• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    OTZ
    OTZ --- ---
    BARRACUS: nevim, co je na smradu masozroutu patetickyho, to je realita:)

    BLOODRAT: viz ten strip, veg*n nerovna se slunickar, hipik ani naiva, a klidne se uchyli k nasili, kdyz je potreba. stejne jako se masozrout rad uchyli k nasili na bezbrannem tvoru (mase) a ospravedlnuje si to prirozenosti, potrebou zivin nebo jinyma, davno vyvracenyma blbostma.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    OTZ: A proc na tak patetickej kec musis odpovedet podobne pateticky? trochu skoda..
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Mě baví sledovat tu veganskou empatii a duševní pohodu.
    OTZ
    OTZ --- ---
    btw. chces rict "poteseni smrti"
    OTZ
    OTZ --- ---
    hrozne patetickej kec. ale uzij si to, je dokazano, ze clovek masu neholdujici voni lepe, nez masozrout. prirozene, nevylucuje totiz odpadni latky, jako je napr. mocovina..
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    OTZ: nevidím důvod... ať si unylé veganky šukají s vegany - já o ně soupeřit nebudu a raději si najdu nějakou, která se nebojí své živočišnosti a umí si užít potěšení života
    OTZ
    OTZ --- ---
    FIONOR: tady si o tom muzes podebatovat a predvest se:

    Upútavka: Sú vegáni lepší v posteli? Online odpovie Tereza Vandrovcová
    http://www.munimedia.cz/...putavka-su-vegani-lepsi-v-posteli-online-odpovie-tereza-vandrovcova-6260/
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Anketu jsem vyplnil :)

    Kdyz jsi nyni aktivni,polozim ti otazku: predpokladam, ze text "jeee a co jis, kdyz..." je tvuj. Rad bych se zeptal, zda je jeho podstatou to, ze ziskavani masa je (rekneme) neesteticke, nebo to, ze maso nepotrebujeme.
    Ja si myslim, ze je vzdy trochu s podivem, ze se tato dve temata v rozhovorech s lidmi odmitajicimi maso dosti michaji, a ze je tezko dokazi oddelit.

    Jde mi o toto: Lide nejedi cerstve maso a nejsou vybaveni k primemu lovu. Je to proto, ze nejsme selmy, ale mrchozrouti (maso nechavame dozrat = nejime cerstve maso po porazce, mezi pochoutky patri susena masa, a podobne). Samozrejme je nas ale moc a neexistuje dostatek predatoru, abychom se na zbytcich jimi zanechanych zivili. A tudiz musime nekde hromadne vyvrazdovat stada, abychom se najedli (smyslem slova "musime" neni, ze nemame moznost maso nejist, ale ze nemuzeme nechat lov na jinem druhu).
    Z toho vyplyva, ze je mnohym lidem proti srsti zabijet zvirata - coz je z vyse uvedeneho duvodu celkem prirozene. Nicmene, pokud se smirime s myslenkou, ze jsme mrchozrouti, ze jime zkvasene (chleba, pivo, ...), plesnive (syry, salamy, ...) a stare (brambory, maso, ...) potraviny, a ze nas "vrazdeni" zvirat neodpuzuje proto, ze bychom od prirody nemeli radi maso, ale ze nejsme od prirody selmy, debata o pojidani masa, dle meho nazoru, ziska novy rozmer a mozna i smysluplnost.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ATOMOUSEK: Jj, ryby jsou syrove super. ale teda kapr mi treba smrdi, morske jsou mnohem chutnejsi. Jinak teda tatarak je super vec, pro mnoho masozravcu je to valstne vrchol blaha :D


    SPIRITMEDITATOR: Ano, tuto zvysenou empatii a vetsi vyrovnanost mi popisovalo vice lidi. U me to nejak nefungovalo. naopak pri vynechani masa po delsi casove obdobi jsem se citil vice a vice nesvuj. Vcetne stoupajici agresivity. // Jen bych k tomu rad dodal jednu poznamku. VEtsina lidi pri prechodu na vegetarianstvi/veganstvi prochazi vetsi zmenou. neco je vetsinou motivuje k tomu prestat jist maso. mnohdy zacnou delat nejaka cviceni a celkove dochazi ke zmene zivotniho stylu. je zde tedy moznost, ze za ono zmenou dusevniho rozpolozeni nestoji pouze nejedeni masa. Jinymi slovy kauzalita je dle meho neprukazna.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    ATOMOUSEK:

    omlouvam se za informaci o ankete na dane tema
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    SPIRITMEDITATOR: omlouvam se, jestli jsem prozradil cast vysledku dopredu ;)
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    ATOMOUSEK: na toto tema jsem vytvoril zvlast anketu
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    Jinak k otazce, zda by nekdo jedl maso neupraveny, cerstve uloveny: Ja to zkusil. Ale spatne se to kouse. Naprosto zretelne je potreba to rozemlit. Rozemlete maso snim v poho syrove, mam ho moc rad :) Pokud by to nekdo chtel vyzkouset, zacnete libovym hovezim. Bez namleti lze rozkousat maso velmi mladych zvirat, ale vyhnete se kurecimu masu (ktere samozrejme lze rozkousat celkem snadno, ale pozitek v tom nespatruji). Ryby lze jist pry bez problemu syrove, ja vsak jedl pouze nasolene (a ty byly v poho). Asi jsou lepsi morske syrove ryby, pac jsou uz nasolene ;)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    ECLECTICA: Placentu pojidaji otcove, ne? Nebo, ze bych se u porodu spletl?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR: tak tohle je přesně ten styl mluvy/myšlení, od kterého mám jakožto veggie potřebu se distancovat. Ač je naše rodina vegetariánská, rozhodně nechci bát házena do jednoho pytle s alternativními new-age matkami, co v batikovaných hábitech objímají stromy, věří na numerologii a homeopatii a odmítají očkování nebo po porodu konzumují placentu. To, že člověk nejí maso, nemusí nutně znamenat, že je málem nepříčetnej.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Ja jsem to zkusel (vice mene nedobrovolne), ale vydrzim bez masa jen nekolik hodin, nez zacnu byt nervozni z pocitu nedosycenosti. Dokonce jsem se rozhodl k problemu stravovani pristoupit "vedecky" a studoval obsah zivin, pricemz jsem dospel k nazoru, ze neni zdraveho stravovani bez zivocisnych produktu. Je celkem zrejme, ze se lide lisi ve svych stravovacich navycich, coz se odrazi v jejich strevni mikroflore, coz nakonec zpetne vede k tomu, ze jidla, na ktera jsou zvykli, travi lepe a jina hure.

    Problem tohoto tematu ale spatruji v tom, ze na jedne strane mame vsezravce, kteri mohou jist zivocisnou a rostlinnou stravu v ruznem pomeru, obecne v takovem, ve kterem jim to vyhovuje, a na strane druhe lidi, kteri drzi nejakou dietu, coz je forma aketismu, ktera samozrejme vede k tomu, ze se clovek citi byti nadrazeny (at uz to proziva jako intelektualni prohlednuti ci fyzicke zdokonaleni).

    Problem je tedy jen v tom, ze skupina drzici dietu nedokaze sama sebe hodnotit v dietologickem smyslu objektivne.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    BIRMA:
    Oboustraně, protože se tak děje jak ze strany býložravců tak masožravců je blbý, že jídlo je jednou z docela mála radostí který lidi na světě maj (teda mimo pádu souseda ze schodů, zdanění jiné části obyvatelstva, prohra neoblíbené strany ve volbách, apod.) a musej se snažit si jí z nějakýho důvodu navzájem likvidovat či umenšit./Trochu dle hesla "nevadí, že moje koza nedojí, hlavně že sousedova zdechla"/
    Aby dokázali, že zrovna to, jak papaj, je ten správnej, bohu, lidu a vědě libej způsob stravování, hodný obdivu zbytku populace, stojící v němém úžasu s vykloubenou sanicí. Je to sice pochopitelný, stejně tak každej nejlíp řídí auto, souloží a poslouchá tu jedinou správnou muziku, sleduje ty nejkrásnější filmy apod. ale stejně je to pitomost. Lidi maj nepochopitelný chutě, muj děda miloval bramboračku s nalámanejma makovejma buchtama, já žeru syrový játra, kamarád mravence s rejží(docela dobrý), kamarádka tatarák z brambor, druhá bramborák z chleba(s jablečnou zavařeninou mi chutnaj) a mohli by si je tolerovat, ale asi je to moc jednoduchý.
    S těma restauracema pro maso-býlo-žravce mi to občas připomíná, když vleze do zaplivaný zahulený hospody plný ožralejch individuí řvoucích oplzlosti slušňačka s dětma a začne se čílit případně psát udání a petice, jak tam ona i děti strašně trpěly. Kdysi to Kubera přirovnal k situaci člověka, co si nalíkne trencle a boxerský rukavice, vleze do ringu a začne řvát "von mne mlátí".
    U nás mi naštěstí nikdo nedělá osvětu když lezu pravidelně do obchodu s jídlem pro býložravce pro sladký,pečivo a podobně, akorát když mám v tašce nějaký masný produkty, je vidět, jak pokladní trpí, ale nesnažim se jí líčit jak to budu s chutí dlabat a kšeft je kšeft, tož mlčí.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    u me konkretne zdravotnich problemu(o tech nebyla rec a tak je nebudu rozvadet) + dusevniho citeni(coz jsou vlastne nase veskere pocity, at je rozdelujeme na vnitrni/duchovni a vnejsi/fyzicke porad to z neceho musi vychazet/nekde se ta bolest, radost, smutek, blaho.....
    musi odehravat nebo snad citite fyzicke bolesti(treba narazenou nohu) ve spanku?
    a to k cemu ted dochazime, je presne to co tim slovem minim(nazvete si to jak chcete)

    ja tomu rikam dusevni/vnitrni(absolutni) citeni sebe sama, ktere se u me napr. tyka lepsi seberealizace, zvysene energie, ohleduplnosti, porozumeni, a dalsich aspektu s tim souvisejicich... napriklad stav klidu(za nicim se nepotrebuji hnat, proste ziju vic pritomnosti, mam lepsi predstavivost a hlavne se proste citim lip asi jako kdyz se probudite jak se tomu rika: vykrocite jeden den levou nohou a druhej zase pravou a tak mi prijde ze uz nevykracuji levou vubec- ale to je ciste moje zkusenost , nikomu to nenutim a dokonce verim, ze nekdo ten rozdil poznat ani nemusi- ale je dobre ochutnat polevku, nez ji vylijem a reknem o ni, ze je odporna a neda se jist!
    stejne tak(nerikam, ze nikdo z mistnich masojedliku nemluvi stejne jako ja z vlastni zkusenosti, kdy si vyzkousel oba styly zivota popripade k tomu jeste nejaky kombinovany a dokazou to tudiz porovnat)
    je vhodne driv, nez odsoudim zivot bez masa, si ho nejakou dobu zkusit(opakuji: netvrdim, ze si to nikdo z mistnich nevyzkousel) pouze konstatuji fakt, ze pro ty co si to nevyzkouseli a tudiz nemaji relevantni informace k posouzeni dane situace je zbytecne, nebo minimalne zavadejici aby se k tomu jakkoliv vyjadroval a krvelacne hajil masozroutstvi jako nejake nabozenstvi
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    MANFRED: Tak vždycky záleží na inteligenci dotyčných. Když se sejde omezenost a pocit, že "na mé straně je pravda jediná", je to hrůza. Vybavuju si vlastně taky takovej obskurní kroužek lidí, kterej se scházel okolo jedné brněnské vegetariánské restaurace, kde jsem shodou okolností jednu dobu brigádně pracovala. Tam když přišel známej, co jí maso, všechny ty bytosti v batikovaných hábitech ho málem ukamenovaly, apelovaly na jeho karmu nebo s takovým tím shovívavým úsměvem prohlašovaly, že "není ještě probuzený".
    SKRU
    SKRU --- ---
    KACHNIK: a peri je evidentne zobchodovatelny jako nahrazka mozku, hod mi do posty kontakt na pribuzny
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SKRU: Jo, klobásy a pivo sou dobrý náhražky masa!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam