• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: proboha, nevím, jak to "dokazuje matematika". stát předpokládá placení daní - není definované, do jaké míry je to placení dobrovolné a do jaké vynucované násilím (či narušením soukromí) - ale fakticky: stát to předpokládá a jen několik málo ropných emirátů (a daňových rájů využívaných spíše cizinci, než domácím obyvatelstvem) někdy historicky předvedlo něco jiného.

    Jestliže stát vybere v čase T na daních částku D, tak je mezi N svých občanů (plnoletých, či všech, whatever) schopen vyplácet v čase nejvýše částku D/N (ideální případ, v praxi nedosažitelný - protože režie spojená s výběrem daní, distribucí, ověření identity občanů a zamezení dvojích plateb, apod.). Daně můžeš vybírat klidně v obilí nebo v bitcoinech nebo ve zlatě - podstatná jen dělitelnost.

    V praxi se to neuskutečnilo proto, že historicky skutečně existence společnosti daleko více závisela na domácí pracovní síle a nikoliv na chodu automatizované infrastruktury, resp. na importech z ciziny. Ve 20.století to teoreticky možné být mohl - myšlenkově do té doby nejpokročilejší kontinent měl ale plné ruce práce s tím se navzájem vyhladit podle rasového, etnického či "třídním" (majetkovém). Fakticky: konceptům NZP předcházely pokusy o pozemkové reformy a o zajištění nároku občana na držení půdy (v USA expanzí na Divoký Západ, v meziválečném Československu pozemková reforma, u Hitlera "Drang nach Osten"...). Řada zemí dnes fakticky vyplácí NZP v naturáliích (např. blízko k tomuto konceptu mají dotované ceny rýže v Indii - samozřejmě talky masivně zneužívané, zejméne střední obchodnickou třídou, která pak dotovanou rýži vykupuje... proto BTW zavedli nejmasivnější systém digitální evidence biometrických údajů v historii, což už s tématem NZP souvisí dost úzce...)

    A málo se zdůrazňuje, že myšlenka NZP není identická s koncepty jako znárodnění, zestátnění, vyvlastnění, komunitarismus, ekonomická rovnost, apod. Ve skutečnosti: většina ekonomiky ve většině fungujících NZP systémů by se nacházela většina ekonomického systému mimo zdanění a mimo "rovné přerozdělování". Tenhle drobný detail rozděluje i stoupence NZP (někteří ho v podstatě chtějí "co nejmenší" a jiní "co největší", tedy chtějí ho využít jako nástroj vynucování ekonomické rovnosti ve společnosti, což ovšem odpůrci NZP předpokládají tak nějak automaticky, což není fér)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: Žižek ale není pokud vím stoupenec NZP. Ten je stoupnec toho, aby mě komunisti vyvlastnili a znárodnili - resp. demonstruje míru západního liberalismu na tom, že o tom klidně může nejen žvanit, ale dokonce přenášet na univerzitě a být za to placen :-) fakticky, Žižek i chemtrails jsou v tomhle klubu offtopic (musím konstatovat v souladu s tím, co jsem předtím kritizoval). Ačkoliv Žižek teda existuje :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Komerční sdělení (reklama na knihu) Žížeka o charitě, NZP a soukromém vlastnictví a kapitalismu: http://youtu.be/4bpcMfA9RHc aneb xchaos měl o tom, že Žížek kritizuje socialismus i ten s lidskou tváří (stejně tak NZP) a obdivuje liberalismus pravdu.
    Já jsem vlastně ten koho v tom videu kritizuje..
    Ale co si pod tím liberalismem představuje? A upřímně není liberalismus spojen s tím co právě Slavoj v tom videu kritizuje (soukromé vlastnictví atd. atd. ?) :D Co si pod tím co Žižek zastává mám představit?..
    Já právě nemám jasno o tom v čem všem udělal socialismus s lidskou tváří špatně ani jak se vyhnout tomu co se zdá špatné i mě.. Proto spíš hledám a nacházím určité ostrůvky snad pozitivní deviace tu a tam s prvky pokrytectví :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tomu rikam ukazka divergentniho mysleni, od NEKROMANTove nedoucenosti k velke francouzske revoluci :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: no, dobře. tak tedy, koncept NZP sahá až k Velké Francouzské Revoluci (pod názvem "občanská mzda"). Co myslíš - je to Urban legend, nebo ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: nj, on má radši videa, než texty :-) jenže zase na rozdíl od tebe o různých podnětech přemýšlí a je schopen uznat argument, i když se mu nehodí do krámu. u tebe je to negativní vymezení se vůči většině myšlenek vůbec.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Tak já jsme doufal, že děláš diagnozu místo aby si mě urážel (přišlo by mi to od tebe slušnější a já bych nerad někoho křivě nařkl že je neslušný.. :D ).
    Ale já jsme hodně elastický, urazit mě je trošku těžší, než když napíšeš, že jsem debil. Ale můžeš to jistě zkoušet dál.
    A lehčí dysfunkcí trpím a už jsem to sem psal. konkrétně mám diagnostikováno "pravda už to je nějaký pátek" LMD (ADHD), dyslexie, dysgrafie.. http://zdravi.e15.cz/news/check-pro?id=173266&seo_name=postgradualni-medicina
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Kterého textu? Pokud myšleno obecně, tak myslím že když se dokážu soustředit tak není v zásadě rozdíl mezi pochopení krátkého textu a dlouhého textu (záleží na jiných kritériích než je délka textu).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Termínu neoliberál myslím rozumím více než termínu liberál :) Protože o tomto termínu jsem slyšel hodně přednášek a informací. Včetně souvislostí s postmoderním myšlením.
    Ale aby to nevypadalo, že chci liberálům křivdit.. Plně nerozumím ani termínu nebo označení anarchismus. A to jsem se o anarchismus jsem se zajímal více než o liberalismus. Jinak na wiki se píše že to vychází z osvícenectví.. A k tradic osvicenství se hlásí i staří socialisté z 86tého (například Jan Šlemenda ze strany demokratického socialismu :D ). A osvícenství (podle wiki jak teď koukám) úzce souvisí s věcmi jako Velká francouzská revoluce a ta souvisí zase třebas s bojem amerických kolonií za nezávislost... a přitom mi často ti co se považují za liberály připadají že právě bojují za kolonialismus a né proti němu :D A svobodu tak jak ten termín chápu já často nejvíc právě ohrožují liberálové, nebo ti kteří se k němu hlásí (možná mám jen nějak extrémně špatnou zkušenost s těmi kteří se k liberálním myšlenkám hlásí..) :D
    FIONOR: Ahááá.. co se dá dělat. Je fajn že si tak dobrý psychiatrický odborník že dokážeš na dálku odborně a přesně určit že moje IQ se pohybuje v hodnotách 50 - 69.
    Testy které jsem si dělal tvrdili něco jiného, ale asi jsem je se svým IQ dostatečně nepochopil a vyplnil chybně...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    S tím liberálstvím mám trošku problém.. nevím co to vlastně znamená :)) Teď čtu od Slavoje žižeka knížku...

    ja myslim ze to vubec nejde prehlednout :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Mě by nevadilo, když by jste vaše názory podkládali zdroji. A dali nějaká zajímavý videa lidí kteří formovali nebo formují vaše názory nebo se s nimi jen shodují.

    XCHAOS: S tím liberálstvím mám trošku problém.. nevím co to vlastně znamená :))
    Teď čtu od Slavoje žižeka knížku "mao ce-tung" o praxi a rozporu. A tam se píše dost o komunismu a jeho etapách atd (gulagům, čistkám, hledáním nepřátel apod se samozřejmě nevyhýbá).
    Stejně jako Hauser často zmiňuje Alaina Badioua. Jsem to začal číst někdy včera, takže jsem přečetl pár stránek.
    Zatím kritizuje ten pohled že se někde po cestě stala chyba ale hledá jí v samotné ideologii.. je to zajímavé.. Ale pořád to je v rámci toho materialismu.. (není to odbíhání někam do esoteriky či tak :D - drží se to při zemi..).
    Na konci knížky je obrázek s dalajlámou s nápisem "stále jsem marxistou".
    Ono buddhisti překračují ten materialistický pohled... ale je tam u nich možná ještě větší důraz na tu rovnost a soucit ke všem cítícím bytostem :))
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Abych uspokojil poptávku :)
    Noam Chomsky v Olomouci: Nestačí říct „To se mi nelíbí“ | Rozhovory
    http://www.rozhlas.cz/...ovory/_zprava/noam-chomsky-v-olomouci-nestaci-rict-to-se-mi-nelibi--1358914
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: to jsem zacal ja. a koukam, ze jsem se vicemene strefil. ted jsem rad, ze vim, ze Zizek patri mezi posahane myslitele, ze kterych ma smysl si vybrat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: nevím, kdo tu začal se srovnáváním Žižeka a chemtrails :-)

    Žižek je fakticky liberální myslitel a filosof, který upoutává pozornost tím, že se sebe-prezentuje jako komunista (a vyhrábává kvůli tomu různé historické zdroje, kterými se snaží doložit, že komunisti vlastně před Stalinem uvažovali hrozně liberálně, což je tedy částečně fikce a právě že je za to vcelku kritizován...). v podstatě když si mám vybrat z pošahaných myslitelů, tak tenhle mi aspoň celkem baví: přichází k lidem, kteří mají radikální postoje a chtějí být proti něčemu, a víceméně jim naznačuje, kde by asi měli hledat skutečný problém.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: v podstatě tím chci říct, že kdokoliv, kdo nějak vyjádří trochu jednoznačně formulovaný názor, může snadno čelit obvinění z "pošahanosti".

    Někomu může připadat pošahané, že se Žižek snaží o "psychoanalýzu politiky" (a provokativně se označuje za komunistu, ačkoliv je fakticky VŠ pedagog a změřuje se na určitou směs rétoriky a filosofie a spíš než co jiného se snaží slovo komunismus hlavně předefinovat...). Někomu může připadat pošahaných spousta jiných věcí (třeba to, že bych měl mít doma bouchačku, když nejčastěji je soukromně držená zbraň využita proti jejímu majiteli - ať už jde o sebevraždu či pokus o ní, nebo o krádež a zneužití této zbran).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: no, protože sleduju tvoje názory už delší dobu, tak musím podotknout, že to říká ten pravej :-)

    faktem je, že já Žižeka docela rád poslouchám, když mluví o filmové teorii či psychoanalýze :-) s politikou je to už trochu slabší, no. ale prostě je to především showman a provokatér... jako kdyby libertariáni takových taky neměli spoustu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: Popravdě, srovnávat Žižeka s Chemtrails mě přijde úsměvné. Žižek reálně existuje, kamarádka tlumočila jeho pražský projev, asi před rokem :-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    FIONOR: Já ke konspiračním teoriím vždy přistupoval střízlivě (nebo si to myslím).
    Teď ohledně 9/11 věříš vládě USA (tedy k té které nevěří většina obyvatel USA) ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam