YARRDESH: S tou rozezranosti je to tak, ze nelze nahradit zivocisne produkty rostlinnymi, aniz znas chemicke slozeni jednotlivych potravin a velmi peclivym vyberem a kombinaci rostlinnych produktu chybejici latky nenahradis. To v sobe samozrejme skryva nutnost vyrazne alokace zdroju na vedu, logistiku a podobne, dosti slozite a drahe spolecenske vymozenosti, ke kterym jsme se dostali skrze "normalni stravovani". Takze az dojde na lamani chleba (ktery vegani coby zivocisny produkt nebudou moci prijmout ;) ) a zacneme po nejakou dobu opravdu hladovet, vsichni dietologicti nadsenci budou muset sklapnout podpatky a jist, co se namane, nebo vymrou. A vez, ze mit 30% tuku v tele diky buckozroutstvi je behem hladomoru vyhodnejsi, nez mit 5% a byt zvykly na pojidani jahlove kase.
ECLECTICA: Ale jiste... nejezeni masa vynucene rodici je pro dite jiste skodlive. Myslim, ze kdyz mas rodice posuky, je to skodlive vzdy. Co se odborniku na stravu tyce a me oponentury vuci nim, je to obracene. Ja prosazuji klasicky model (zde pripoustim coby svou uchylku, ze davam diteti dosti velky prostor v rozhodovani, kdy, co a v jake mire bude pojidat) a oponenturu vuci prirozenosti provadeji tak zvani odbornici na vyzivu, kteri obhajuji moznost stravovat se bez masa.
Vsimni si, ze ja neprosazuji zadnou dietu. Ja tvrdim, ze diety jsou drahe a ze je nelze obecne aplikovat.
A dukaz, ze nejezeni masa detem skodi? Ja muzu podat dukaz o tom, ze jist maso je pro homo sapiens sapiens prirozene. Pak mohu vytvorit filipiku na tema dopady neprirozene vychovy, a nakonec to spojit. Jiste to nebude nic chemicky objevneho.
ICEMAN8241: dekuji ;)
MANFRED+
YARRDESH: Neni pravda, ze je veganska strava levnejsi nez strava (zjednodusene) bezna. Z toho vyplyva, ze veganska strava je nakladnejsi na vyrobu, nez bezna. Zeme tedy uzivi mene veganu nez lidi (mezi ktere patri i vegani).
YARRDESH: To prase sice sezere 6kg stravy a pribere jen 0,5 kg, ale ten system je komplexni. Ja si tady v te debate pripadam jak na zakladni skole...
a) krava - sezere travu, narve ji do jednoho zaludku, prekvasi (ci kyho sakala), pak zvrati postupne do tlamy, prezvyka a nacpe do jineho zaludku. Ano, krava dokaze vytvorit vlastni maso z travy, coz clovek ne (nebo alespon ne tak efektivne). Kdyz bude clovek zrat travu, bude muset snist mnohem vice travy, nez krava.
Odtud prvni technicka utazka: Mame system trava->krava->clovek proti systemu trava->clovek. Kolik travy je spotrebovano na prirustek 1kg hmotnosti cloveka v prvnim systemu a kolik v druhem systemu?
b) prase - ma pomerne podobny metabolismus jako clovek. Na rozdil od predesleho prikladu lze tvrdit, ze systemy strava->prase a strava->clovek muze byt vice mene ekvivalentni (kde povazujeme vstupy strava take za ekvivalentni).
Duha technicka otazka: Jak to, ze je maso prasete levnejsi, nez maso kravy, kdyz pomer efektivity systemu strava->prase->clovek a strava->clovek ve srovnani s pomerem efektivity systemu trava->krava->clovek a trava->clovek vyzniva v neprospech veproveho?
Tyto dva priklady maji za cil, abys o tomto svem nazoru, ze jist maso je mnohem mene efektivni nez jist rostliny, premyslel mnohem komplexneji, nez zatim cinis. Protoze jinak se ke smyslupne debate nedostaneme.
ICEMAN8241: Nevedel jsem, ze se bavime o skodlivosti koreni a mouky- to jsou rostlinky, ne? :)