• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Nic nedostávám.. Mám byt na který je exekuce.. až mi ho stát vezme, a prokážu že nemám majetek jiný (což nemám) tak bych mohl mít nárok na ty 2300.. - Pokud mi někdo nelohne na ulici peněženku pak.. a budu schopný sehnat prachy a jít se hádat na úřad o novou..
    Tolik aby mi to zajistili jisté spolehlivé bydlení kde není velká zima a je tam alespoň studená voda a šlo si dobít mobilní telefon případně čtečku knih :D
    A základní potraviny, pitná voda..
    Oblečení, nemusí být nové nebo značkové.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Kolik celkem jako dlouhodobne nezamestnany dostavas od statu? Proc ti to nestaci a koli by jsi chtel abys byl spokojenej?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: DO SYSTEMU! tzn. kolik jsi uz odvedl tam, odkud bys nejradeji bral.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Zeptat se můžeš. Nejsem si ještě jist, jestli chci odpovídat veřejně na všechno..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Dávám bezdomovcům občas jídlo, čaj.. bavím se s nimi. Snažím se prosadit NZP :) Znám ale lidi co jim pomáhají více než já.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: muzu se zeptat na zaklade ceho se tak domnivas? jaka je tvoje profese? jak dlouho jsi uz zamestnany a odvadis dane?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Domnívám se, že jsem víc daní za život zaplatit než jsme vybral.. Ale to by nemělo být podle mě rozhodující kritérium komu pomoci a komu ne...
    Podle mě je systém celý nějaký divný.. NZP je podle mě důležitá reforma která řeší, nebo alespoň mírní dopady současného systému.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Myslím že dlouhodobě nezaměstnaným, lidem s duševními chorobami, část seniorů, některé matky samoživitelky atd..
    Každý pátý Čech ohrožen chudobou: pomůže národní sbírka potravin? — Domácí — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...0189-kazdy-paty-cech-ohrozen-chudobou-pomuze-narodni-sbirka-potravin/
    Každý sedmý Čech je ohrožen chudobou, spočítal Eurostat – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/ekonomika/321340-kazdy-sedmy-cech-je-ohrozen-chudobou-spocital-eurostat.html
    Další odkazy a zdroje nejsou problém přidat...
    Sám jsme dlouhodobě nezaměstnaný a ohrožený chudobou a vím o dalších lidech z mého okolí...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: co ty sam jsi udelal pro to, abys do systemu odvedl vic nez z nej vezmes, a tedy abys prispel vsem chudym na jejich zivot?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Prostě se domnívám že právo na život (jídlo, vodu, přespání) by mělo být zajištěno všem lidem - komu se podle tebe tohohle prava nedostava? A kolik takovych lidi podle tebe je?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Podle mě existenční minimum 2300 Kč/měsíčně nezajistí bydlení a jídlo..
    Jinak jde mi o blaho všech, tedy hlavně chci aby se měli lépe ti co jsou na tom nejhůře...

    Ale chápu i tebe, pokud ti připadá NZP nevýhodný v tom, že není "progresivní" aneb nepomáhá víc těm, kteří tu pomoc potřebují "více"..
    Pak by mě zajímalo co bys říkala když by to mělo nějakou progresi (chudým by se platilo víc, milionářům nic.., či progresi ve výběru daní..).

    Chápal bych i to, že bys to nechtěla podpořit z toho důvodu že tě bezdomovci či podvratní živlové nezajímají a než zajistit základní potřeby "nepotřebným" z tvých peněz, tak raději koupíš více BIO EKO lepší potraviny svým dětem...
    Protože "ti bohatí" se z placení daní umí vždycky vyvléct a platí to zmenšující se "střední třída"...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: a jinak, pokud ti jde opravdu o blaho bezdomovců, tak bojuj - ale za změnu systému adresných dávek (kde určitě je co zlepšovat), za větší rozpočet na sociální terénní pracovníky (jak už tu padlo, peníze samy o sobě problém těch opravdu a-sociálních bezdomovců nevyřeší, aby se mohli začlenit, nejdřív je potřeba je socializovat, což je prostě terénní práce), za podporu sociálního (nájemního) bydlení - a to jak pro bezdomovce, tak pro další znevýhodněné skupiny (důchodce, postižené, mladé rodiny...) - je toho tolik, kde (systémově a systematicky investované) peníze mohou udělat opravdu hodně.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TRISSIE: Tak to máme stejný pohled. Konečně, znám strašnou spoustu lidí, který to takhle viděj, akorát je nějak problém, že zatim mimo žblebty před volbama není asi nikdo, kdo by to chtěl realizovat ve chvíli, kdyse zmocní koryta a ovládne prachovody..a kamarádů je tolik...a taky voliči sou zvyklí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: ale to se dobýváš do otevřených dveří. Současný sociální systém, jak už tu několikrát padlo, je nastaven tak, aby ono "právo na život (jídlo, vodu, přespání)" zajišťoval všem, jen to chce z jejich strany nějakou iniciativu (aka, zajít na úřad) - zhruba stejnou, jakou by museli vyvinout pro vyplacení NZP. Není potřeba kvůli tomu, aby měl jeden bezdomovec peníze na jídlo, vyplácet NZP i Babišovi.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Nedomnívám se, že jsme původní příspěvek nepochopil. Ale nepochopil jsme ten na který teď reaguji..
    "Když pomineš absolutní nepochopení původního příspěvku o potřebnosti"
    Tak co se stane když to pomineš? :)

    Já nebojuji proti adresným dávkám, ale podle mě nestačí proti chudobě.. Podle mě nejde zahrnout všechny sociální, psychické a jiné verze do nějakého hodnotícího systému a i ten podle mě nebude spravedlivý dokonale.. Prostě se domnívám že právo na život (jídlo, vodu, přespání) by mělo být zajištěno všem lidem a to i vzhledem k podmínkám které kolem sebe vidím.. Takže ano v rámci ČR nebo EU.. Tím samozřejmě můžu působit nelidsky, že si přeji aby lidé neumírali hlady a zimou jen v takzvaně rozvinutých zemích a třeba ty tzv. rozvojové neberu v potaz..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MANFRED: no tak samozřejmě taky bych byla velmi potěšená, kdyby se ze společné kasy čerpalo opravdu jen účelně, ovšem mnou preferovaná varianta pro případ plusového státního rozpočtu (jsem se musela zamyslet, jak je opak od deficitního, protože jinej už si pomalu ani nevybavuju) je nejdřív splatit státní dluh, pak vytvořit rezervu a pak snížit zdanění.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TRISSIE: Jo, to chápu, já vnímám jako štěstí, že jsem celej život čistej plátce (pokud budu mít štěstí a nedožiju se nějakýho nehezkýho konce v blízkym stáří, ale švihne to se mnou z jedný vody načisto takže nic od "společnosti" nebudu potřebovat, budu zase o trochu víc), akorát fakt kdyby majoritní část toho, co narvu do "společný kasy" nezmizelo v nějaký nespolečný nebo nebylo promrhaný, byl bych ještě vysmátější a ještě víc kdybych do tý kasy taky došahl pařátem:-).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MANFRED: já si zas spoustu věcí ujasnila, když to v jednu chvíli hrozilo, že dvojčata přijdou na svět na začátku 6. měsíce (což s sebou nese hodně vysoké riziko trvalých následků), a s manželem jsme řešili i krizový finanční scénář pro případ, že místo návratu do práce zůstanu x let doma jako pečující osoba. No děti přišly na svět výrazně později a bez zdravotních komplikací, takže v tomhle případě zlatý placení daní z příjmu.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TRISSIE: To já nejen optimista, já jsem dokonce tak ujetej, že kdyby ty daně následně nepoužívali na K+K (Krávoviny a Kradení),neřkuli kdyby bylo vidět že je používaj na užitečný věci(myslim pro společnost, ne pro členy stran), tak by mne nestrhlo platit z příjmu klidně i víc. Protože v takovym případě bych byl blízko tomu věřit, že se mi to vyplatí, třebas jen dobrym pocitem a stejně už i dneska posílám nějaký ty prachy dál.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MANFRED: jsem životní optimista a fakt, že platím vysoké daně, se snažím (i když občas se skřípěním zubů) brát optikou toho, že lepší platit vysoké daně z příjmu - což znamená, že mám práci a to dobře placenou - než brát podporu v nezaměstnanosti nebo invalidní důchod.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TRISSIE: Mám spíš obavu že spíše nedá-li bůh a budou to tu řídit lidi, pro který je danění oblíbenej způsob jak získávat prostředky pro svý fans.
    Dneska jsem vysvětloval kladný vliv očekávaného zdražení potravin (to zas spasitel rozpoutal dobrou hysterii) neb vyšší cena rovná se vyšší daně, kupodivu to nějak zbytek fronty u kasy nepotěšilo:-) ani když jsem jim líčil jak to stát muže využít na něco nepostradatelně nutnýho, jako třeba barevné brožurky různého zaměření, případně pořádání dalších voleb.
    Jo, s daněma a následným přejmenováním šlohlých peněz na dotace je to systém, kdy si budem navzájem dávat peníze, já litr Ferimu, Feri litr Pepovi, Pepa Anně, Anka mě a budem čekat na chvíli, kdy začnem prosperovat (aby to šlo líp, budem si vzájemně určovat, na co ten litr obdrženej muže každej použít).
    NEKROMANT: Tak pro mne hlavní výhoda (asi teda nezamýšlená) je ukázka, ža ani přes roční, již vlastně uplynuvší lhůtu(3 dny), je podpora v unii obsahující tak půl miliardy lidí někde u 250 000.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam