• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    TUILE
    TUILE --- ---

    THEODORT: prochlastaj pravdepodobne vic a zacnou planovat dovolenou, na kterou stejne nikdy neusetrej.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    resp. co s temi lidmi bude? postaraji se o sebe nebo umrou, viz BENNY?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TUILE: to samozrejme ano, nikdo ti nebude rikat at to nedelas, ale jiste nejses natolik omezenej aby sis dokazal predstavit ze by se socialni pomoc mela orientovat smerem kde je to potreba, a mela mit prostredky jak ucinne pomoci? jinak o financni gramotnosti se v posledni dobe namluvilo dost a dost, udelalo houby.

    bonusova hypoteticka otazka: pristi mesic zavedu plosne NZP. Co udelam s lidmi kteri byli zvykli na to ze jim stat zaplatil najem a dal trojku kterou prochlastali?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: podle me je soucasny system spravedlivejsi jak dzungle. kazdy tvor musi makat na tom, aby prezil, a nic nema zadarmo bez snahy. pripadne mi to naprosto prirozene a nedovedu si predstavit, ze by tomu kdy mohlo byt jinak.

    pokud mas problemy a nepracujes na tom abys je vyresil, umres. tak je to na tomto svete zarizene bez ohledu na system, ktery se tvrdost dzungle jen snazi zjemnit. a ano, taky jsem mel problemy a taky jsem mel deprese a nikdo jiny nez ja sam mi s tim nemohl pomoct, natoz nejaky stat.
    TUILE
    TUILE --- ---
    A kdyz to je nzp nemelo by bejt na kazdym, jak s tim nalozi? Kdyz to chce prochlastat nebo platit nesmyslnej najem melo by to bejt na nem, ne? Aby nekdo posuzoval, jestli s fonancema nakladam spravne, to uz hodne zavani. Jesre by mi stat mel vybrat skolu, na kterou se nejlip hodim a pak i zamwstnani...
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LUBOB: reagujes naprosto zcestne na zcestnou tezi.

    Treti svet se myslenkou NZP zabyva realneji a intenzivneji nez bys myslel, ba i vic nez "vyspely" zbytek sveta

    My (a nejen my) v soucasny dobe stojime za masivnim narustem stredni tridy v asii a jeji koupeschopnosti, ovsem za cenu toho ze si to same v nasich luzich a hajich likvidujeme. (ja se jeste povazuju za vyssi stredni tridu, alespon platove se to stale da rict)

    NZP by byl zpusob jak nasi stredni tridu ochranit pred dalsim upadkem a mimoto by se treba eliminovaly ruzne socialni nesvary v tride tech nejchudsich.
    Asi jsem idealista ale co kdyby se urednici misto zabyvani se tim komu penize pridelit a komu ne (a kolik..) zabyvali treba tim jestli jsou pridelene penize vyuzivany ucelne? Defakto by se stali socialnimi pracovniky a "integratory" co pecuji o ty "rizikove" aby vsechno neprochlastali, neprohrali v matech, neproplatili na nesmyslnem najmu na ubytovne atd. V danou chvili by i neco jako sockarta byla rozumne reseni, ve spojeni s duraznymi postihy pri poruseni "kodexu" - napr. kdyz bych vsechno prochlastal misto toho abych se staral o spratka tak bych musel do leceni, NZP by mi prevedli do platby za lecbu, decko dali do vychovy pribuznym, prispevky na nej tez etc.


    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: my tady v ČR si ještě žijeme jako prasata v žitě... defakto na úkor třetího světa

    no neboj. az bude NZP, tak ten treti svet hodne rychle dohonime.
    nebo snad ma NZP nas zivot jeste zlepsit, & tim treti svet jeste vic zariznout?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GORG: Korupce je podle mně tržní chování. Kde vidíte ten rozpor?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Nezaměstnanost, minimální mzda a návrh Evropského parlamentu
    http://www.blisty.cz/art/72187.html
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Na tom bydlení jako právu je hezky vidět akce který jsou s přerozdělováním prostředků spojené.
    Jakmile se uzákoní, že bydlení je právo (třebas za nějaké symbolické regulované nájemné nebo "zadarmo" to jest zaplatí všichni) vyrobí se osoba Pepy Právaře, kterej má právo bydlet za regulované nebo za naše, pak se musí určit že Franta, majitel baráku ho za ty peníze je povinnen ubytovat, musí se vysvětlit Honzovi, kterej si stejnej byt právě doplatil utrhuje si 20let od huby, že je to nanejvýše spravedlivé(měl na to kašlat a radši prachy prochlastat) a v případě nějaký státní finanční intervence do toho pak všem zvednout daně, nebo přemístit z jiný kapitoly.
    Není to rozhodně novej nápad, moje babička měla půlku dvojdomku a vejbor jí tam umístil "nájemníka", takže komouši už s tím blbnou dávno.
    Dobrý způsob, jak si představit jakoukoliv situaci ohledně sociálního inženýrství je převést si to na skupinu max. 50 lidí, to je totiž množství osob ve kterym jsme schopný domejšlet dopady a efekty eventálního páchání dobra, kdežto při přemítání o mililonech osob toho schopní nejsme (patrně je to tim, že až na posledních pár století se lidi rozhodovali a žili v malejch skupinách).
    Vemte třeba socialismus ala komouš original, dneska to spoustě lidí přijde jako docela pěkný společenský zřízení, když si to převedete na panelák s třeba 30 lidma, vynikne teprve ta prasárna.

    S tím neustálým harašením s rušením podmínek pro vyplácení něčeho z peněz daňovej poplatníků(takový NZP nenápadnou oklikou:-) jsem si vzpoměl na heslo, který jsem někde v souvislosti NZP nebo vyplácení dávek kdesi četl
    Příjemci peněz důvěřuj,
    plátce daní prověřuj.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: Pro tebe je tedy současný systém nadmíru spravedlivý? Jakože více vlastně spravedlivý než si zasloužíme?
    Soudě teda podle cynických vesměs reakcí na sebemenší uvolnění sociálního systému. Mně třeba přijde, že zrušit podmínky pro příspěvky na bydlení, životní minimum, tak stát možná dokonce ušetří.

    To co říkáš je něco ve smyslu, nebo mě teda přijde, že od každého očekáváš, že se stane mistrem života.. prostě jako superman, nadčlověk.. nemá žádné psychické choroby, nemá zdravotní problémy.. prostě je dokonalý, snaží se za každých okolností , nikdy netrpí depresí.. a tak systém milosrdně odděluje zrno od plev, a nechává tyhle supermany žít.. aty ostatní....
    no něco na tom je.. ale to asi nneí záměr systému, ale do nějaké duchovní debaty o nesvětských účelech světské soutěživosti? svým způsobem to v těžké situaci může víc motivovat to i tak zkoušet .. a Angry Birds měli úspěšnou hru až nějakou 51.. nicméně říkám, že lidé se mohou mít mnohem líp, když se přestanou nechat okrádat
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    co bydleni... ale takove auto! bohuzel jsem v zivote nemel dostatek stesti a nikdo mi ho nekoupil, a tak zadne nemam. zivot neni fer.
    GORG
    GORG --- ---
    z meho pohledu nez resit kdo s kym bydli,dat prispevek na bydleni vsem. ono bydleni na urade stejne zni tak nejak nesmyslne .) a pripadna exekuce pak vybili urad? ,) ale to jen tak bokem.. proste system soc. davek zjednodusit. NZP je sice možná až moc, ale něco tím směrem...
    TUILE
    TUILE --- ---
    FIONOR: jak je to s tema socialnima davkama?
    myslela sem, ze na hmotnopu nouzi/ prispevekl na bydleni musis bydlet sam a ne na urade.

    ale jista si teda nejsem.

    LAUZER: ne kazdymu spadne byt z nebe. nekdo si ho treba koupi a svete div se, nez se mu z najmu splati hypo i se vsema nakladama okolo, trva to nejakejch let.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Jo, vytvářelo by to správné podmínky pro nastolení nějakého nového, spravedlivého řádu v tradicích marx-hitlerismu, podle toho, jestli by se to povedlo svést na kapitalisty a bohaté nebo na rasově méněcenné(mám teda 50% šanci jako árijec, že bych patřil k honičum a ne honěnejm:-).
    On na tom rozpočet zas tak nevisí, ještě tam mužem zatnout mohutně sekeru s výkřikem "Ať to někdo zaplatí"protože pořád nám ještě někdo půjčí.
    Pak taky mužem víc rozjet tisk platidel.
    A jiný věci, který teda už stejně děláme.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: No z pohledu, jak rozpočet ČR tolik visí na "drobnostech" jako je alkohol, cigarety jejich zdaněním, že by náhle skoro vše bylo o dost dražší... byla by to asi pecka.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: No připlatili by jsme si. Tam je ten zádrhel, ono vyrobit to o něco dráž díky vyšším nákladům na pracovní sílu umíme taky, takže je to jeden z důvodů, proč tam ty výroby přetahovat (nějakou pověstnou kvalitu apod. bych tam nehledal).Otázkou je, nakolik se tam taky uplatňuje ta výhoda, že si ještě nestačili přeregulovat a přezákonovat legislativu jako my.
    Na druhý straně ale nevim co by dělali v zemích, kde je vyrábět výhodné díky nižším mzdovým (ale i jiným) nákladům. Co tak pamatuju, než jim získali ty příležitosti výdělku(pro nás za nízkou mzdu, pro ně nikoliv), tak tam nežili v nějakém silně prosperujícím režimu, takže po pro nás špatně placené práci hrábli všemi deseti.

    Zadarmo to jde, pokud je to nějaká výpomoc mezi lidma, tady to holt jde rozumně jedině načerno.
    Tak nějak jsem si s tím jak úspěšně v čechách provozujem výměnný obchod vzpoměl, jak amíci před pár lety objevili zázrak, to jest zahrádky a pěstování si zeleniny a ovoce.

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LAUZER: neni to o stesti, jde o to abys nebyl zhnilej
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: No komplikace se zaměstnáním někoho je příkladem toho babylonu. Ze je pak snazší načerno.
    Pro ty taky částečně vznikl ten hearth.net , kde lidi můžou nabízet svou práci zadarmo.. a tak nějak potenciálně komunitně i případně ale třeba tušit možnost, že vám to lidé jiní zas oplatí něčím, co umí oni. Pro lidi, kteří snadno nezískají pracovní povolení (a už jakýchkoliv důvodů) to může být i jedniá možnost práce

    ad třetí svět.. no já to tak vidím. V Číně se vyrábí vše velice levně. Typický příklad té spoluzávislosti rozvinutého světa a rozvojového. Jak by se zvedla cena mnoha gadgetů, kdyby ta levná pracovní síla zmizela? Nevím, ale zdá se mi to jako bublina
    GORG
    GORG --- ---
    ad LIBOR eh miliardy dolarů... pro USA..
    ale dopady se týkaly všech států světa samozřejmě (a jednotlivců). nevím jak třeba CR
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LAUZER: bydleni by melo byt pravo
    bydleni JE pravo. kdyz bydlis, neporusujes zadny zakon. mas pravo delat vse, co neni zakazano. bydleni zakazano neni. nikomu.

    co tam mas dal? :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam