daval disclaymer, kde pisu,ze si uvedomuji existenci vyjimek a ze co jsem napsal je generalizujici.

    ECLECTICA: A co ty? Nebo mas snad dojem,ze zadne zvire nebylo zabito ani omezeno kvuli tomu, aby se mohlo na poli pestovat?
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: neni, to je jen zavadejici podruzne tema, ktere treba me osobne vubec nezajima:)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA: ad. musel bys sníst větší objem potravin a taktéž kombinovat. Každá potravina má totiž unikátní složení.

    O tom se přeci bavíme - to je ta otázka od začátku - tak se celý klub jmenuje...
    Ukázalo se, že argumentů proč jíst/nejíst maso má každý v záloze bambilion, ale jen málokdo odpověděl na ty otázky položené už v názvu klubu - EXISTUJE NÁHRAŽKA MASA (a jaká)?
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Protože jsem měl co na práci, prohlédl jsem si uplynulou diskusi až nyní. Pobavil jsem se a dospěl jsem k názoru že nemá význam pokračovat v debatě s místním osazenstvem, stejně jako nemá význam diskutovat s jehovisty. Možná že by na sobě měli zapracovat a pokročit ve vývoji z "nižší formy která ještě potřebuje konzumovat stravu" - PUPEK to tu zmínil, děkuji za referenci, vůbec jsem netušil že existuje něco jako "bretharián". Tedy, pokročte ve vývoji kupředu, konzumujte pouze sluneční svit, a během pár týdnů bude svět mnohem hezčím místem. :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Ano, ale pořád tu nezaznělo jakých a jaké množství, což je podstata debaty.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KACHNIK: Já to vidím stejně jak s autama na elektriku nebo solární energií v ČR. Dlouho by se to rozjíždělo a diskutovalo. Konkrétně já jsem všežravec (nejím jen luštěniny a mák) a předpokládám, že by záleželo na 1.) nezávadnosti složení 2.) chuti 3.) výživové hodnotě takového burgru 4.) producenta výrobku (pokud by to k nám dováželi např. Poláci, tak bych to už z principu nežrala)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: co myslíš, máš morálně navrch ve srovnání s kanibaly?
    ICEMAN8241: kdybys chtěl do sebe dostat týž poměr a množství nutrientů, jak je ve kterékoli potravině, musel bys sníst větší objem potravin a taktéž kombinovat. Každá potravina má totiž unikátní složení. Ale to tu už zaznělo několikrát.


    D1RABBIT: 1. ne všechna vejce, co se konzumují, jsou oplodněná. 2. vajíčko jaksi stále není myslící/cítíci tvor.


    KONDIK: když řeknu, že nekradu, protože nechci nikoho připravovat o to, co mu náležitě patří a považuju to tak za spávné, je to povyšování?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: nutno připomenout, že nejagresivnější výpady se tu objevily právě od Tebe.

    Jak dokážeš v jednom odstavci napsat zároveň tohle: "kdyby se to vzalo fakticky a s nadhledem (a nejlip s nezucastnenym moderatorem:), k nejakymu vysledku by se dojit dalo. " a zároveň dodat: "clovek veg*ansky aby se pak bal, ze nebyt zvirat, snedli by snad karnisti i jeho"

    Nezlob se na mě, ale urážet protivníka a divit se, že na to reaguje zpět... (příspěvky cca týden zpět) Cos čekal???
    Nechci tě tu vychovávat, ale zkultivovat debatu a nepřát ostatním "bolestivou smrt rakovinou" by tomu audítku hodně moc prospělo - nemyslíš? :c)
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    Po precteni komentare od Pupka, kde nam defakto neuveritelne povysenecky dava sezrat, ze si mavame jeste z dubu na dub a jsme proti nim vlastne chybejici clanek mezi opici a clovekem se opet prestavam divit.

    Neni ale zrovna tohle opakujici se pohled Krizaku v krizovych vypravach ? Ukazeme tem pisecnym opicim ze jsme lepsi ? Aneb historie se opet opakuje. Podobni "quisatz hadarachove" si opekli Galilea.

    Mozna to poukazuje na vyvoj v jednom smeru, ale v absolutnim zakrneni ve smeru jinem.

    Standartne je potreba hodne externich popudu aby mi neco pokazilo rano, ale tohle dneska vyhrava "retard cake" ... absolutne kucharsky gurmansky vrcholek s vychutnavanim si ranni pracovni atmosfery. A to je na me potreba vic nez jecici replikant v metru v mem poslechovem radiusu.

    Gratuluji, tleskam.
    SKRU
    SKRU --- ---
    BARRACUS: tak ono je dost chyba predpokladat, ze nemasozrouti sou naky afektovany hipici, ja treba hulim, chlastam, kleju a kdyz se mi nechce a cejtim se unavenej, tak proste babu v mhd sednout nepustim.
    nicmene mi prijde spis zabavnejsi aspekt techto debat to, jak se driv nebo pozdejc vynori "argument", ze nekdo nekoho k necemu nuti nebo neco stavi na odiv a taky odpoved na otazku "nevadej ti zvireci koncentraky?" "maso mi proste chutna"
    OTZ
    OTZ --- ---
    ..a neda se rict, ze by jakasi forma one opici debaty neprobihala i tady, i jinde:)
    OTZ
    OTZ --- ---
    BARRACUS: no ono dokud se nedostane na tohle tema, tak jsou lidi celkem kamosi (podobne, jako u otazek preferenci politickych smeru (a ne, ze by tohle nebyla taky politika, viz 2. odstavec) ci fotbalovych klubu:). kdyby se to vzalo fakticky a s nadhledem (a nejlip s nezucastnenym moderatorem:), k nejakymu vysledku by se dojit dalo. jenze jak se do toho zacnou motat emoce (a uprimne, nemotat je do toho dost dobre nejde, kor ze strany tech, jez berou zvirata jako pratele nebo prinejmensim sobe rovne entity - clovek veg*ansky aby se pak bal, ze nebyt zvirat, snedli by snad karnisti i jeho:) a spor se preleva do osobni roviny, zacne z toho byt akorat fraska a zmatek.

    ony jsou tady zhruba tri roviny - zdravotni, eticka ve vztahu k tem usurpovanym zviratum a eticka ve vztahu k cely spolecnosti, tim myslim zdroje planety a jejich hospodarny vyuziti a distribuce tak, aby meli vsichni dost (coz se ted opravdu nedeje, nase pohodli tezce plati zeme tretiho sveta). no a ja mam nekdy dojem, ze karnisti naprosto popiraji ty dve eticky (a to me proste irituje) a tu zdravotni prevraceji.

    nicmene vzhledem k historii a vyvoji v otazce rasismu a sexismu (tedy nadrazenosti rasove a pohlavni) verim tomu, ze casem bude nasnade prekonat i nadrazenost druhovou, kterymzto smerem uz se kroky dejou, viz http://animalrights.webz.cz/opici_debata.htm . takze za me se nebojim, ze by k tomu smiru casem nedoslo, otazkou je, jestli tomu bude muset predchazet nejaka nasilna konfrontace, nebo se lidstvo uvedomi samo.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    VLASOCKA: Proto taky paleo klade důraz na kvalitu surovin. Vtip je v tom, že dneska se musí vše, co bylo před časem naprosto normální potravina, škatulkovat pomocí štítků jako bio, eko, organické, atd. Nejde pak ani tak o to, aby člověk jedl mamuta, jako spíš určitý podíl makroživin v jednom chodu, dopřál si taky půst a dostatek pohybu.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Tohle mě nedávno pobavilo: aneb veganská novoroční kachna :) Dá se vařit vtipně
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    BARRACUS: jo, to se dá aplikovat na velkovýrobu jídla obecně. jen jsem chtěla říct, že dnešní stav věci netřeba obhajovat tím, co jedli lidé před miliony let...to moc nikam nevede.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    VLASOCKA: Ano, to je urcite potreba si uvedomit. V praxi ale staci pouze venovat trochu casu na nalezeni dobreho zdroje a chodit si pro to maso tam. Je to stejne jako s rostlinnou stravou, taky clovek nemuze vse hodit do jednoho pytle. Nedavno jsem cetl,ze ctvrtina ceske populace ma v moci roundup.

    Myslim,ze zdrave se clovek muze stravovat s masem i bez nej. Eticky to jde taky s masem i bez nej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam