_BENNY: víš, já si myslím - ba dokonce jsem skoro přesvědčena o tom, že POKUD se vůbec něco změní, nebude to vůbec dobrovolně. Nikdo se tě nebude ptát, jestli chceš nebo nechceš. Jako alternativa k dobrovolnosti a postupné změně jsou jenom dramaticky rychle ustanovené totalitní systémy všeho druhu (dnes neskutečně usnadněné obrovskými možnotmi techniky). A vidíme, že právě tímhle směrem se to ubírá - nejen v myšlení, ale i v praxi a v poslední době až nepříjemně blízko nás.
Když to přijde, budeš malá hnida, který se nikdo na nic ptát nebude, budeš dšělat, co se ti řekne a hotovo. Pro tvé vlastní dobro, samozřejmě:)
Zaměň slovo "sobecký" za "individuální" a slovo "altruistický" za slovo "společný". Ted už to možná bude oecnější a srozumitelnější.
Nejde o to nějakými sluníčkovými kecy měnit lidi ze sobců na hodné. Jde o to, jestli si všichni ( i ti sobci)uvědomíme, že skutečně udržitelný kvalitní život musí být vyváženější, nesmí generovat příliš velké sociální nůžky a nesmí být ani destruktivní vůči planetě.
Dneska jsme na začátku, kdy lidi, který už si to uvědomujou, jsou ještě pořád za extremisty, ekofašisty, blázny, idioty a kdovíco ještě, ale možná už za 100 let bude takový myšlení normální.
Dnešní vyhrocenej individualismus tu nebyl vždycky a ani navždy nepotrvá, tomu věř jako věříš, že po noci přijde den:)
Já osobně jsem těžkej individualista, ale umím si sama sebe představit i ve společnosti, která bude vyvážená. Nevidím ji totiž ani jako komunistický kolchozy a družstva, ani jako nějaké technomilitaristický totality. Ale to je vize, který ani sama moc nevěřím, dívajíce se na dnešní lidi a na rychlost, s jakou se řítíme k jiné alterantivě, bohužel mnohem pravděpodobnější.
Bejvaly doby, kdy jsem říkávala: civilizace chcípá a dobře jí tak.
Dneska mě těší, když vidím aspon nějaký výhonky novýho myšlení, někoho, kdo těžce předběhl dobu a přesto se nebojí na těch vizích pracovat. Těm lidem patří můj obdiv i podpora, protože tam je život, tam je cesta k přežití.