Životní a existenční minimum
http://portal.mpsv.cz/soc/hn/obcane/zivotni_min
V praxi vám úředník nebo úřednice za přepážkou řekne skoro vždy, že byste dávku nejspíš nedostali, stojí to za pokus. Prostě vyžádat formulář, vyplnit ho a podat žádost. Samozřejmě ale mohou poslat úřednici ze sociálky na váš byt, aby se tam porozhlédla. To je to individuální posuzování, už jsem to v minulosti prakticky řešil.
Nevím zda úřednice může být tak tupá, aby třeba člověku, který vlastní byt, ale žije v regionu kde není práce řekla, že by nesměl vlastnit ani byt, IMHO takhle někteří lidé např. na severu republiky žijí - vlastní barák/byt a stát jim doplácí. To by pak logicky neměl cenu přídavek na bydlení, u kterého se v kalkulačce na výše uvedených stránkách řeší, zda byt patří nebo nepatří žádajícímu o dávku.
Rád bych věděl, jestli když podle kalkulačky mám šanci dostat příplatek třeba v řádu stokorun, příplatek opravdu dostanu. Myslím že by bylo správné kdyby to tak bylo.
Dál by mě zajímal osud těch romských rodin na ubytovnách, vždyť tyhle sociální dávky, vyjma naprostého minima, lze čerpat jen 84 měsíců...