• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Náhodou, ta občanská iniciativa mě přijde jako snad nejdemokratičtější instituce v EU..
    Občané mohou sami navrhovat zákony a podněty pro EU..
    Jinak podle mě by NZP klidně mohli zavést politické strany.. Stejně jde vždy o to přesvědčit veřejnost... Nic tedy proti větší možností referend...



    XCHAOS: Hehe, já mám jiné zkušenosti..
    Těch úředníků znám úplné minimum. Můj jeden rodič je pravda pedagog a druhý umělec/řemeslník/pseudopodnikatel...

    Ale typický levičák jak ho chápu a znám je vysokoškolský student často z přírodních oborů (fyzika, chemie, méně často sociologie, psychologie atd..).
    Z těch starších levičáků tam jsou různé profese.. je pravda že v SDS jsou vysokoškolští profesoři či odborní menežeři:)

    XCHAOS: Nevím co odpovědět ta anketa je pěkně pitomá :D ale nevíce se k tomu asi blíží "Vidět na vlastní oči, že lidi, kteří pracují stejně tvrdě jako vy, se mají stejně dobře, jako vy "
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: Ok, vyřídím :) Někteří mají ale jiné priority než je aktivní účast v politických stranách. Část lidí je v politice aktivní, často v nějakých stranách které se nedostali do parlamentu v nevolitelných funkcích s vidinou na postup za milion let.. :D


    SEAMON: Už jsem tu psla, že na ten byt je exekuce, kvůli tomu že jsem neplatil zdravotní pojištění.. víc k tomu psát už asi nechci.

    Podle mě je to konkrétní dost a otevřenost ke změnám je záměrná. Ta diskuse není o tom že se NZP zavede hned teď, ale o tom aby se EU orgány zabývali tím jaké možnosti jsou a lidé se o tom dozvěděli a sami se k tomu vyjadřovali.. (navíc podpisy se vybrat v tomto kroce nepovedlo, tak alespoň to rozpoutalo ty diskuse).
    Kde se na to vezme je jistě důležité. Jsou různé způsoby výběru daní.. Doufám že další návrhy na to, kde a jak na to brát budou.. V některých videích jsou ale na toto téma dobré náměty, návrhy a informace..

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: bozemuj. 90% se rozkrade, tudiz statu staci na provoz 100 miliard.
    co tam jeste mas?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Blbý na tom je, že to všichni víme, mužem se nad tim rozčilovat, odsuzovat to, nadávat na to, no a to je asi tak všechno.
    Jednou z nehezkejch vlastností korupce je, že každýmu to děsně vadí, dokud se nedostane na místo, kde se nalézají ranveje na nichž přistávají peníze (kam se paradoxně snaží dostat nemiřitelným bojem s korupcí a dalšíma líbivejma kecama).
    Zase ale díky korupci máme největší koncentraci bojovníků s korupcí na m2 :-) na světě.
    POLITIKA: Bojujete proti korupci? - Neviditelný pes
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/...oti-korupci-doa-/p_politika.aspx?c=A131216_231112_p_politika_wag
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: No ano, je to průzkum. Já to poukazoval, jakože s tím dojmem nejsem sám :) Nicméně trochu pomotal ty procenta, ikdyž ona tam třeba korelace být může mezi těmi čísly.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Je to spíš můj dojem z toho, co jsem taky podobně slyšel od lidí z korporací resp. státní správy.. týpek z jedné nadnárodní prý doslova mluvil o těch nad 90%. A sám jsem na jedné státní zakázce dělal pro e-government, a ta byla zkorumpovaná až za ušima. Byla teda jediná, takže 100% z mé perspektivy :-) Všiml jsem si, že se dále úspšně podíleli na senat.cz, justice.cz atd.

    A jinak tak celkový dojem, co tak vidím z médií o korupci, o které víme. Například DPP Praha snad nemá jedinou nezkorumpovanou zakázku nebo ano? Nedávný rozbor zakázek v novinách o DPP vypadal, že od lístků tištěných, SMS anebo OpenCard, tramvaje, právní služby, marketing.. vše velice podivné. Už jenom to, na co monopolní státní podnik potřebuje dávat miliony na marketingovou propagaci.

    Mně to přijde, že si z nás robí srandu, a tak nějak doufají, že je lidi zastaví. Jakože se snaží lidi vyprovokovat k reakci jako nějací duchovní guru šprýmaři.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Pletete pojmy a dojmy.
    Ty procenta to je vnímání vládní korupce, to jest dorazí jouda a zeptá se "myslíte že je u Vás (vládní,státní) korupce?" a každej, teda mimo lidi co tam sou a kradou, řekne jasně ano, teda konkrétně to řeklo 940 z tisíce.
    S čímkoli objektivním to nemá nic společnýho, natož s nějakym objemem financí.
    Takže 94% znamená, že 94% lidí si myslí, že je u nás korupce, ne že 94% výdajů státu dělá korupce :-)
    Government Corruption Viewed as Pervasive Worldwide
    http://www.gallup.com/poll/165476/government-corruption-viewed-pervasive-worldwide.aspx
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Ja po pravde nemam predstavu, protoze neznam nikoho kdo o tech zakazkach rozhoduje. A vsechny co znam ze statni spravy rikaj ze se krade, ale kdyz z nich vylames konkretni pripady, tak to imo 90% fakt neni (= misto mega se zaplati deset).

    Z jakych zkusenosti to soudis?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ALMAD: Tak já to bral jako s majitelem(měl jsem při tom před očima naše zhotovitele, kde to asi tušej, proto je majitel jednatelem), ale jasně, jak se ta akce se sjednáváním pošle dál, je to hotový, dva kamarádi dělali prodejce, jeden brusný materiály druhej traktory a součástky a mohli by povídat (vrchol byl když ten s traktorama prodával náhradní díly na traktory, který podnik nákupčího prostě neměl).
    Dobrej byl zaměstnanec, kterej když bylo třeba zbourat halu se zařízením uzavřel kontrakt na X milionů, když ho vyrazili, kontrakt zrušili tak jeho nástupce ještě na tom boření vydělal balík na šrotu, barevnejch kovech atd. ale vyrazili ho taky, protože tim nechutně naznačoval že je nějakej moc chytrej a dost by asi nespolupracoval.
    SEAMON: Tam není ten problém počtu lidí, ale lovu kavek co maj naprůměrný prachy který lze Nepodmíněně Zdařile Pobrat a který popravdě nebývají typickými příznivci NZP, přerozdělování atd.
    a lze je tedy pochytat pouze za užití násilí či jiných donucovacích prostředků.
    GORG
    GORG --- ---
    vy jste ale optimisti s tou korupcí... tak to říkám já těch > 90 % :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    no, tak to bychom meli ...
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: TAha, už ti rozumím. Přečetl jsem to špatně.

    the percentage of adults who say corruption is widespread in their government reaches as high as 94% in the Czech Republic
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    GORG: Cetl jsem to znovu. Mel bys prosim konkretni citaci? Nikde tam nevidim, ze by "widespread" znamenalo "vic nez 90%", ale muzu se plest.
    GORG
    GORG --- ---
    ALMAD: Přečti si to znovu. Rozporuješ něco, kde rozpor není. Článek dokládá, že více lidí vidí tu korupci na víc než 90%.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    ALMAD: Totiž kdyby se každej nespokojenej se stavem věcí měl odesrat někam stranou a dělat si to po svým (což mimochodem není zas tak jednoduchý najít místo, kde se do toho stát/korporace nebude srát), tak nemá demokracie smysl.

    Myslim, ze to bolo myslene ako reakcia na vytvorenie skupiny ludi, co NZP praktizuju - ked potom tuzia. Tj. v ramci statu si vytvorit nejaky vlastne priestor (vo vseobecnom zmysle) v ktorom sa bude realizovat nejaka idea. Pricom mam pocit, ze principialne prave o tejto moznosti defakto demokracia je - samozrejme za predpokladu, ze realizovana idea nejde zasadne proti zakonnej norme.

    Inak to je taky ten zaujimavy element pri NZP - tak "nejako to bude" fungovat ked sa ma natom podielat kvantum ludi. Akonahle sa to zacne aplikovat na malu skupinku ludi, tak to velmi rychlo vyzera, ze to nejako nebude fungovat.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    MANFRED: S timhle teda nesouhlasim. Majitele ne, ale taky nejednas s majitelem, ale nejakym manazerem cehosi...a u jakyholi vetsi firmy se tohle deje imho bezne.
    GORG: Co prosimte ten clanek rozporuje? Vzdyt jenom rika "lide si mysli, ze korupce je rozsirena". O jeji vysi to nerika vubec nic...
    GORG: Totiž kdyby se každej nespokojenej se stavem věcí měl odesrat někam stranou a dělat si to po svým (což mimochodem není zas tak jednoduchý najít místo, kde se do toho stát/korporace nebude srát), tak nemá demokracie smysl. -- coze? Jako ze by lidi nemeli mit pravo jit do jineho statu, pokud uz jim celkovy stav veci prijde neunosny? hmm.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Ono aktivistum připadá, že co občan to někdo kterej sdílí jejich hobby, kdo děsně touží aktivně se zajímat o politiku a denně sledovat x zdrojů, něco si dohledávat apod., ale ono prdlajs, občan chce klidně nerušeně existovat pokud možno šťastně a má jiná hobby, kolikrát i svejch starostí nad hlavu. Konečně po roce 89 se děsně zajímal o politiku každej, dokonce tim hučely hospody, ale efekt nic moc.
    Vcelku dycky závidim lidem, co znaj maximálně starostu a šerifa, vyskytujou se namnoze v dokumentech a zážitích od amíků a zbytek potentátů je nebere, protože spíš než čekání na to, co pro ně udělá kdosi ve státní správě či kongresu zaměstnávaj svou mysl tim, co pro sebe udělaj sami. Vcelku mužu říct, že i mě se ten přístup hledání pomoci u sebe dost osvědčil:-)
    SEAMON:S volbama to kdosi shrnul do myšlenky, že kdyby se nima dalo něco změnit, už by dávno byly zakázaný (tim teda nemyslel barvu fanglí v parlamentu apod, ale změnu fungování k lepšímu).
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: To ze sa maju zaujimat chapem, len osobne vidim NZP skor ako nie uplne vhodnyy prostriedok na vytvorenie tohto zaujmu.

    Inak cim dalej mam tak trosku pocit, ze aj ta aktivita volicov v zahranici a u nas je v inej rovine. V CR/SR sa v podstate ocakava, ze siroka volicska verejnost bude ako strazna doga monitorovat vsetko mozne, pripadne dokonca vystupovat ako navrhovatel zmien, atd. Pricom sa automaticky predpoklada, ze politik bude kradnut a podvadzat. Takato koncepcia, ale jednoznacne znamena, ze statna sprava nefunguje a obcan ma suplovat x organov. Zaroven volic moze dosiahnut zmenu viac-menej len kazde 4 roky, pricom volebne vysledky su o masach a nie o informovanosti jednotlivcov a 4 roky dost dlhy cas na zabudnutie roznych pruserov.

    Je realne ocakavat, ze niekto si udrzi zaujem? Lebo to je v podstate skoro full time job.

    A to uz nehovorim, ze v pripade SK mame volebny system zaujimavo prekruteny - v ustave sa hovori ze volime poslancov ako svojich zastupitelov. Ale v ramci volieb hlasujeme za strany a v ramci strany mozeme udelit preferencne hlasy. Pricom volit mozem len jednu stranu, ale preferencne hlasy mam 3 ci kolko.
    GORG:
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Obrodu volicu vidim v tom, že se začnou zajímat. Nějaký aktivní zájem je k vidění v podstatě většinou jen u aktivistů. A teď myslím na jakékoliv téma. Že nevyhlásí někdo ideu a oni ji buď plně přijmou anebo ne, ale že budou mít třeba konkrétní výhrady nebo v důsledku aktivní zájem přemýšlet, jestli fakt nestojí za to na politiky korupci nerezignovat ale zajímat se o rozpočet.

    Možná si to maluju moc idealisticky. Ale zatím zájem většiny voličstva byl max o pravolevých válkách volby lepšího zla a u někoho asi čirá naivita, pokud jim stačily předvolební plakáty a hesla.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Nemas to nejako one.. Trosku dopletene? NZP ako koncept nema ako riesit korupciu a neefektivne nakladanie s verejnymi financiami. NZP by akurat tieto "zle" minute peniaze rad vyuzival na svoje fungovanie. Obroda volicov/obcanov ma spocivat v tom, ze vyhlasime neforemnu ideu NZP a budeme sa zanou hnat a hlavne neuvazovat o tom, ci to NZP ma realne zmysel?

    Inak ako uvedomujes si, ze najdenie tych 20% defakto neznamena, ze su navyse? Napr u nas je skolstvo na tom financne hrozne zle - tj. ak by sme zaplatali unik 20% z financii skolstva, tak by to skolstvo konecne potencialne malo zdroje na slusne fungovanie. Ak mu tych 20% zoberiem, tak ostane presne v tych srackach ako je teraz, len tie peniaze rozdam vsetkym. No uprimne, nezda sa mi to ako grandiozny plan teda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam