• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: musime se tedy ujasnit, jestli povazujes alturismus za ctnost a jestli zavodime v tom, kdo nekomu vice pomaha, nebo se bavime o NZP.

    A napadlo, ze nekdo proste je v obdobi, kdy pracovat nechce? Nebo i nekdo z tvych pratel muze mit nasetreno, tak proc ho honit na pohovory?
    Me takove zachazeni bohuzel evokuje zachazeni s clovekem jako se zbozim. Jaky je vlastne rozdil jestli clovek prodava sve telo (jako prostititka) nebo telo skrze svoji praci?

    Jinak je pravda, ze vetsina zamestatnani zacina pohovory.
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS:
    Proc chces nekoho posilat na pohovor? - protoze pohovory vedou k ziskani prace - pravidelnemu prijmu penez - opetovnemu osamostatneni se.

    Takhle pecujes o sve pratele? - ano, i takhle pecuji o sve pratele, a oni to dokonce i oceni! :) vzhledem k me zkusenosti z HR mi dokonce sami obcas posilaji na kontrolu sva CV a radi se se mnou o pracovnich inzeratech! ;)

    a jak pomahas lidem a pratelum ty?
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: jezisi, zase ty tvoje otaznikovy elaboraty, necekas snad, ze to budu cely cist a odpovidat ti na to.

    ale ze jsem se zrovna dobre vyspala:
    duchody charakter nekazi, na duchod si lidi prubezne u statu cely zivot setri, prevazne praci. ja bych, na rozdil od tebe, duchody lidem nechala, ty strejdo dobrodeji.
    socialni davky jsou aspon adresny a podmineny; k tvemu velkemu prekvapeni, pomoc pratelum a znamym je malokdy nepodminena, vetsinou je podminena ocekavanim, ze ten clovek udela vse v jeho silach, aby svoji (a tvoji) situaci co nejdrive zmenil a zase se osamostatnil. malokdy si k sobe do malyho prostoru nakvartyrujes cloveka a budes ho zivit nekonecne, s tim, ze "v pohode, vsak si v klidu kontempluj a zajed si za babickou, klidne tady takhle zustan na furt, ja mezitim zabehnu do prace a pripadne si i pro tvoje dobro najdu druhou", takova matka tereza jednak nejsu a malokdo je, a druhak to prave povazuju za nevychovny, mam za to, ze lidi by se meli od malicka vychovavat k co nejvetsi samostatnosti a sobestacnosti.

    ale mozna nekoho nastehujeme k tobe? ja myslim ze bychom meli, z vychovnych a experimentalnich duvodu.

    jinak jsem pomahala i jednomu konretnimu bezdomovcovi, co mrzl na ulici v nasi ctvrti, nechutny. donesla jsem mu spacak, uvarila jsem mu teply kafe do keramickyho zaviraciho hrnicku, ktery jsem mu nechala, davala jsem mu drobaky, rikal, ze spi nekde venku, zavolala jsem mu na linku, kde hlasis bezdomovce, co mrznou venku a nemaji kde spat, strachovala jsem se o nej. za par dni tam byl zas, rikam, oni te nenasli? a zas jsem mu cpala naky drobny. vzal si me jeden pan stranou a rika, hele, je to od tebe hezky, ale ten pan ma kde spat, spi tady v centru pro bezdomovce, v teple, ma tam jidlo a postel a sem chodi zebrat drobaky na prilepsenou. ja proti tomu nic nemam, at si klidne na ulici zebranim prilepsuje, ale trochu me nastvalo, ze mi lhal, a kde mam ted kua svuj spacak? takze toliko meho dobrodeji cizim lidem na ulici ;)


    NZP bude znamenat min nedostatku pro vsechny - no to vis ze jo

    predem deklaruji ze na dalsi vlezle, hloupe a nikam nevedouci dotazy z tvoji strany neodpovidam, beztak to do tebe vsecko akorat pada jak do cerne diry.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JUNIPETRUS: Osvobozuje kazdeho cloveka a tim celou spolecnost od konkretnich typu zatezi.
    jo, kazdeho. tedy krome tech, kteri musi tobe obstarat zivobyti, ale chuj s nima, ze ano.

    viva privilegovana luza
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    NZP se opravdu nemusite bat. Osvobozuje kazdeho cloveka a tim celou spolecnost od konkretnich typu zatezi.
    Je to posun spolecnosti, kde vetsina lidi do zamestatni musi, ke spolecnosti kde nemusi, ale muzou, a kde pracuji, protoze chteji. Tedy od spolecnosti nevolnicke ke spolecnosti spolupracujici.
    A je tu prostor k povolani. Je totiz velky rozdil mezi zamestatnim a povolanim
    Chce to jen stanovit nejakou optimalni castku, ktera se snadno experimentalne zjisti. NZP by nemelo byt ani malo, ani moc.

    Ve skutecnosti nikdo nenalezne stesti a naplneni valenim na gauci nebo na plazi, toho se neni treba bat. Driv nebo pozdeji se zacne nudit. Nuda je pro nektere lidi snad jeste vetsi utrpeni kazdodeni prace, i kdyz nezazivna. Lakave to je jen jako kontrast k lopote vsedniho dne.
    A je to o osobni zkusenosti, ze kazdy musi hledat to, co skutecne cloveka naplnuje. K tomu samozrejme musi vyvinout usili, stejne jako kdyz chce clovek mit dobrou fyzickou nebo neco umet nebo dosahnout nejake stavu. Ale dulezite je,ze impuls prijde zevnitr, svobodne.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FIONOR: a co zalezi na tom jestli nekdo utraci lehkovazne nebo tezkovazne?
    Doufam, ze podobna kazani davas i tem, kteri ziji z uroku a pronajmu a dividend.

    Kazda utrata je nekoho jineho prijem. Takhle funguje ekonomika. Preci vsechny penize jsou urcene k utrate(ke smene za neco jineho) a obchodnici a poskytovatele to radi uvitaj.
    A pokud by nekoho tak dusevne trapilo, ze utraci penize lehkovazne, tak si jiste najde zpusob, jak si opatrit peneze i jinym zpusobem, jak pises to praci s nejakou namahou.
    Cili tohle je samoregulujici se zalezitost.
    Bydlim sam.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: ty jsi uplna matka Tereza.
    Umet se ukromnit, kdyz je potreba, makat, nebat se jakekoli prace, ktera te kratkodobe udrzi nad vodou a ze ktere se prehoupnes na dalsi vetev.
    Chtela bys takhle zit cely zivot?
    A proc se chces prehoupnout na dalsi vetev? A existuje pro kazdeho dalsi vetev?
    V cem tobe nebo komukoliv jinemu bude NZP branit, aby pomahal dal ostatnim?
    Asi tezko se nekym podelis o neco, ceho mas nedostatek. NZP bude znamenat min nedostatku pro vsechny
    Mimochodem, kolikrat si u sebe nechala prespat bezdomovce? Nebo pro tebe lidi jsou jenom kamaradi?
    Nenapadlo te, ze spousta nouze je umele vytvarena a udrzovana, ze vubec neni nutna, a tim padem by clovek nemusel travit cas utrhavanim si od huby a "makanim", coz neni vubec zadna ctnost. Je to zivot stvane zveri.

    "Ne ze ja budu vynucene nekam posilat balik penez a nejakej neznamej lempl, kteryho ja ani nemam pod dohledem, abych ho vykopala na pohovor, si pujde nakoupit do samosky kupu sracek. To neni altruismus, ani pomoc druhym, to je vykoristovani, je to nevychovny a ja to nehodlam v zadnym pripade podporovat."

    Takze ty rikas, ze nejsi sobecek? Pro pratele by si se rozdala, ale ostatnim lidem a spolecnosti pomoc nechces?
    Tvy kamaradi jsou lidi a cizi lidi (spoluobcani) jen lemplove?
    Prave v teto chvili vsichni, kteri nechodi do zamestatni, jsou lemplove, i treba ty 50zensky, kteri 25let delali ve sklarne. A pokud ne, jak vis,ze tvoje penize pujdou ausgerechnet tomu lemplovi?

    Navic si to spatne vykladas, vynucene nic nikam posilat preci nebudes. Jestli myslis dane, tak ty preci platis dobrovolne, stejne jako platis najem, nebo uroky. (Nemluve o moznosti uplne jinych zdrojich pro NZP nez dane).
    Mas zajimave choutky - mit nekoho pod dohledem, kontrolovat ho.
    Proc chces nekoho posilat na pohovor? Takhle pecujes o sve pratele?
    Pak tu mame dalsi rozdil mezi tebou a cizim lemplem. Urcite chodis taky do samosky, pokud si nenechavas jidlo posilat nebo nejis jen v restauracich. Ty urcite kupujes potraviny, ale cizi lemplove tam chodi kupovat sracky. Proc vlastne v samoskach prodavaji sracky?

    No je jiste,ze z tve strany urcite nejde o altruismus. Mluvis o vykoristovani?:-) Mozna to mas trochu obracene, narozdil od cloveka, ktery vyznava svobodu. Proto tebe je zrejme blahobyt to, kdyz prodavacka dela 12 hodin denne za 15000 hrubeho, k dokonalosti pak uz zbyva jen to ,aby neplatila tech 3000 na danich, ktere jdou treba duchody, skoly, hriste a verejna osvetleni. Jinak dostava podle tebe, naprosto spravedlivou mzdu.
    Paklize se tak stane, a vsichni budou makat alespon 8h denne, pak to bude svet podle tvych predstav, bez vykoristovani, podle predstavy ke ktere si byla vychovana, spolecnost pracujicich nevolniku, kde pracovitost(vydelavani penez) je nejvyssi ctnost a smyslem zivota cloveka, ktery se klani jeste tem vice bohatym, bankerum a miliardarum, Jobsum a Gatesum, kteri cloveku odhaluji jeho netusene moznosti, ze muze clovek podvat miliardkrat vetsi vykon nez oni sami.

    Jsem presvedcen, ze tohle neni svet v kterym bych vetsina lidi chtela zit. Lide touzi po svobode a seberealizaci a snad uz si te otrociny uz dost
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS:z těch otázek co pálíš na KAI, usuzuju, že neznáš rozdíl mezi adresnou sociální dávkou a NZP.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: takze ted maj lidi dobry charakter?
    Myslis, ze chudoba a hmotna nouze prospiva charekteru?
    Pokud NZP by melo kazit charakter, tak potom kazi charekter socialni davky, a duchody, je to tak?
    Jak konkretne tobe by NZP zkazilo charakter?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAI: jenom drobný upozornění - zdroj je daily mail, který rád ukazuje jen sociální případy, na kterých je vidět, že si za svoji situaci opravdu mohou sami. Momentálně byly v UK škrty v sociální oblasti, a zasáhli především lidi kteří být zasaženi neměli. Pozor, nejsem zastánce štědrého přerozdělování... z jistého důvodu jsou sociální dávky adresné. (Což NZP není)
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: londynska zkusenost me hlavne naucila prirozene pospolitosti a nutnosti si pomahat. Umet se ukromnit, kdyz je potreba, makat, nebat se jakekoli prace, ktera te kratkodobe udrzi nad vodou a ze ktere se prehoupnes na dalsi vetev. Naucila me nechat si pomoct, projevit vdek, pecovat o svoje pratele, nebyt sobecek, co porad mysli jen na sebe, umet si nepodminene urvat od huby, kdyz druzi potrebuji pomoct.

    Kolikrat jsi treba u sebe doma, v pokoji, nechal nekoho zadarmo bydlet, protoze nemel kam jit, i kdyz to znamenalo, ze si budete slapat po hlave? Delil ses s nim o jidlo? Kolikrat tohle nekdo udelal pro tebe? Protoze to je prirozenej altruismus, starat se o konkretni lidi v tvym okoli v konretni cas, budovat si dlouhodobe takovy vztahy, kde je sance, ze by ti ty lidi pomohli, kdyz bys byl v nouzi, cili nesrat na svoje pratele, udelat pro ne nezistne taky nekdy neco.
    Ne ze ja budu vynucene nekam posilat balik penez a nejakej neznamej lempl, kteryho ja ani nemam pod dohledem, abych ho vykopala na pohovor, si pujde nakoupit do samosky kupu sracek. To neni altruismus, ani pomoc druhym, to je vykoristovani, je to nevychovny a ja to nehodlam v zadnym pripade podporovat.
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: myslim si ze NZP lidem kazi charakter
    KAI
    KAI --- ---
    JUNIPETRUS: jo, tys to tam zkousel?
    to nicmene vubec nebylo podstatou prispevku, smoulo. podstatou je, ze at uz v Londyne ci v Horni Dolni, kdyz nemas prachy, tak si nekupujes takovou kupu zbytecnych sracek "na jidlo".
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: takze, v jak se divas na NZP v souvislosti se svoji londyskou zkusenosti?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: byt v Londyne bez penez, je uplne to same, jako byt kdekoliv jinde bez penez.
    KAI
    KAI --- ---
    KAI: sorry typos... *v samosce zahledela
    KAI
    KAI --- ---
    Mohu vas vsechny ubezpecit, ze kdyz jsem byla v prubehu sveho nekolikaleteho pobytu v UK v Londyne nucena kratkodobe vyjit s £5 na den na jidlo + pripadnej kredit na mobil (kazda minuta draha!) a dopravu (predrazena!!) - to pouze v zajmu rychleho nalezeni si nove prace - NIC z toho, co lze zde videt na obrazku u pani, byste u me ve spizce nenasli. Proc? Je to kupa predrazenych uplne zbytecnych mrdek, ktery nemaji se stravovanim se zakladnima potravinama, kdyz nemate zadny prachy, vubec nic spolecnyho. Prekvapive.

    Zrovna na ty cokoladovy fingers si dobre vzpominam, jak jsem se jednou takhle v samozce zahladela, ale to bylo uplne unreal, luxus, na ktery nemas, pac si potrebujes koupit mliko, jabko a ovesnou kasi, to vyjde na spoustu snidani ;) Tento obrazek je vysmech komukoli, kdo nekdy zkusil byt v Londyne chvili bez penez :D

    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Nová publikace

    Časopis Fórum sociální práce 1/2014
    Téma: NEPODMÍNĚNÝ ZÁKLADNÍ PŘÍJEM

    Diskuse a polemiky, Pár slov úvodem / Anna Šabatová
    Nepodmíněný základní příjem a práce / Marek Hrubec, Martin Brabec
    Všeobecný základní příjem není podporou lenosti, zahálky a
    příživnictví / Michael Kroh
    Jak ocenit neplacenou práci? Feministický pohled na nepodmíněný
    základní příjem / Zuzana Uhde
    Nepodmíněný základní příjem - od vize ke společenskému konceptu /
    Alena Wágnerová
    Politika, která se nás týká. Sociální služby dnes a zítra / Igor Tomeš

    Fórum sociální práce 1/2014 - | Knihkupectví Karolinum
    http://www.cupress.cuni.cz/ink2_ext/index.jsp?include=podrobnosti&id=238508
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    FIONOR: Z toho co jsem koukal, tak nejvíc směrodatný odhad by asi byl tenhle, když to dává universita svým studentům pro představu:
    Sample budgets - Student home, The University of York
    https://www.york.ac.uk/students/housing-and-money/financial-support/budgeting/budgets/#tab-4
    případně pár let staré:
    How much do things cost in England?
    http://resources.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/questions/cost.html
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    FIONOR: A tu větu dokončí tím, že musí vyžít s 20 000 £ na rok.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    _BENNY: Spíš by měli jejímu partnerovi přispívat na bordel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam